Капанът щракна, а в него - коалиционно споразумение. Иначе все някой ще се изпуска, шегува и извинява

06.11.2023 08:00 Елица Гилтяй
През юли лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов и на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път застанаха заедно пред медиите. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Държавата с бюджет и Радев без служебна власт, когато Шенген не е вече мираж - аргументи на враговете до тази неделя да станат пак партньори

Затваря се кръгът. Може да не е дума на годината, за каквато у нас вече се спряга сглобка, но определено има връзка с нея, с тези местни избори, с тази политическа есен и с горещата политическа зима, която предстои.

Става дума за няколко различни цикъла, огневи линии и кръгови обсади и отбрани, които чертаят политическата геометрия и препозиционират ядра, отделни играчи, тил и авагарди в тази сложна и много интересна позиционна война.

А куриозно е, че тези битки водят към мир, колкото и зрелищни да са престрелките. Или поне пакт за (временно) примирие. И това е отговорът на “А сега накъде със сглобката?”.

Първият голям кръг се затваря с битката за София, като това е извън въпроса кой я печели. Защото Бойко Борисов призова да се гласува за човека на (не)коалиционния партньор. А Кирил Петков го похвали. Най-големият приятелски огън в тази кампания изглежда потушен.

Важно е и кой загуби битката за столицата миналата неделя. Бойко тръгна от София и сега сдава София, като това бе предизвестено (което го прави не по-малко болезнено...). Той дори си призна, че уговарял Петков лично да се кандидатира, а ГЕРБ да не издига претендент. Ясно е, че това нямаше как да бъде прието от “Промяната” и ДБ, но доказва, че исторически един цикъл се е извъртял и Борисов като лидер на ГЕРБ стъпва на нова писта.

Втората очертана на политическото бойно поле окръжност е отмяната на машините на първия тур.

Невалидните бюлетини минаха половин милион. И тази щета беше предизвестена.

Партньорите гръмнаха зарята демонстративно, огънят опърли редиците на ПП и ДБ - пресмятат, че това им отнело десетки хиляди гласове миналата неделя, но в крайна сметка с връщането на устройствата на втория тур враговете пак може да седнат на масата като партньори след края на изборния маратон.

Отделно обаче покрай скандала с машините се видя, че има и един друг капан около Кирил Петков, който май ще щрака след балотажа - сюжетът със заплашвания Йоловски. Министърът на електронното управление е под охрана, семейството му - също. Лидерът на ПП твърди, че изобщо не е разпитван и че е абсурд да заплаши нечии деца. Но при всички случаи прокуратурата има да изяснява този сюжет и какви са тези стотици милиони за обществени поръчки. Впрочем в бюджета на МЕУ няма толкова пари дори ако съберем годишните му средства, откакто министерството бе създадено.

Но най-важният обръч, който Борисов затягаше ловко и последователно през цялата кампания, а и отпреди това, е говоренето за разпада на сглобката. В момента тя не съществува, обяви той в седмицата между двата тура. Което по принцип не значи, че седмица по-късно, когато боят по чуждите кандидат-кметове е приключил, очертанията ѝ няма да се възстановят. Именно в тази посока бе дадената с половин уста и в последната минута подкрепа за Терзиев в София.

Всичко някак логично води до затягане на капана “коалиционно споразумение”, който е напът да щракне около носителите на мандата на правителството.

Ако имаха разписано принципно нещо черно на бяло, половината истерии и изцепки в кампанията (а и преди нея) можеше да се спестят. Част от събитията, които маркират пътя към някакъв вид споразумение, може да е и предстоящото национално съвещание на ГЕРБ, на което партията ще моли лидера да счупи сглобката. Той ще ги чуе и ще се съгласи с аргументите на своите. Но най-вероятно ще обяви готовност за поредната жертва в името на държавата и евроатлантическия ѝ път. Цената обаче вече ще е твърда - да се подпише кой, какво и как ще прави в тази властова конфигурация.

Като най-опитен в политиката от всички днешни играчи Борисов знае, че това е и капанът, след като никой не иска нови избори.

