Ето кои са най-полезните летни супи - помагат ни със стареенето и борят вирусите

03.06.2023 08:54
Супа от броколи СНИМКИ: Pixabay

Летните студени супи са вкусни, освежаващи и богати на витамини и антиоксиданти, казва диетологът Кристина Плотникова. В разговор с портала Lenta.ru тя назова супите, които засищат и са добри за здравето ни.

Таратор

Плотникова препоръча през лятото да хапваме българската супа таратор на основата на кисело мляко. Според нея тя е полезна за стомашно-чревния тракт поради наличието на лакто- и бифидобактерии, които спомагат за нормализиране на микрофлората в червата и подпомагат храносмилането.

Студена супа от червено цвекло

Според диетолога супата от червено цвекло, благодарение на основната си съставка - цвекло, носи много ползи за здравето. Цвеклото съдържа витамините В, А, С, Е, РР, пектин, холин, калий, магнезий, калций, цинк, желязо, фосфор, йод, фолиева киселина и достатъчно количество фибри.

Цвеклото бързо подобрява работата на червата, има леко слабително действие, помага при анемия, йоден дефицит и намалява стреса. Също така супата съдържа антиоксиданти, помага в борбата със стареенето, пречиства кръвоносните съдове и предпазва организма от простудни заболявания.

Гаспачо

Според Плотникова испанската супа гаспачо, приготвена от пресни домати и зеленчуци, не само осигурява голяма ситост и освежава, но и съдържа витамини А, С и Е, които помагат на организма да се бори с настинките и вирусите. Тази доматена супа е и източник на антиоксиданти, предотвратява стареенето на клетките и има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, съобщава БГНЕС.

Супата гаспачо, благодарение на ниското си калорийно съдържание и високото ниво на фибри, помага за отслабване и нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт.

Крем-супа от авокадо, спанак и билки

Диетологът препоръчва да се приготвя и супа от авокадо, спанак и зеленина, богата на полезни мазнини, витамини А, С, Е, РР, К, съдържаща калий, натрий, магнезий, йод, желязо, манган, както и растителни протеини, въглехидрати и много фибри.

Такава супа, казва тя, е полезна при анемия, висок холестерол, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане и проблеми с храносмилателния тракт. Спанакът също така подобрява състоянието на костите, кожата, косата и намалява риска от инфаркт и инсулт.

Други от Сила за живот

Умен чорап разпознава със сензор невидимо опасна походка

Южнокорейски изобретатели създадоха електронен чорап, който открива опасен начин на ходене, свързан с диабет и лошо кръвообращение. Медицинското апаратче предотвратява рани

Учени: 3 яйца седмично намаляват с 60% риска за сърцето, а до 7 – със 75%

Спорът полезни или вредни са яйцата може да си съперничи само с обсъждането кой е пръв - кокошката или яйцето. Преди 20 г. отговорът на лекарите щеше по-често да клони към предупреждения за повишен

Въздържането от месо помага при напреднала чернодробна цироза

Напредналата чернодробна цироза може да повиши амоняка в кръвта до опасни нива, но пропускането на месо по време на хранене помага за намаляването му, показват нови изследвания, цитирани от ЮПИ

Експерти: Заменете с ядки зърнената закуска сутрин

5 порции по 80 г с плодове и зеленчуци на ден, поне един път седмично риба, без мазни и преработени храни, пише в официалните съвети на Обединеното кралство за здравословно хранене Прибавянето на

85 храни изграждат основата на диета №1 за здравето (Списък)

Още през 1975 г. е формулирана концепцията, но световно признание получава в края на 90-те, малко преди авторът ѝ да почине на 100-годишна възраст Концепцията за най-полезната за здравето диета

>