Недоволните българи: живеят по-добре, но ругаят Запада

17.01.2024 18:26 Александър Андреев, Дойче веле

Петко* има бизнес, даже е успял да понатрупа пари, да прати дъщерята в западен университет, да купи апартаменти. Петко забогатява и ходи на почивки в чужбина... но ругае Запада. Като много други недоволни българи. Защо?

Да вземем Петко като събирателен образ. Колапсът на НРБ и на целия Източен блок го заварва като зле образован млад спортист, по нагласа побойник, обаче иначе нелошо момче с традиционни възгледи и с неопределени, но енергични амбиции за бъдещето. Петко е ватерполистче, под водата умее да рита, да щипе и да играе мръсно. Когато установява, че от водната топка няма да забогатее, той се захваща с онова, за което знае поне малко: басейна. Открива фирма за поддръжка на басейни, усвоява знания и технологии, бизнесът му постепенно потръгва. Петко не винаги играе честно, но нали и другите в бизнеса не се интересуват от феър плей...

Покрай държавни и общински поръчки фирмата му укрепва, започва да строи басейни, в един момент потичат и европейски пари за публични басейни и масов спорт. Петко си купува апартамент, после втори, създава семейство, придобива няколко нови европейски автомобила, дъщеря му завършва с отличие престижна гимназия и отива да учи в Западна Европа. Петко се труди здраво, забогатява стабилно, ходи на почивка в Гърция и Италия – и въпреки това ругае Европа. Защо?

Възможните отговори

На този логичен въпрос просто няма логичен отговор. Или по-точно – в очи веднага се набиват няколко възможни отговора, които навярно работят в синхрон.

Първо: Петко се съизмерва не с едновремешното безсребърно ватерполистче, не с болния си комшия, който кара на една пенсия, камо ли пък с мнозинството хора в Африка. Не, Петко се съизмерва с българските богаташи и с телевизионните випове, а най-вече с въображаемия нидерландски или германски „Петко", който от негова гледна точка незаслужено си е надвил на харча и продължава да богатее благодарение на българските вноски в бюджета на ЕС. (Последното без съмнение звучи нелепо и влиза в противоречие с официалните числа от бюджета на ЕС, но въпреки всичко в България често ще чуете подобни твърдения.)

Второ: и Петко живее в своя балон във Фейсбук и във футболната агитка, където такива нелепици виреят устремно, като бурени. От балона мъжкото момче Петко знае със сигурност, че Европа е поробена от гейове и лесбийки, че нидерландският и германският „Петко" влачат на гърба си милиони мигранти-безделници и дори нямат право да говорят за цвета на кожата или за религията им. Всичко това предизвиква у Петко недоумение, нещо повече – силен гняв.

И като добавим третото, картината се окръгля: Петко смята себе си за патриот и обича Русия, понеже така са го учили в училище. Каква точно е субстанцията на този патриотизъм и на тази обич – това Петко не знае, пък и не се интересува особено. Той живее в един черно-бял, силно емоционализиран свят, където нещата са прости и обясними. Не, не точно обясними – в този свят нещата се чувстват.

Защото иначе на Петко лесно може да му се обясни, че той лично и цялата страна са забогатели в пъти през последните десетилетия – благодарение на труда си, но и благодарение на ЕС и възможностите за бизнес и просперитет. Ако Петко сравни днешния си бюджет с бюджета си отпреди 30 години, ако България сравни днешния си БВП с онзи отпреди 30 години, ако помислим за онези 4,5 милиарда евро чуждестранни инвестиции, които ще влязат в страната през тази година и от които сигурно и Петко ще припечели нещо – повече просто няма какво да се обяснява.

Логични обяснения?

Но явно обясненията не работят. И това е тежка обица на ухото за политиците, за създателите на общественото мнение и за така наречените „елити", които българите масово не харесват. Защото на такива емоции като завистта, като страха от чуждото и непознатото, като вечното черногледство и самоокайване, не можеш да се противопоставиш със сухи факти и с логични аргументи. Точно такъв в днешно време е големият проблем на либералната демокрация – не само в България, много повече другаде по света: тя брои бюлетини, но (вече) не умее да вълнува.

Остава ни само с горчивина да предупредим Петко, че ако събори демокрацията или я прекрои според своите възгледи, скоро няма да има нито апартаменти, нито автомобили и басейни. Нито дори възможността да изразява гласно възгледите си.

А иначе Петко е положителен герой и страната върви напред благодарение и на хора като него.

*Името и някои биографични детайли са променени, но иначе става дума за реално съществуващ човек.

Други от Анализи

2500 лв. удря средната заплата до края на годината? (Графика)

Интересно е, че работодателите вдигат заплати, но и наемат нови хора - и тук държавният сектор дори изпреварва частниците Заплатите продължават да растат ускорено въпреки забавянето на инфлацията

Със или без коли в центъра на София и на големите градове?

Какво трябва да се направи за велосипедите и тротинетките Въпросът въобще не е странен и има много “за” и “против”. В Ню Йорк например само 45% от домакинствата, т.е. 20% от гражданите, имат коли

85% у нас живеят в собствен дом, 22% не могат да го отопляват

Ако в свое жилище живеят под 70% от европейците, в България този дял е 85%, се съобщава в доклад на Европейската комисия. По този показател се класираме на 7-о място в целия Евросъюз

Новият наплив - към курортните градове по морето и малките по границата със Сърбия

- Несебър е лидерът по ръст на населението през 2023 г. - В 188 общини новозаселилите се са повече от напусналите За поредна година България има положителен миграционен баланс

Политолози: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

Възможността за съставяне на правителство след изборите 2 в 1 на 9 юни зависи от това дали ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще са на една ръка разстояние, или между тях дистанцията ще е по-сериозна

>