Невероятно, но факт: политиката не е за всеки!

27.04.2023 07:00 Диляна Ценова
Август 2005 г. Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган подписват споразумението за тройната коалиция.

Такива сложни совалки като сега за последно бяха през 2005 г. преди съставянето на тройната коалиция. Тя стана обаче с третия мандат

Със сигурност мнозина ще останат дълбоко шокирани, но е редно най-сетне да се каже: политиката не е за всеки!

През изминалите десетина години фейсбук вмени на масовия потребител невиждано по своите размери самочувствие, с което

той гордо се изживява като международен търговец,

вирусолог, социолог, политолог, кино- и литературен критик, музиковед, краевед, агроном, академик и най-вече политик! Не че още от соца не беше свикнал да разбира най-добре от политика, футбол и медицина, но социалната мрежа напълно развърза необятната му експертна мощ.

От 2020-а насам тази аномалия в народопсихологията изживява блестящ подем, сравним само с възторга от вечната дружба на КПСС и БКП.

Положението е изтървано до такава степен, че днешните млади, образовани, озарени от чисти помисли, родени в огъня на бунта партийни водачи не смеят да се докоснат до политиката от страх, че ще ядосат негово величество “избирателя” и той ще ги направи на пух и прах по стените на Зукърбърг.

Светкавичният възход и залез на ИТН

допълнително усилиха ужаса им, че дори с една грешна нота да подразнят финия слух на своите последователи, ще останат разлюбени.

През тази седмица Лена Бориславова, която напоследък управлява сложните процеси в “Промяната”, Кирил Петков и техният достоен партньор Атанас Атанасов в един тон се изказват, еднакви като матрьошки: “Зад нас са застанали над 600 хиляди избиратели, които са казали: “Нние не искаме повече управление на ГЕРБ. Затова ние не можем да подкрепим първия мандат на ГЕРБ”.

Щото само да намекнат, че с хората на Борисов може и да намерят основа за диалог, ще ги набедят за “герберасти на хранилка при задкулисието” и “американски мекерета”. Такива са нравите в техните елитни кръгове,

там си лягат само с партийни другари

Същата груба грандоманска грешка допуска преди парламентарните избори през 2001 г. и техният вдъхновител Иван Костов, когато отказва да обсъди със Симеон Сакскобургготски дори хипотеза за съвместни действия. В резултат на прословутия си инат губи властта завинаги с над един милион гласа.

Прогресивните общества очевидно не обичат да се учат от историята. За тях нямат стойност думите на великия атински военачалник Перикъл, изречени още през V век пр. Хр.: “Ние не гледаме на дискусиите като на препятствие по пътя на политическото действие, а като необходимо условие за разумна дейност…”

За сметка на това новите лидери в България явно предпочитат да се придържат стриктно към заводския лозунг

“Всеки комсомолец пример за хулиганите”

Всъщност след вота на 2 април българите имат привилегията за първи път от дълги години да наблюдават истинска политическа игра – провокации, куки, капани, игри на думи, разговори, изпреварващи ходове, преговори, дипломация, намеци, знаци и нишани, трудно доловими дори от опитни очи.

След срещата между двете водещи коалиции онзиден колегата Явор Дачков отбеляза: “Борисов отнесе “Промяната” на живо по телевизията”. Но освен предимството на дългия управленски опит за покачващото се реноме на ГЕРБ работи и доброволната абдикация на ПП-ДБ от политическия процес. Чак да те хване яд, като спънат централен нападател са. Затова изглежда малко вероятно самоотвержените усилия на Даниел Лорер за разбирателство да укротят

вещерската клада в душите на съпартийците му.

Най-много да ускорят цъфтежа на вече разлистените конфликти в прогресивната върхушка.

За последно подобни сложни совалки са провеждани през 2005 г. преди съставянето на тройната коалиция. Фаворитът от изборите са социалистите, които обаче влизат в жесток конфликт с доскорошния си партньор НДСВ.

Станишев полага нечовешки усилия да събере

подкрепа за правителство,

емисари уговарят дори атакаджии, костовисти и сини депутати по кьошетата, без резултат – кандидатурата му за премиер минава, но не и предложеният състав на кабинет. Финално властта се сглобява с третия мандат, чрез който ДПС взема пълно надмощие в управлението на държавата. Както се казва, кьорав карти не играе.

Сега офертата е добра, стига в преговорите да участват сериозни политици, а не превъзбудените комплексари от стената на депутата Христо. Правителство може да се състави:

а) между първата и втората коалиция;

б) между ГЕРБ, БСП, ДПС (и евентуално ИТН)

в) между ГЕРБ и всички без “Възраждане”.

Докато скучаещият прогресист възприема съчетанието между Борисов, Нинова и Карадайъ като гнусно, долно и невъзможно, както фолкпевица не си представя живота без татуирани вежди, за политиците би трябвало да е ясно, че и трите оферти са обещаващи. В надиграването е номерът.

Борисов, Петков и/или Нинова ще разпределят бюджета? Борисов/Карадайъ и/или Иванов ще предоговарят Плана за възстановяване и развитие и ще приемат правосъдната реформа? Иначе силите в 49-ия парламент не се различават по стратегическите си приоритети. Освен “Възраждане”, разбира се.

Дори Нинова е оставила вратата си отворена: “Който и да поиска наша подкрепа за правителство, ще изчака да си направим вътрешнопартийно допитване”.

С други думи, политиката не е проста, стига и политиците да не са.

 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>