Какво значеше вратовръзката на Гешев на слончета. И други неизказани послания на аутфита

21.05.2023 13:01 Георги Милков
Главният прокурор Иван Гешев се яви, за да заяви, че ще си изкара пълния мандат със сувенирна вратовръзка на Републиканската партия на САЩ - червена с бели слонове. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Кралица Елизабет Втора се появи със син тоалет пред британския парламент в деня, в който се обсъждаше напускането на съюза от Великобритания СНИМКА: РОЕЙТЕРС
Мадлин Олбрайт
Искрен Митев сложи вратовръзка с охлюви, след като получи такава обида от Костадин Костадинов.

Вратовръзки, капели и бижута допълват невербалната комуникация. Но никой не може да се мери с краля на Моси

Облеклото и модните аксесоари от години се смятат за най-добрия опит за несловесно общуване. Мнозина използват това, за да кажат индиректно нещо, което не могат да заявят публично, но биха искали останалите да го знаят.

Пример: “Връщам се от САЩ, имам важни контакти там, затова съм си сложил вратовръзка на могъщата Републиканска партия”. Това се нарича невербална комуникация. И е на същото ниво както друг по-ранен пример (впрочем, познат ни още от Тодор Живков): “Аз съм човек от народа, затова нося каскет”.

Със сигурност в бъдеще за социалните психолози най-голям интерес би представлявала самата метаморфоза - как се стигна от народния аутфит до белите слончета, надигнали хоботи с недоизреченото (засега) послание.

Други пък могат да обвържат тази конкретна вратовръзка с факта, че политици, магистрати и цялото общество най-сетне забелязаха слона в стаята - изгубеното чувство за справедливост у българина, и сега правят героичен напън за старт на реформата в правораздаването.

При несловесното общуване винаги я има тази свобода на интерпретациите какво точно е искал да каже авторът.

Иван Хаджийски - един от най-известните работници в нивата на народопсихологията и още по-известен марксист, твърди, че когато се преминава към класово общество, главна функция на облеклото става различаването на хората по принадлежност, ранг в служебната йерархия, съсловие и богатство. Но то също служи и като средство за показ и маска.

В случая с червената вратовръзка на бели слончета не става въпрос за съсловен знак или дори за признак на богатство, защото всеки може да иде и да си купи такава, без някой в Републиканската партия на САЩ въобще да подозира. В България дори и снимките с републикански конгресмени не са помогнали на никого в политиката, какво остава за вратовръзките...

Става дума за другото, което Хаджийски посочва в своя трактат за облеклото - показ и маска.

Разбира се, в конкретния пример може да се търси и със сигурност има и много повече. Усеща се тази трагическа театралност ала имрератор Нерон в смисъла на Qualis artifex pereo - какъв артист умира! И още много словесно недоартикулиран подтекст. Но така е всеки път, когато не можем да изкрещим в лицето на публиката това, което всъщност искаме да ѝ кажем.

Отдавна не можеш да кажеш всегласно: Ще ви избия всички до крак! Дори в Африка вече не се прави така. Племето моси, което обитава земите на Горна Волта, например има обичай, при който кралят показва на поданиците си в какво настроение се намира чрез цвета на дрехите, с които се появява пред народа.

Този традиционен африкански властелин, който няма корона, а вместо това ползва нещо като спихнат каскет, често обича да играе с цветовете на своите одежди, които са в червено или бяло (впрочем точно като цветовете на вратовръзките на Републиканската партия).

Той се явява пред двореца си всеки петъчен ден в 8 сутринта. Ако е облечен в червено, значи се готви за война. Или нещо не е на кеф. В случай, че и конят му е оседлан и нагизден с червени пискюли – племето трябва да е наясно, че нещата са съвсем зле. Пейте, робини, тез тъжни песни! Когато кралят се яви целият в бяло - ликуй, народе!

Ето пример за невербална комуникация от високоинтензитетен порядък с особено драматични конотации. Почти като прокурорска пресконференция у нас.

На нашия континент пък покойната кралица Елизабет, която ще остане в паметта на поколенията и със своите колоритни шапки, даваше дискретни послания чрез тях въпреки аполитичността по принцип на кралската институция. Незабравим ще остане жестът ѝ по време на Брекзит - капелата в синьо с ярко жълти тичинки на декоративните цветя недвусмислено напомни синьото знаме на ЕС с жълтите звезди и според повечето наблюдатели бе знак от Нейно Величество на уважение към съюза и неодобрение на раздялата с него.

Ненадминат модел за внушения чрез аксесоари обаче ще си остане покойната Мадлин Олбрайт. Като държавен секретар на САЩ тя успя да направи бижутата си част от дипломацията. Всички следяха с каква брошка ще се появи и трескаво търсеха в това закодирани важни политически послания. Иракският президент Саддам Хюсеин я бе нарекъл усойница и затова тя побърза да си забучи на ревера една стилизирана змия и така се появи на среща с иракския вицепремиер Тарик Азис. Дефилираше по света декорирана с какво ли не - стилизирани пеперуди и пчелички, орли и купидони... Всички я зяпаха в бюста да търсят скрити послания безутешно, а понякога и безрезултатно. Но поне наложи свой стил в световната дипломация и със сигурност не оставяше никого равнодушен дори с появата си.

Затова след време опитите на британския премиер Джъстин Трюдо да направи впечатление с шарените си чорапи изглеждаха симпатични, но далеч по-незабележителни. Невербалната комуникация е тънък занаят и не всеки го владее.

И в парламента се хванаха за вратовръзките буквално, младият Искрен Митев “намигна” с охлюви

Младият депутат от “Продължаваме промяната” Искрен Митев се записа като най-яркия пример в парламента в жанра “Виж ми вратовръзката”.

Той се открои от колегите си още с първите си крачки в голямата бяла сграда през 2021 г. Не само защото като петле скачаше на всички от парламентарната трибуна и влезе в остри сблъсъци с далеч по-опитните от него лидери на опозиционните тогава групи - Десислава Атанасова от ГЕРБ и Мустафа Карадайъ от ДПС. Но и защото стигна на косъм от физическа саморазправа с лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов. Двамата се хванаха за вратовръзките и само бързата намеса на колегите им ги спаси от сбиване.

Костадинов го обиди, наричайки го охлюв, но Митев демонстрира чувство за хумор и на другия ден сложи тематична вратовръзка на охлюви.

По време на дебатите по вота на недоверие към кабинета “Петков” миналия юни пък се появи с такава на динозаври, за да покаже на опозицията, че не го е страх от политически динозаври. “Реших да отправя послание към хората от статуквото, които ще изчезнат като динозаврите, а ще дойдем ние - младите, смелите, хората от протестите”, обясни депутатът.

Имаше свое послание към ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” и в деня, в който се гласува оставката на правителството - сложи вратовръзка на шарани, защото “хората не са шарани и ще видят кой с кого играе и защо”.

Митев колекционира нестандартни вратовръзки, но истината е, че никак не обича да носи такива и костюм. В последните година и половина обаче това е неговото ежедневно облекло като депутат.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>