Твърдата храна помага за отслабване

10.12.2023 16:02
Хората се засищат по-бързо и приемат по-малко калории, когато трябва да дъвчат повече храната си.

Учени от Нидерландия установиха, че хората се засищат по-бързо и приемат по-малко калории, когато трябва да дъвчат повече храната си, съобщи в. "Дейли мейл".

Доброволците в изследването са получили четири сходни обяда - два от тях са класифицирани като ултрапреработени и два като минимално преработени. Едното ястие от всяка категория било по-твърдо и хрупкаво, което затруднявало бързото му изяждане.

Резултатите показват, че когато обядът е с по-твърда текстура, хората са консумирали с 26% по-малко калории, тъй като не са могли да погълнат бързо храната.

Подобен ефект има и дъвчащата храна като пилешки гърди.

"Вече повече от десетилетие разполагаме с доказателства, че хората, които избират текстури, насърчаващи ги да се хранят по-бавно като по-хрупкави, твърди или дъвчащи продукти, могат да консумират по-малко калории и същевременно се чувстват еднакво сити", обясни професор Кийран Форд от Университета на Вагенинген в Нидерландия.

В изследването са участвали 50 доброволци. По-твърдите ястия са включвали варен ориз вместо картофено пюре, хрупкава салата вместо колсло, пилешки гърди вместо рибни хапки. Предлагани са също твърда прясна ябълка вместо консервирано меко манго и гъсто, неароматизирано кисело мляко вместо ароматизирана напитка с кисело мляко, както и по-едра доматена салца вместо сос тартар.

Обедите са съдържали еднакво количество калории и са били оценени по сходен начин по отношение на вкуса им. Хората консумирали по-малко калории - около 300 калории по-малко, от по-твърдите и хрупкави обеди, защото изяждали по-малко от тях. Изглежда причината за това е, че е трябвало да дъвчат храната повече, преди да я преглътнат. Това е забавило наполовина общата скорост на консумиране на продуктите.

Най-малко приемани калории - 483, са били приети при твърда, минимално преработена храна, а най-много - средно 790, от мека и ултрапреработена храна, отбелязват учените.

Други от Сила за живот

Портокаловият сок намалява възпаленията и защитава сърцето

Учените твърдят, че портокаловият сок променя начина, по който хиляди гени в имунните ни клетки функционират. Значителен брой от тези гени участват в механизми, които регулират кръвното налягане

Вечеряйте между 17 и 19 през зимата, за да сте здрави

Консумирайте много кореноплодни зеленчуци, най-добре е да са сурови и небелени за да сте здрави Ако искате да имате достатъчно енергия през зимата и успешно да се справяте с вирусите

Диагонална бръчка на меката част на ухото показва риск за мозъка и сърцето

50 г. след детективския нюх на обикновен лекар науката вече е сигурна: чертата е самостоятелен индикатор за нещо, което се случва вътре в тялото и което класически изследвания на парче може да

Ново проучване очертава четири ключови възрасти за мозъка

Учени установиха, че мозъкът преминава през пет различни фази в живота, с важни „преломни точки" на 9, 32, 66 и 83 години. Около 4000 души на възраст до 90 години са били подложени на сканиране на

Проучване: Славата намалява продължителността на живота на музикантите

Ново проучване установи, че славата може да съкрати живота на музиканта толкова, колкото и спорадичното тютюнопушене. Изводите са направени чрез сравняване на данни за известни и по-малко известни

>