Проф. Танкова: Обиколката на талията е знак, който насочва имате ли риск за диабет

18.01.2023 19:20 Любомира Николаева

Има доказателства, включително и наши проучвания в българската общност, за наличие на усложнения (ретинопатия, периферна невропатия, автономна дисфункция, нефропатия), характерни за захарния диабет, още в предиабетната фаза, казва в интервю за в. "24 часа" член-кореспондентът на БАН проф. Цветелина Танкова, дмн - ръководител на Катедрата по ендокринология и зам.-ректор по международна интеграция и проектно финансиране на МУ – София, началник на Клиниката по диабетология на УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев”. През 2021 г. е избрана за член-кореспондент на БАН.

Завършва Медицинска академия - София с пълно отличие и Хипократов медал през 1984 г. Има специалности по вътрешни болести и по ендокринология и болести на обмяната, магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт. Специализирала е по проблеми на захарния диабет във водещи европейски клиники - Център на СЗО по диабет към Университетска болница в Женева, Швейцария; Кингс Колидж - Лондон, Център по диабет в Оксфорд - Кембридж, Великобритания; Диабетен център Стено, - Копенхаген, Дания.

Има над 245 публикации в научни медицински списания, с общ импакт фактор 385.654, и над 460 участия в национални и международни научни прояви. Научните й трудове са цитирани над 6300 пъти в международни източници. През 2020 г. е удостоена с награда „Питагор” на МОН за утвърден учен в категория „Здраве и медицински науки“. Самостоятелен автор на учебник „Захарен диабет". Поканен лектор на курсове за следдипломно обучение на Европейска асоциация за изучаване на диабета (EASD) в много страни. Член на множество национални и международни организации. Секретар е на Българско дружество по Ендокринология от 2003 г. Член на редакционни колегии и рецензент на водещи международни списания.

Главен координатор е на Експертния съвет по ендокринология към МЗ. Член на комитет за изготвяне на препоръки за захарен диабет на Европейска асоциация за изучаване на диабета. Експерт към Европейската комисия.

  

- Инсулинът е обичайният заподозрян, когато става дума за повишена кръвна захар, и концепцията за инсулиновата резистентност е относително лесна за разбиране. По-сложно изглежда установяването на това кой човек има инсулинова резистентност – така ли е, проф. Танкова?

- Инсулинът е важен хормон, който се секретира от бета-клетките на панкреаса и регулира обмяната на глюкозата, липидите и мазнините. Една от основните функции на инсулина е да регулира доставянето на глюкоза в клетките, като така ги снабдява с енергия. Той е основният хормон, който води до намаляване на нивото на глюкозата в кръвта чрез ефекти на нивото на различни органи. Инсулинът стимулира поглъщането на глюкозата в мускулите, намалява продукцията на глюкоза в черния дроб и стимулира складирането ѝ под формата на гликоген, а в мастната тъкан потиска липолизата и стимулира синтезата на триглицериди.

Инсулиновата резистентност е патологично състояние - клетките не реагират нормално на инсулина, в резултат намалява поглъщането на глюкоза от мускулите, повишава се продукцията на глюкоза от черния дроб и се увеличава липолизата в мастната тъкан.

При инсулинова резистентност клетките не използват инсулина ефективно, което води до стимулиране на производството му от бета-клетките на панкреаса. Така в компенсаторната фаза на инсулиновата резистентност се осигурява поддържане на нормални нива на глюкозата в кръвта, но за сметка на значимо повишено ниво на инсулин в кръвта, т.е. хиперинсулинемия. Ако тази компенсаторна инсулинова секреция се окаже недостатъчна, може да се стигне до повишаване на нивото на кръвната захар и изява на предиабет или захарен диабет.

Трябва да се има предвид, че инсулинът е анаболен хормон, който има важни ефекти върху метаболизма на мазнините и белтъците, и хиперинсулинемията води до увеличаване на телесното тегло, предимно за сметка на увеличаване на мастната тъкан. И става един порочен кръг – нарушеното периферно инсулиново действие стимулира отделянето на повече инсулин, който води до увеличаване на телесното тегло, а то задълбочава инсулиновата резистентност.

Инсулиновата резистентност и съпътстващата я хиперинсулинемия са свързани с редица последици – наднормено тегло/затлъстяване, предиабет, захарен диабет, чернодробна стеатоза, повишена атерогенеза, канцерогенеза, невродегенеративни нарушения като болест на Алцхаймер, синдром на поликистозни яйчници, дислипидемия с повишена продукция на мастни киселини и триглицериди, окислителен стрес, ендотелна дисфункция, протромботично състояние.

- Защо само някои от хора със сходен профил стигат до инсулинова резистентност?

