Тайните на БГ история: Как властта опитва да спре емиграцията за САЩ в началото на миналия век

03.01.2024 01:00 Григор Николов
Българска хлебопекарня в Батъл крийк, Мичиган. Долу - Български магазин в Гранит сити.
Българи, работещи на трансконтиненталната жп-линия, снимани пред фургана, в който живеят.

Министъра на вътрешните работи можел да нареди да не се издават паспорти на български поданици, които отиват в Америка

Българинът от стари времена, закъса ли икономически държавата, намалеят ли му доходите и започнат ли да го облагат с все по-големи данъци, емигрира.

Още от средата на XVIII в. според Цани Гинчев, пръв изследвал задграничното градинарство, българи се установяват в зеленчукови градини около Цариград. После те разширяват “географията” към Сърбия и Румъния, Чехия, Унгария и Русия. След тях тръгват и дългерите. Те са сезонни работници и през зимата се прибират по родните си места.

В началото на миналия век обаче положението на българските селяни става изключително тежко, освен от последователни неплодородни години, но и увеличаването на данъците. Около 1903 година започват масови преселвания, този път към Америка. Затова си има и съответните причини – най-съществената е погромът на Илинденско-Преображенското въстание.

Много пътнически агенции и драгомани обясняват как със същия труд, който влагат у нас, се печелят многократно повече пари отвъд океана. Щатите по това време са в икономически възход, строят се двете трансконтинентални железопътни линии, ускорено се развива промишлеността и като това е така, то трябват работници. На бедните български селяни не им трябва кой знае каква агитация – парите са най-силната.

Мнозина смятат, че българските емигранти след 1903 година са от Македония именно заради въстанието. Истината е доста по-различна.

Най-напред, при това на големи групи, тръгват хора от Северна България – Ловешко, Плевенско, Русенско, Търновско и Шуменско. През 1906 година емиграцията взема застрашителни размери, по този въпрос заседава Народното събрание и по стара, та и до днес вечна, традиция, взема ограничителни мерки.

На 24 ноември 1906 година княз Фердинанд издава указ да се обнародва в “Държавен вестник” изменение на Закона за задграничните паспорти, направен по решение на министър-председателя и министър на вътрешните работи Димитър Петков. Ето какво четем в него: “По решение на Министерския съвет, Министърът на Вътрешните работи може да нареди да не се издават паспорти на български поданици, които отиват в Америка. Който въпреки такава наредба отиде в Америка без паспорт или с паспорт на чуждо име, или най-сетне с паспорт на свое име, но издаден за друга страна, наказва се със запиране за три месеци или с глоба до 300 лева.”

Това е прието от Народното събрание. Само след седмица се приема Закон за допълнение и изменение на Закона за полицията в селските общини, в който един от членовете е, че за пазене на земеделските земи стопаните трябва да плащат допълнително по 25 стотинки за декар. За сравнение: тогава надницата е между 1 и 1,50 лева, в зависимост от вида труд. Обсъжданията в Народното събрание са на 1 декември. Става депутатът И. Георгов и обяснява, че това е един вид налог за специални цели и трябвало да го плаща общината от приходите си. Обобщава, че ако това не стане, то още повече ще се влоши положението на българския селянин и все повече хора ще емигрират. Данъкът е определен като “пъдарщина”. Опонират му депутатите П. Дяков и Ганю Чолаков, прототип на Алеко Константинов от “Пази боже, сляпо да прогледа”, и първият казва, че нямало никаква емиграция освен в главата на Георгов, а вторият – че селяните били много доволни от новия данък. Изказва се и депутатът Иван Халачов, който в прав текст заявява: “Почудих се, как е възможно човек като г-н Георгова, който живее тук, в България, с особени претенции да познава економическото положение на тая страна,

да дойде в Народното събрание и да плещи за несносно положение на страната,

което предизвикало и изселването на български поданици.” Не за пръв път депутат говори не това, което е видял, а това което му е изгодно.

