Доц. Николай Димитров: Няма значение кой ще е първи на вота, всичко зависи от малките партии

21.02.2023 07:30 Винсент Тановски
Социалният психолог доц. Николай Димитров. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Темата за домашното насилие е удобна дъвка за политиците - или си правят балончета с нея, или дъвчат пасивно

Краят на една пандемична обстановка, в комбинация с икономическите проблеми, ни потапя в казан от врящи негативни емоции - страх, недоверие, неразбиране, тъга, самота, а оттам завист, ревност, гняв

- Какво виждаме като поведение на политическия терен, доц. Димитров? Някои вече се самообявиха за сили на доброто. Ще успеят ли да представят предстоящия вот като ултимативната битка между доброто и злото?

- Не се сещам за политическа сила, която да мисли за себе си като представител на лошите и злите сили. Всички се представят като необходимото добро, което трябва да се случи на народа. Тази заигравка с темата “добри” и “лоши” на ПП и ДБ не е нещо нечувано и невиждано, но не съм сигурен, че това ще хване дикиш. Този разказ като че ли започва все повече да се клишира като понятие и все по-малко хора да му се връзват. Не смятам, че може да бъде печеливша стратегия на това политическо обединение.

- Някои социологически проучвания показват почти фотофиниш между ПП/ДБ и ГЕРБ за първото място. Въпреки това то няма да доведе до фундаментално разместване на силите в парламента.

- Следващият парламент далеч няма да бъде същият като предходния по простата причина, че някоя от партиите - тук визирам БСП, няма да се радва на такива резултати, каквито имаха досега. Особено предвид вътрешните проблеми, които имат. И със сигурност дори да не влязат в Народното събрание, други леви формации, които излязоха на политическия пазар, ще дръпнат гласове към себе си. В този смисъл независимо кой ще е първи или втори, всичко ще зависи от малките партии и от това кой ще успее да задоволи някакви интереси и политически стремежи, които издигат в програмите си. Но се опасявам, че рано или късно ще се случи неизбежен разрив между ПП и ДБ.

- Тоест проблемът с листите е само началото?

- Първо ще започнат с листите и ще завършат с политическите платформи - от невъзможността да се намери баланс в политиките на двете сили.

- 150-годишнината от обесването на Васил Левски бе отбелязана в цялата страна с различни мероприятия както от граждани, така и от политици. Как си обяснявате боготворенето на националните ни герои, независимо дали става въпрос за Васил Левски, Христо Ботев, Гоце Делчев - как едно сравнително скептично общество като нашето, подозрително към всяка власт, издига на такава висота тези хора? И дали сме ги идеализирали до такава степен, че самите ние да не може да достигнем техните завети или дори самите тях?

- Ще започна отзад напред. Първо, не е необходимо да ги достигаме - те затова са герои, защото са недостижими. Второ, всяка една нация има своите национални герои, всяка една група има своите модели на подражание и поведение. Обикновено те стават от ключово значение по време на криза. Защото имат ролята да идентифицират индивида с групата и да я сплотят около себе си. Но са особено видими по време на криза, защото индивидът е обезверен от настоящето си, той винаги се връща към устойчиви предишни периоди, в които открива значими ценности, свързани с неговата идентичност. И в това няма нищо лошо.

- А с кои кризи да си обясним бума на домашното насилие от началото на годината?

- Тук линиите на размисъл са неизбежно поне две. Първата е, че има повишено медийно внимание към темата, което е положителен факт - това е проблем, за който обществото трябва да знае и активно да говори.

Вторият аспект има два плана сам по себе си. В началото на годината винаги има ръст на случаите на насилие в семействата и двойките. Този ръст произтича от неща, които се случват на практика всяка година.

Първо, имаме голямо струпване на празници в края и началото на годината - тогава хората остават заедно вкъщи и имат повече поводи да влязат в конфликт, при който единият да наложи със сила мнението си, а другият да пострада. От друга страна, особено в общества, в които доходите на глава на семейството не са твърде високи в началото на годината, се създава проблемна ситуация с харчовете. А финансите са една от големите предпоставки за поява на конфликт в семейството.

Финансовата криза, която обществото търпи в момента, внесе допълнително напрежение. А това създаде повече възможности на хората да изпитват финансови затруднения, които са силен стресогенен фактор. Това са простите социални фактори, които доведоха до ръст на случаите на домашно насилие.

- Тоест може да кажем, че насилието е следствие на икономически тенденции в обществото?

- Насилието съпътства човечеството от най-ранните му етапи на обществено сплотяване. Но в случая може да кажем, че в последно време битови фактори - икономически и социални проблеми, обостриха чувствителността в отношенията между хората.

Не трябва да подминаваме и факта, че сме в края на една пандемична обстановка, която в комбинация с икономическите проблеми ни потапя в казан от врящи негативни емоции - страх, недоверие, неразбиране, тъга, самота, а оттам завист, ревност, гняв.

