Редовната консумация на кафе може да подобри паметта и концентрацията

11.01.2024 13:36
Кафе СНИМКА: Pixabay

Японски учени доказаха, че редовната консумация на кафе може да подобри паметта и концентрацията, пише сп. "Springer".

Изследователи от университета в Цукуба са провели проучване, като в продължение на 30 дни на мишки е даван тригонелин - вещество, което се съдържа в кафето, сминдуха и японската ряпа. След това гризачите били пуснати в лабиринт на Морис, където показали значително повишаване на способността си за запаметяване.

Според изследователите редовната консумация на кафе води до подобряване на когнитивните функции поради факта, че това съединение влияе благоприятно върху кръвообращението на мозъка, както и стимулира растежа на нови неврони и подобрява комуникацията между тях./БГНЕС

Други от Сила за живот

Портокаловият сок намалява възпаленията и защитава сърцето

Учените твърдят, че портокаловият сок променя начина, по който хиляди гени в имунните ни клетки функционират. Значителен брой от тези гени участват в механизми, които регулират кръвното налягане

Вечеряйте между 17 и 19 през зимата, за да сте здрави

Консумирайте много кореноплодни зеленчуци, най-добре е да са сурови и небелени за да сте здрави Ако искате да имате достатъчно енергия през зимата и успешно да се справяте с вирусите

Диагонална бръчка на меката част на ухото показва риск за мозъка и сърцето

50 г. след детективския нюх на обикновен лекар науката вече е сигурна: чертата е самостоятелен индикатор за нещо, което се случва вътре в тялото и което класически изследвания на парче може да

Ново проучване очертава четири ключови възрасти за мозъка

Учени установиха, че мозъкът преминава през пет различни фази в живота, с важни „преломни точки" на 9, 32, 66 и 83 години. Около 4000 души на възраст до 90 години са били подложени на сканиране на

Проучване: Славата намалява продължителността на живота на музикантите

Ново проучване установи, че славата може да съкрати живота на музиканта толкова, колкото и спорадичното тютюнопушене. Изводите са направени чрез сравняване на данни за известни и по-малко известни

>