- Причините за инсулиновата резистентност са комплексни, тъй като за развитието ѝ допринасят както метаболитни, така и генетични фактори, както и фактори, свързани с начина на живот. Тя е тясно обвързана с коремната (висцералната) мастна тъкан, която е ендокринен орган, произвеждащ молекули, наречени адипоцитокини, а те причиняват инсулинова резистентност. Най-добрите предиктори за наличие на инсулинова резистентност са телесното тегло, оценено чрез индекс на телесна маса (ИТМ), обиколката на талия, нивото на триглицеридите. Установяването ѝ става чрез изследвания на концентрациите на инсулин и глюкоза в кръвта, на базата на които се определят индекси на инсулинова резистентност. В клиничната практика измерването на обиколката на талия е от съществено значение и насочва към риск от диабет.

- Кои техники за оценка на инсулиновата чувствителност дават най-точна картина?

- Златен стандарт за оценка на инсулиновата чувствителност е еугликемичната хиперинсулинемична кламп техника, но с оглед на сложността при изпълнението ѝ тя се използва основно при провеждане на клинични проучвания и не е подходяща за рутинно приложение в клиничната практика. Поради това са разработени и валидирани няколко сурогатни индекса за инсулинова резистентност на базата на концентрацията на глюкозата и инсулина на гладно или в хода на натоварване с глюкоза - по време на орален глюкозо-толерансен тест. Най-често се използва хомеостатичен модел (Homeostasis model assessment – HOMA-IR), въведен през 1985 г. за оценка на инсулиновата резистентност, който е показал силна корелация с еугликемичната хиперинсулинемична кламп техника.

HOMA-IR може да се изчисли на базата на измерено ниво на инсулин и на глюкоза в кръвта на гладно по формулата: HOMA-IR = инсулин (mIU/l) х глюкоза (mmol/l)/22,5. (Първо стойността на инсулина се умножава по стойността на глюкозата и полученото се дели на 22,5 – бел. авт.)

В проучвания при различни популации от хора са посочени различни стойности на HOMA-IR като критерии за инсулинова резистентност, но обичайно в общата популация стойности на HOMA-IR над 2,5 се приемат като  показател за наличие на инсулинова резистентност.

Отношение на инсулин (mIU/l) към глюкоза (mmol/l) над 2,4, както и серумна концентрация на инсулин над 12,2 mIU/l на гладно също се приемат за показатели за инсулинова резистентност.

Може да се използва и индексът QUICKI, който е твърде сходен на HOMA-IR, но използва логаритмично трансформираните стойности на глюкоза и инсулин на гладно. Стойности < 0,33 се приемат за показателни за инсулинова резистентност. Има и ревизиран вариант на QUICKI, в който е включена и концентрацията на свободните мастни киселини, като този индекс е показал най-силна корелация с инсулиновата резистентност, определена с еугликемична кламп техника, особено при хора без захарен диабет тип 2.

Индексът на McAuley се изчислява на база ниво на инсулин на гладно и ниво на триглицериди, но е установено, че е по-слабо чувствителен от HOMA-IR.

Съществуват и други индекси за оценка, които са на база изследвани концентрации на инсулин и глюкоза в хода на орален глюкозо-толерансен тест, от които Matsuda, OGIS, индекс на Stumvoll са показали най-силна корелация с инсулиновата чувствителност, определена с помощта на еугликемичната кламп техника.

- Инсулинова резистентност и предиабет едно и също ли е?

- Има разлика. Инсулиновата резистентност може да предшества развитието на предиабет и захарен диабет, но е възможно хора с инсулинова резистентност да са с нормални стойности на кръвната захар. Това обичайно е във фазата, когато отделянето на по-голямо количество инсулин успява да поддържа нормално ниво на глюкозата в кръвта. Ако не се вземат мерки за овладяване на инсулиновата резистентност, инсулинът може да се окаже недостатъчен за поддържане на нормална кръвна захар и да се стигне до развитие на предиабет или захарен диабет.

Предиабет е сборно понятие, включващо две състояния на отклонения във въглехидратния толеранс - нарушена гликемия на гладно (НГГ) и нарушен глюкозен толеранс (НГТ). Понятието нарушена гликемия на гладно (НГГ) е прието от СЗО през 1999 г. за означаване на зоната между горната граница на нормалната плазмена глюкоза на гладно и долната граница на плазмената глюкоза на гладно при захарен диабет – отнася се за ниво на глюкозата на гладно между 6,1 и 6,9 mmol/l. През 2003 г. Американската диабетна асоциация предложи снижаване на долната граница за НГГ от 6,1 на 5,6 mmol/l, но СЗО не прие предложението поради липса на сериозни доказателства за ползата от промяна. Понятието нарушен глюкозен толеранс (НГТ) е признато от СЗО през 1980 г. За поставяне на диагноза нарушен глюкозен толеранс е задължително провеждането на орален глюкозо-толерансен тест, т.нар. обременяване с глюкоза. При този тест се изследва нивото на плазмена глюкоза на гладно и на 2-ия час след прием на 75 грама глюкоза, разтворена в 300 милилитра вода. Диагнозата нарушен глюкозен толеранс се поставя при стойности на плазмена глюкоза на гладно < 7,0 mmol/l и на 2-ия час при ОГТТ между 7,8 и < 11,1 mmol/l.  (Вижте таблицата