Малко по-късно се намесва и министър-председателят Димитър Петков, който пита дали тези, които говорят за емиграция, са изучили причините и знаят кои са мошениците, които “подбуждат селяните да се изселват”. На въпроса на Найчо Цанов кои са те, отговаря: “Аз ги зная кои са и ще ви кажа, че ги арестувах.” Димитър Петков има предвид вкарването в затвора на Михаил Думбалаков, което е станало няколко дни преди приемане на допълнението към закона. Думбалаков е агент на Илия Дундов, който е главен представител за България на параходното дружество “Американска линия”, базирано в Хамбург. Офисът на Дундов е в София. Той разпраща стотици писма из България, в които обяснява, че в Америка се търсят бръснари, шивачи, келнери със заплата от 45 до 112 лева месечно, работници по поддържането на жп линиите с от 8,40 до 14 лева надница. Уточнява, че обущари, дюлгери и каменари слабо се търсят. Естествено, те пътуват през неговата агенция за Новия свят. Той обаче използва като практика едно и също лице, при което те ще се настанят в Америка, и през 1904 година полицията в Ню Йорк връща 90 души, които той е регистрирал в къщата на Георги Христов в Индианаполис. Да играе на ръба на закона и да го нарушава, обаче е практика на Дундов. Той наема в България за свой агент Думбалаков, който обикаля най-често по агитация из Търновско, Плевенско и Русенско. Най-много са и емигрантите от този край. Това повежда полицията по вярна следа и тя разкрива, че Думбалаков е правил “бизнес” с чиновник от Плевенското околийско управление, който е издавал каквито му поръчат емигрантски паспорти на българи от други краища, на което няма право. Чиновникът обаче получавал до 10 лева за паспорт. Започва и следствие срещу агенцията на Дундов, но той предварително е напуснал България и е открил нов офис в Белград.

Само след година, пак през ноември 1907 г., Народното събрание за пореден път обсъжда проблема с емиграцията

Тук трябва да кажем, че докато българско правителство и депутати предприемат мерки и проумеят, че такъв проблем има, в Северна Америка е започнала вече икономическа криза. Българите обаче продължават да емигрират.

В Народното събрание тогава няма кой знае какви препирни, защото фактите са стряскащи. Специална комисия е подготвила доклад за това колко българи напускат страната. Още в началото се казва “емиграцията взе застрашителни размери”. Докато трае четенето, депутатите мълчат, нещо рядко в българския парламент, но фактите са точни като изстрел на снайперист. Струва си да цитираме малка част от тях: “Благодарение на користолюбието, злоупотребленията и престъпното нехайство от страна на агенциите и техните многобройни агенти, пръснати по градове и села, много от емигрантите биваха изложени на страшни бедствия: едни останаха по пътя в Белград, Триест, Базел, Анверс и други градове, лишени от насъщния си хляб, други бидоха върнати от границата на Америка, трети влязоха в Америка в пълна неизвестност за своето бъдеще, четвърти се скитат по обширните задокеански държави без работа и без средства за съществуване. Надеждите за големи печалби не се сбъднаха. Поради отсъствието на нужните данни, мъчно е да се установи с положителност каква сума е влязла в България от емигрантите. Но онова, което не подлежи на съмнение, то е, че всеки емигрантин е изнесъл из България най-малко по 400 лева или всичко 20  000 души са изнесли най-малко 8  000  000 лева. Едва ли такава сума са пратили или донесли емигрантите.”

Нужното уточнение е, че такъв брой има само за 1906 година. В доклада си комисията прилага и данни за емиграцията от тогавашните окръзи по години. От Варненски окръг само до 1 ноември 1907 година са емигрирали 49 души, а от 1 до 15 ноември, т.е. две седмици – 31.

От Врачански окръг до 15 ноември са емигрирали 1027 души. От Плевенски са 1984, в това число и 9 жени.

Рекордьорите са Шуменски с 21  372, Русенски окръг със 7991 и Търновски с 6024.

Най-малко са от Бургаски окръг – само 1, Старозагорски 10, Кюстендилски 42-ма, като една е жена, и Пловдивски 72-ма. Като се прибавят и емигриралите от 1903 до 1906, цифрата е доста внушителна и приближава 100  000 души.