И експрезидентът Росен Плевнелиев тези дни настоятелно препрати към опита от тройната коалиция, когато Доган, Станишев и царят се събираха на съвет един път месечно пред медиите. Правителството да си назначи и говорител, а не акад. Денков да влиза единствен в тази роля и така допълнително да напряга хората на ГЕРБ, бе друг от съветите на бившия държавен глава.

Няма да е чудно, ако нещо в тази посока се предложи като оферта от ГЕРБ към ПП-ДБ. Така и ДПС може (почти) официално да бъде привлечена към управленския формат, в който фактически участва - като се присъедини към такива месечни съвети, на които да се координира например законодателната програма.

Тук трябва да прибавим още една кръгова обсада, която се затваря около президента Румен Радев - искането за смяна на шефа на ДАНС. Вероятно пък това ще е условие откъм ПП-ДБ към ГЕРБ, която досега предпочиташе да няма рокади на върха в спецслужбите.

Или казано накратко, колкото и неприятна за всички страни да беше предизборната кампания с всички обиди в нея, никой от съуправляващите в момента не иска да е посочен с пръст и разпънат на кръст, че пак е тласнал страната към избори.

Най-малкото го желае Борисов. Гласовете на партийците му срещу “Промяната” са му мили, но по-мило му е желанието да се запише в историята не само като държавника, управлявал най-дълго в прехода, а и като балансьора, загърбил дори личния си интерес и този на ГЕРБ в името на стабилността и развитието.

И най-вече разумен политик не може да си позволи да остави отново държавата без бюджет. По общините са на “финансови мускули” от месеци. За какво им е на партиите от сглобката да се тупат в гърдите с победата на новите/старите кметове, ако ги оставят с празни каси пред гнева на народа на прага на зимата. Впрочем Борисов, който пак е с крачка напред, дори вече публично постави част от условията си за бюджета - да се разпишат парите за магистрали и други ключови пътни отсечки, както и за местни проекти.

Да не забравяме и прословутите пари по плана за възстановяване, които няма да дойдат, ако кабинетът падне. Шенген също за първи път изглежда не чак такъв мираж и ще е повече от жалко да се захвърли шансът при всички напъни дотук.

Така че въпросът остава сега ли ще се пипат министри, или при ротацията. Покрай “електронните” и машинните сюжети като че ли в Министерството на електронното управление няма да мине без промени. Ако обаче набързо се реши кризата с чевръстия с телефона си заместник на Йоловски (зам.-министри се сменят само с подпис на премиера), може да се поотложи вкарването в парламента на промени в Министерския съвет. Защото влезе ли ремонтът на кабинета в пленарната зала сега, когато зарядът от кампанията още е твърде висок, ще настане пак такава истерична говорилня и политическа вакханалия, че БСП спокойно могат да спрат да готвят втория вот на недоверие.

Капанът щракна...

Други от Анализи

2500 лв. удря средната заплата до края на годината? (Графика)

Интересно е, че работодателите вдигат заплати, но и наемат нови хора - и тук държавният сектор дори изпреварва частниците Заплатите продължават да растат ускорено въпреки забавянето на инфлацията

Със или без коли в центъра на София и на големите градове?

Какво трябва да се направи за велосипедите и тротинетките Въпросът въобще не е странен и има много “за” и “против”. В Ню Йорк например само 45% от домакинствата, т.е. 20% от гражданите, имат коли

85% у нас живеят в собствен дом, 22% не могат да го отопляват

Ако в свое жилище живеят под 70% от европейците, в България този дял е 85%, се съобщава в доклад на Европейската комисия. По този показател се класираме на 7-о място в целия Евросъюз

Новият наплив - към курортните градове по морето и малките по границата със Сърбия

- Несебър е лидерът по ръст на населението през 2023 г. - В 188 общини новозаселилите се са повече от напусналите За поредна година България има положителен миграционен баланс

Политолози: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

Възможността за съставяне на правителство след изборите 2 в 1 на 9 юни зависи от това дали ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще са на една ръка разстояние, или между тях дистанцията ще е по-сериозна

>