Кой излъга Бойко, че Киро и Асен нямат алтернатива

26.04.2023 07:30 Валери Найденов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов като депутат в 49-ото народно събрание. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Най-сбърканата коалиция ни се представя като единствено възможна

Цялата прогресивна общественост се е заела да сватосва ГЕРБ с ПП, а те се мразят и ненавиждат до дъното на душите си. Ако това бе Франция по времето на Луи XVI или Русия по времeто на Александър I, отдавна да са се изпоклали и изпостреляли на дуели. Тези две чети не трябва да влизат в една и съща кръчма, камо ли в едно и също правителство.

Обаче от сутрин до вечер медиите ги ръчкат с остена – вземете се, вземете се! Минете под венчилото най-сетне! Мислете за България! В пуританските времена британските майки така съветвали дъщерите си пред първата брачна нощ: “Затваряш очите си, диър, и мислиш за Англия!”.

Нямало алтернатива. Е, как да няма? Която и да е от двете първи партии може да се коалира още утре с четвъртата, петата и шестата и после да управлява бей-гиби поне 4 години. Само третата партия, “Възраждане”, не трябва да се пипа - тя е табу.

Ако например ГЕРБ-СДС направи коалиция с ДПС и БСП, ще има 128 мандата,

напълно достатъчно. Ако включи и ИТН за по-весело, ще има цели 139. За конституционно мнозинство ще трябва само да се обърне към т. нар. Руди Гела и работата ще стане.

Защо Бойко избягва този вариант? Предполагам, че е свикнал да крие връзките си с ДПС, както някои си крият прелюбодеянията. А с БСП си крият общия произход. Мога да го уверя, че тези страхове вече не са актуални. Много повече електорат ще загуби, ако го видят в едно сепаре с Киро и Асен.

Само коалиция на ГЕРБ-СДС с ПП-ДБ можела да бъде “евро-атлантическа”? Другите да не би да са тихоокеански? БСП и ДПС са не по-малко атлантици от призрака на Джон Макейн. Нали помните онзи американски сенатор, който пристигна да забрани газопровода “Южен поток”, а премиерът Орешарски, тогава кадър на БСП и ДПС, а преди това на СДС, му изкозирува чинопоклонно.

При комунизма можеше да се козирува само с фуражка на главата, но сега в НАТО може и на гола глава, така че всеки чиновник вече може да отдава чест по всяко време.

По времето на петокраката коалиция точно министерството на Нинова зареждаше украинските пушки и оръдия. После Кирил Петков се би в гърдите, че е спасил Киев с българските снаряди, но истинската заслуга е на БСП. Обаче скромността краси скромния.

Как да не са натовци БСП и ДПС,

когато при техните коалиционни управления и при президентството на Георги Първанов България влезе и в НАТО, и в ЕС? Не виждам никакви принципни разлики с ГЕРБ, освен леки нюанси в стилистиката. В икономиката и това го няма.

Тъкмо БСП и ДПС въведоха плоския данък и отмениха необлагаемия минимум, така че лоялността им към дясното е безупречна. Вярно, после БСП върна в туристическата си диплянка някои леви глезотии, но всички знаем, че това е само на шега. Дойдат ли на власт, нищо чудно първи да поканят Симеон Дянков за финансов министър.

Що се отнася до ДПС, това е улегнала партия с традиции, която вече е била в 4 коалиции и отдавна настоява за пета.

2 от тези коалиции могат да се броят за успешни, тъй като си изкараха пълния мандат - с НДСВ от 2001 до 2005 г. и с БСП и НДСВ от 2005 до 2009 г. Да не забравяме, че именно в тези два мандата България постигна най-високия си икономически ръст за целия преход – цели 6 процента. Това си остана като рекорда на Стефка Костадинова.

А и крайно време е за един жест към мюсюлманското малцинство. Ами ако му омръзне да чака и започне да гласува за “Възраждане”?

Вярно, ИТН може да се окаже проблем поради своята артистична непредсказуемост. Говори се обаче, че присъствието на ДПС ще я направи по-улегнала. Спокойно могат заедно да издигнат г-н Каримански я за финансов министър, я за шеф на БНБ.

Така че една коалиция на ГЕРБ с трите партии отдолу нагоре в класацията е напълно възможна. Но също така

чудесен вариант е и коалиция на ПП-ДБ с трите аутсайдерки

Защо не, наистина? Заедно ще имат 134 мандата. И тук ИТН ще мирува поради същите причини. Липсата на Руди Гела също ще допринесе. И пак ще издигнат Каримански.

Този вариант ще е много по-уютен за ПП, отколкото ако се събуди в един креват с ГЕРБ. Първата счупена чиния ще е в скандала за кадрите. ПП има кадри за министри, може би и за някои зам.-министри, но дотук. Както казват във футбола, къса му е скамейката.

Откъде ще вземат стотици хиляди харвардци за държавните и общинските бюрократични йерархии? Ще трябва да се оставят в ръцете на ГЕРБ и там бавно да изтлеят. Нека пак изгледат видеоклиповете от срещите на Бойко Борисов с актива по места – но да насочат вниманието си не към трибуната, а към публиката. Тази ли публика ще ви изпълнява указанията? Тя ли ще ви пази гърба?

Виж, ако са в една лодка с ДПС и БСП, спокойно ще могат да разчистят всички хранени хора на ГЕРБ и да сложат свои, а където нямат – техните партньори имат предостатъчно. Опитни, отракани и готови да усвояват европейските средства. И няма да клатят лодката, защото друга може и да няма.

От казаното дотук излиза, че най-неподходящата коалиция ни се представя като единствено възможна. И обратното – уж невъзможните са най-подходящи. Защо е така? Като изключим “Възраждане”, политическите намерения на останалите партии буквално съвпадат. Всички са за евроатлантизма, всички ще помагат на Украйна, всички ще въвеждат еврото, няма да пипат плоския данък и най-вече всички ще борят корупцията. Какво им пречи да направят една по-естествена и удобна коалиция?

Веднага отхвърлям нелепите твърдения, че ги направлявали някакви посолства.

Причината е очевидна и тя е в аритметиката

Опитайте се да си представите как 4 партии ще си поделят постовете, като първата има 69 депутати, а последната само 11? Как ще се разберат за дяловете? Тази задача и професор Михаил Константинов не може да я реши с помощта на логаритмичната си линийка.

Виж, при коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се дели на 4, а на 2. За какво ти е четвърт пица, когато можеш да вземеш половинка? И дяловете са еднакви, така че сметките са лесни. Дори аз мога да ги сметна. Ако няма разбирателство кой да е първи, хвърля се ези-тура. И от там нататък партиите си избират министерствата едно по едно, редувайки се. Например аз вземам финансите, после ти взимаш вътрешните работи, после пак съм аз, взимам земеделието, после ти културата и така нататък.

Стигнат ли до културата, значи работата вече е опечена. Освен ако не се падне пак г-н Минеков…

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>