Всичко това кара депутатите безусловно да приемат Закон за емиграцията. Мерките са доста строги. Забранява се на 17-годишни да напускат страната, освен ако не отиват с родителите си. Същото важи и за всички, които са записани в наборните списъци, “освен ония, които отиват да продължат науките си”, на неслужилите военна служба, както и на запасните войници, ненавършили 40 години. Ако направят това, то се глобяват от 1000 до 5000 лева. Забраните се разширяват и с тези за лица, навършили 50 години, както и болни, нарушили закона, и ако кандидатът е бил по-рано кмет или секретар-бирник, трябва да предостави удостоверение от окръжната постоянна комисия, че е „разчистил сметките си”, като тук се имат предвид парични, а не лични. За всички емигранти важи правилото, че трябва да са платили данъците си, да заминат с български паспорт и да са внесли 10 лева в специално обособения емиграционен фонд.

Много са и ограничителните мерки срещу пътническите агенции и драгоманите, които ходят по страната да набират емигранти. Решено е, че пътуването става само с пътнически билет, издаден в България. На никого не се дава правото да открие емиграционна агенция, без разрешение на министъра на вътрешните работи. Те могат да се откриват само в София и Русе, а ако министърът на вътрешните работи разреши – и в други градове. Този, който иска да открие емиграционна агенция, трябва да внесе в БНБ в брой или в гарантирани от държавата ценни книжа или бонове за 30  000 лева и освен това да има регистрирана фирма в България и пълномощно от пътническите агенции, които представлява.

Агенцията е задължена да се грижи за емигранта по целия път до пристигането му,

а ако бъде върнат не по своя вина, тя е длъжна да го достави в България безплатно. Ако някой се откаже да пътува, то агенцията е длъжна да му върне от внесената за пътуването сума. Не са подминати и вестниците – ако някой от тях си позволи да публикува реклама на чуждестранна емигрантска агенция, се глобява с 500 лева. Всеки, който подтиква населението да емигрира, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева.

С този закон и държавата поема част от грижите за емигрантите. Към министерството на вътрешните работи се създава емиграционно бюро, далечен предшественик на Агенцията за българите в чубина, което да ръководи работата по емигрантските въпроси и да контактува с консулите на съответните държави в София и с чуждестранните емиграционни бюра. Емиграционният фонд пък служи за подпомагане на закъсали емигранти по време на пътуването им и връщането им в България.

Тогава населението на България е около 4  000  000, което прави под 3 на сто. Истината е, че мнозина от българските емигранти с тежък труд и лишения успяват да започнат свой бизнес. Мнозина отварят хлебопекарни, ресторанти, магазини. Много малка част обаче се занимават със земеделие.

Днес никой сред българските политици не може да каже с точност колко са емигрантите, но осреднено се приема около 2 милиона, при население за 2022 г. 6,5 млн., което прави около 31 на сто.

Други от Възход и падение

Моника Белучи и Венсан Касел пак са заедно – в римска изложба

Снимки на култовия моден фотограф Винсент Питерс, обезсмъртил с камерата си най-красивите звезди от киното и шоубизнеса, са наредени в изложба в Рим от 16 май

Защо Вежди Рашидов е без костюм на бала?

"Аз нямах пари и не можех да си купя костюм. Тогава реших да не ходя на абитуриентския си бал." Така Вежди Рашидов си спомня далечната 1978 г., когато завършва гимназия

След много труден период Меги Димчева от “Търси се” по нов път – събра йогата с любими български песни

Тв водещата създаде спектакъла преживяване "Чудесата в нас", синът ѝ Константин също ще участва в него Новият ми проект “Чудесата в нас” е път. Път, по който вървя от няколко години

Милиардер пуска по вода "Титаник 2" - било по-забавно от това да си брои парите

Австралиецът Клайв Палмър обещава и достъпни билети за репликата на легендарния кораб - първото му плаване може да е през юни 2027 г. Съдбата на най-известния кораб в историята повече от век вълнува

Валерий Пощаров: Фотографията е тишина. Чиста колкото зрителя

Фотографията е само претекст да протегна ръка към света, казва Пощаров, който спечели първо място в Световните фотографски награди на Sony България беше моят Монмартър

>