Как да се подготвим за плажа без големи лишения

04.06.2023 07:00 Павлина Трифонова
Бившата олимпийска състезателка по шорттрек Сара Линдзи днес е успешен фитнес инструктор в Англия. СНИМКА: Инстаграм

42-годишната англичанка Сара Линдзи е фитнес инструктор мечта. Не само защото има тяло, което може да вдъхнови и най-ленивия човек да влезе в залата за тренировки, но защото притежава невероятна дарба да прави нещата така, че да изглеждат лесни.

След като спира с професионалните си занимания по шорттрек, бившата олимпийска състезателка се насочва към бизнеса с изграждане на силна физика. Отваря няколко фитнес зали в Лондон и Дубай. Става личен инструктор на известни британски личности, а по време на пандемията стартира и своя онлайн платформа за тренировки. Така за десетилетие успява да си изгради голяма фен база и да си спечели прозвището “кралицата на трансформациите”.

Сара Линдзи твърди, че всеки може да види мечтана промяна в тялото си, ако овладее 6-8 основни движения за вдигане на тежести и се придържа към разнообразно, умерено хранене. Според нея една от основните грешки, които хората над 40 г. допускат, е, че започват да мислят как да ограничат храненето, а не как да подобрят своята физическа активност. “Всъщност тайната на доброто тяло се крие в начина, по който мускулната активност се отразява на вашия метаболизъм. Като увеличавате мускулната си маса и правите редовни тренировки с тежести, може да ускорите метаболизма си до този на някой с десетилетие по-млад от вас, трансформирайки тялото си така, че да изглеждате и да се чувствате страхотно за лятото”, пише Сара Линдзи във в. “Дейли мейл”.

Тя поставя повечето от клиентите си на 8- или 12-седмична програма, но

първите положителни резултати се виждат още на третата седмица

Така че, ако започнете да следвате нейните съвети сега, имате голям шанс да изглеждате и да се чувствате добре на плажа. “Не се притеснявайте, че силовите тренировки ще ви направят изпъкнали мускули по ръцете и краката. Това няма как да стане за толкова кратко време, но пък ще стопят натрупаните мазнини около корема и ханша.

Ще ви помогнат да се насладите на ново чувство на сила и самоувереност”, обяснява бившата състезателка по шорттрек.

Нейната програма не предвижда радикално намаляване на храната или часове потене във фитнеса. Даже препоръчва да се увеличи приемът на калории, ако е бил намален прекомерно, за да може тялото да разполага с достатъчно енергия за физическа активност. Съветът ѝ е да се консумират богати на протеини ястия като месо, риба, яйца, особено на закуска. Смята, че е много по-полезно да започнеш деня със сочна пържола вместо с колбаси и да се избягват зърнени храни, тъй като съдържат твърде много захар и рафинирани въглехидрати, които тялото се хвърля да преработва първо сутрин. Далеч по-добре е да разбиете няколко яйца или да изпечете месо, към което добавите и малко зеленчуци, посочва фитнес инструкторката.

Чак когато тялото е достатъчно събудено, за обяд може да му се предложат и добри въглехидрати чрез някакво ястие с ориз или картофи.

Вечерята задължително трябва да е лека, за да не се принуждава храносмилателната система да работи усилено през нощта и да пречи на тялото да си почива. Сара Линдзи препоръчва да се яде риба, и то часове преди човек да се отправи към леглото.

Тя смята, че и три тренировки на седмица са достатъчни, стига правилно да се планират и изпълняват. Една например трябва да е посветена на мускулите в долната част на тялото, следващата – на гърдите и ръцете, третата да е за гърба и корема. Просто трябва да си изградите система за трениране, за да може лесно тя да се превърне в навик, обяснява инструкторката. По думите ѝ обикновено са необходими 90 дни това да се случи, да се видят ползите и човек да иска да продължи. Също така

не е задължително да се ходи във фитнес

Може да се купят гирички и да се тренира в домашни условия, като се гледат онлайн фитнес уроци за различните групи мускули. Първоначално отделяйте по 15 или 30 минути за всяка серия, като правите колкото можете повече повторения за 30 секунди. Ключът към изграждането на мускули е да продължите да предизвиквате себе си, да правите упражненията си все по-трудни, преминавайки към следващото ниво, веднага щом усетите, че досегашното започва да ви става лесно, съветва Сара Линдзи.

Непосредствено след силова тренировка може да си позволите и лакомство, без то да застраши подобренията на вашия метаболизъм. Тя препоръчва на клиентите си да се наградят с протеинов шейк или смути от горски плодове, но казва, че някой мъфин или сладкиш от време на време също е добре дошъл, ако прави човек много щастлив. Самата Сара например винаги се награждава с шоколад. “Ям го всеки ден, без изключение, защото го обичам, а животът е твърде кратък, за да се откажеш от нещата, които обичаш. Освен това, ако някой ми каже, че не мога да го правя, няма да мисля за нищо друго. Така че винаги завършвам обяда с може би четири квадратчета качествен черен шоколад, който е пълен със защитни антиоксиданти, магнезий, желязо и цинк”, обяснява тя.

Горещо препоръчва обаче да се откажете от алкохол, ако искате да постигнете възможно най-добрите резултати до лятото. Причината е, че той пречи на метаболизма и трупането на мускулна маса, а и

води до увеличаване на телесните мазнини и влошава съня

“Ако просто не можете без питие, потърсете някой здравословен вариант. Много любители на фитнеса избират да пият текила или мескал, който се прави от растението от агаве. Аз също го правя, като ги смесвам с газирана вода и много пресен сок от лайм”, разкрива Сара Линдзи. По думите ѝ някои жени правят грешката да спрат да се хранят и да се хвърлят в активни тренировки, за да изглеждат добре на плажа. В момента, в който престанат да го правят обаче, процесът на загуба на тегло също спира. Затова тя смята системата за трансформация на тялото чрез мускулни натоварвания и умерено хранене за по-добра.

Други от Сила за живот

85 храни изграждат основата на диета №1 за здравето (Списък)

Още през 1975 г. е формулирана концепцията, но световно признание получава в края на 90-те, малко преди авторът ѝ да почине на 100-годишна възраст Концепцията за най-полезната за здравето диета

След тежките битки римски легионери се лекували в минералните извори на Баня

Водата помага при артрит, дископатия, камъни в бъбреците В последните години има бум на инвеститори в туризма и селото влезе в топ 3 на нашите спа курорти Един от най-добрите начини да превърнем

Диета, богата на протеини и фибри, пази от трупане на килограми в менопаузата

Изключете кафе с мляко, сокове, алкохол и похапването между основните хранения Намаляването на костната плътност може да се забави с прием на повече калций и омега-3 мастни киселини Всякаква

Карамфилови зърна, спирт и масло пазят от ухапвания от насекоми

През следващата седмица ще има превалявания и сравнително високи температури. Тези условия са предпоставка за активиране на жилещите насекоми. Важно е да знаем как да се предпазим от тяхното

Хипнозата може да излекува от безсъние (видео)

Можем ли да преборим безсънието чрез хипноза? Според хипнотерапевта Калин Цанов отговорът е положителен. „Самата хипноза лекува. Дори без да се правят внушения, самият транс лекува"

>