Насилниците обикновено са мъже. Казвам обикновено, защото има наслояване в очакванията към ролевото поведение на мъжете и жените. При мъжете обикновено очакванията са далеч по-строги - още от най-ранно детство им се вменява онази отговорност за възможния провал в очакваната от тях роля на глава на семейството. И много често домашното насилие, особено във физическите му форми, е обикновено от мъже, а жертвите са по-слабите - жените и децата. Но това не е абсолютно правило.

Жените също могат да проявяват тормоз. А когато говорим за психични форми на насилие, те са проявявани от жените към мъжете. Когато става дума за насилие от страна на жените, обикновено жертвите са децата, защото са по-слаби. Говорим по-рядко за физическо насилие от страна на жена към мъж и по тази причина много по-рядко го разпознаваме като тормоз и изобщо като проблем. Такива случаи много старателно се прикриват, особено от жертвата, ако е мъж - защото обществото далеч не е толкова съпричастно към жертвата. Напротив, много по-вероятно е мъж, обект на насилие от жена, да стане обект на подигравка.

- И в началото на ковид имаше вълна на съпричастие, но впоследствие починалите и заразените се превърнаха в едни числа и емпатията бе притъпена. Съществува ли такъв риск и с домашното насилие?

- Всичко зависи от начина, по който се говори за този проблем. Ако той се съобщава, без да се ангажират и споменават съдбите на жертвите, има наистина опасност да се превърне в една обикновена анонимна сводка.

И тук ролята на медиите е много важна - когато показваш съдбата и реалните хора с реалните им имена и истории, няма как да не предизвикваш съпричастност у публиката.

Не бива да забравяме обаче, че българското общество е традиционно патриархално, а водещата роля си е на мъжа. Престижният пол, ако щете, е мъжкият, одобряваното поведение е мъжественото с типичните за него прояви - смелост, сила, находчивост, арогантност. Тоест жената, освен че е слаба, защото е от физически по-слабия пол, се възприема и като слабохарактерна и оттам схващането, че трябва да бъде покорна, скромна, тиха, обгрижваща. В този смисъл всяко отклонение от тези очаквания към жената се възприема нетолерантно от обществото. Ние сме склонни до такава степен да нормализираме насилието в една двойка, че накрая да разпознаваме жертвата като виновник. А още по-голям проблем става, когато самите жертви започват да възприемат себе си като причинители на това насилие. А това е нещо много типично - били са свидетели на такова насилие при майките и бащите им, възприемат го като типично поведение, и започват да пренасят тези модели в собствените си семейни отношения. Много често самите жертви влизат в порочен кръг на самообвиняване, от който няма излизане дори при най-голямото желание на институциите да изведат жертвата на насилие от подобни токсични отношения. Дори да се заведат сигнали на институционално ниво, да речем в полицията, жертвата сама ги оттегля. Защото се възприемат като лечител и помощник, като човек, който ще оправи нещата с насилника, когото виждат като човек, нуждаещ се от помощ.

Другият проблем е, че в българското общество е широко разпространено схващането, че ако в едно семейство нещата не вървят, отговорна е жената. Или защото е пряко виновна, или защото не е положила достатъчно усилия нещата да се случват добре. Има една изключително рядка дума в българския език - “разбидомница”. Но мъжкият еквивалент на “разбидомница” липсва. Това е показателно за отношението на обществото ни към този феномен.

- А според вас политиците адресират ли адекватно този проблем, или това е твърде чувствителен въпрос за тях, който може да им донесе политически негативи?

- Тази тема се използва по-скоро като удобна дъвка от политиците. Когато имат необходимост да влезе в полза, те си правят балончета с нея. През останалото време я дъвчат пасивно с устата си. Това са неща, които са въпрос на установени представи в българското общество, които не може с лека ръка да бъдат пренебрегнати.

България не е изживяла еманципацията си в посока равноправие по отношение на двата пола. Все още обществото ни не е готово да види жена на ключова позиция в държавното устройство. А ако има жени на по-високо ниво на държавната администрация, те винаги са поставени там по-скоро за да маркират типичните за патриархалните общества семейни модели. Например, ако вицепрезидентът е жена, тя не е там, за да се разчита на експертизата, а по-скоро да верифицира този патриархален мъжко-женски модел в управлението. Затова стереотипът е, че президентът е баща на нацията.

CV

Роден в Пловдив през 1977 г.

Завършил е психология в Софийския университет

Преподава в СУ “Св. Климент Охридски” и Нов български университет, води курсове по социална психология, организационна, джендърна и медийна психология

Интересите му включват етническите и половите неравенства, нагласите и трудовата мотивация, електоралното поведение

Автор на редица научни трудове и публикации

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>