"Българската Коледа": Палечка сбъдна мечтата си да учи в езиковата гимназия

22.12.2023 20:13 Росица Христова

Щастлива е с прекрасното си семейство

За Малечка Палечка, както близките на 14-годишната Павлена я наричат, разказахме преди 1 г. Тя страда от синдром на вродени аномалии, свързани с нисък ръст.

Всичко при нея изглежда пропорционално, само че в умален вид

Медицината все още не може да отговори с точност на какво се дължи ниският ръст, но условно казва, че това е синдром на Нунан. Проблемът на Павлена е установен още преди да се роди.

"На видeозон се видя, че е с по-къси крайници и има сърдечен проблем - и това 4 дни преди да родя", разказва майката Елеонора Папуркова.

След като бебето се родило, с бащата Цветомир обиколили много лекари през годините, правени били изследвания, но така и не е поставена окончателна диагноза.

"През това време минаваш през шок, страх, неизвестност и задаване на много въпроси", продължава Ели. Всичко обаче се измествало от първото зъбче, прохождането, детската градина, училището.

Защото Павлена е едно напълно нормално дете, при това доста интелигентно. Само че е миниатюрна, но пък красива. И така, люшкайки се между надежда и отчаяние, през 2018 г. родителите случайно попаднали на информация в интернет, че от болница "Света Марина" във Варна правят мобилна среща във Велико Търново.

Елеонора и Цветомир решили да опитат и там.
След подробния им разказ за детето младите лекари им препоръчали да я заведат при проф. Виолета Йотова. Семейството отпътувало за Варна, запознали се с проф. Йотова, направени били множество изследвания.

Накрая тя стигнала до заключение, че се касае за синдром на вродени аномалии, свързани с нисък ръст.

Показателите клинично отговарят на няколко
синдрома, но не и генетично,

казва бащата. Проф. Йотова препоръчала ползването на хормон на растежа, което пък ги насочило към "Българската Коледа" и кандидатствали през 2019 г.

Оттогава Палечка всеки ден приема растежен хормон. Благодарение на терапията изчезнала предишната скованост. Преди дни била на пореден преглед във Варна. Майка е безкрайно щастлива, защото от юли детето е пораснало с 2 см. А откакто приема хормона е пораснала с 22 см.

Помощта от "Българската Коледа" е огромна, тъй като една спринцовка от 12 мг, разделена на дози за 8 дни, струва 360 лева. "Това ни облекчава финансово, за което сме изключително благодарни", казват родителите. До март 2024-а Павлена трябва да приема хормона и тогава терапията приключва.

Миналата година бе мечта, а сега реалност - Палечка учи в езиковата гимназия, където е и батко Михаил. Павлена споделя, че е щастлива със семейството си - с прекрасни родители, с брат, когото много обича, с мечти, които упорито следва.

И всъщност е много голяма със силата на характера, която притежава. А "Българската Коледа" е подарък от съдбата. 

Други от От страната и света

Започва премахването на опасни дървета при храм „Свети Александър Невски“

Експерти от Столична община започват от днес поетапното премахване до 16 май на сухи и опасни дървета при катедралния храм „Свети Александър Невски“, съобщава Столичната община (СО) на сайта си

Вицепрезидентът ще открие в Атина международен форум, посветен на делото на Светите братя Кирил и Методий

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие в Атина международен форум "Пътят на светлината", посветен на делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици

Главчев сам кара катера с делегацията ни в Света Гора

Премиерът Димитър Главчев лично пое управлението на катера, с който българската делегация се придвижва при поклонническото си посещението  за Света Гора в Атон

В Брацигово очакват президента Румен Радев за тържествата за Април 1876

Президентът Румен Радев ще уважи утре, 11 май, тържествата в чест на 148-тата годишнина от Априлското въстание в град Брацигово. Това съобщиха от местната общинска администрация

С условна се отърва Каспъра от “Столипиново” за убийство от любов, бил раздразнен от опонента си

Не разбрал обаче, че го е пробол смъртоносно, искал да го карат в болница Ден по-рано пияният Митко Иванов забил шамар на изгората си и бутнал баба ѝ на улицата Присъдата е ниска

>