Тези две предиабетни състояния могат да съществуват в продължение на години, като всяка година 4 до 9% от хората с предиабет прогресират към захарен диабет. Кумулативната честота на прогресията към диабет тип 2 пет години след диагнозата на нарушен глюкозен толеранс или нарушена гликемия на гладно се очаква да бъде между 26 до 50%. Предиабетът е свързан не само с повишен риск от захарен диабет, но и с повишен сърдечносъдов риск. Има доказателства, включително и наши проучвания в българска популация, за наличие на усложнения (ретинопатия, периферна невропатия, автономна дисфункция, нефропатия), характерни за захарния диабет, още в предиабетната фаза.

- Нарушената инсулинова чувствителност винаги ли е етап от болест – възможни ли са “нормални” колебания в стойностите? Нужен ли е масов скрининг?

- Нарушената инсулинова чувствителност е рисков фактор и е в основата на заболявания като затлъстяване, предиабет, захарен диабет тип 2. Тя е в основата и на т.нар. метаболитен синдром (наричан по-рано синдром Х, синдром на инсулинова резистентност), който представлява съчетание на кардиометаболитни рискови фактори като затлъстяване, дислипидемия, артериална хипертония и хипергликемия. За да се постави тази диагноза, според последното обединено определение на няколко международни организации от 2009 г. е необходимо наличие на три от следните пет критерия:

l Обиколка на талия > 80 см за жени и > 94 см за мъже

l Плазмена глюкоза на гладно > 5,6 ммол/л, или прием на глюкозо-понижаващи медикаменти

l Триглицериди > 1,7 ммол/л, или прием на липидопонижаващи медикаменти

l HDL холестерол < 1,0 за мъже и < 1,3 за жени, или прием на липидопонижаващи медикаменти

l Артериално налягане > 135/80 mmHg, или прием на антихипертензивна терапия

Инсулиновата резистентност е етап в развитието на множество патологични процеси, но е възможно в ранен етап да не е съпроводена от заболявания. Ето защо е нужно активно търсене на признаци на резистентността, за да се вземат мерки за спиране на прехода ѝ към заболявания.

Обичайно провеждаме скрининг за предиабет и захарен диабет. Първата стъпка е идентифициране на лицата с рискови фактори за захарен диабет тип 2 - наличие на родственик с диабет; наднормено тегло или затлъстяване; високо кръвно налягане; отклонения в нивото на холестерола и триглицеридите; наличие на сърдечносъдово заболяване; установен при предишни изследвания предиабет; жени, родили дете с тегло над 4 кг или развили диабет при бременност. Международната диабетна федерация препоръчва използване на въпросници. В България е валидиран и се използва разработен във Финландия въпросник FINDRISС. Той дава възможност за определяне на риска за захарен диабет тип 2 за следващите 10 г. на базата на данни за възраст, обиколка на талия, индекс на телесна маса, физическа активност поне 30 минути дневно, ежедневен прием на плодове и зеленчуци, прием на антихипертензивни медикаменти, по-рано установявана повишена кръвна захар, родственици със захарен диабет. Наши проучвания в българска популация установиха, че FINDRISC над 10 е свързан с повишен риск от предиабет, а FINDRISC над 12 - с повишен риск от захарен диабет. При установяване на хора с повишен риск за захарен диабет тип 2 трябва да се премине към втора стъпка – изследвания за оценка на глюкозния толеранс (ОГТТ), както и на други рискови фактори. И когато се установи предиабет или захарен диабет, е необходимо да се вземат мерки за превантиране на прехода на предиабет към захарен диабет, както и за лечение на захарен диабет с цел превенция на развитието на усложнения на заболяването.

Реално това е подходът за скрининг и за наличие на инсулинова резистентност. Изследване на нивото на глюкоза и инсулин на гладно, провеждане на орален глюкозо-толерансен тест с проследяване нивото на глюкозата и инсулина и оценка на сърдечносъдови рискови фактори са от съществено значение за оценка наличието на инсулинова резистентност. Такъв трябва да е подходът при лица с повишена обиколка на талия, с наднормено телесно тегло или затлъстяване, с наличие на сърдечносъдови рискови фактори.

Може да се наблюдават колебания в степента на инсулинова резистентност с възрастта при промяна на телесното тегло. Възможно е наличие на инсулинова резистентност и при хора с нормално телесно тегло, при които е налице повишено отлагане на висцерална мастна тъкан.

- Ако човек подходи минималистично, за собствен ориентир – достатъчно ли е например изследването на глюкоза и инсулин на гладно?

- На базата на изследване на инсулин и глюкоза на гладно, което е достъпно в много лаборатории, може да се изчислят различни индекси на инсулинова резистентност, например HOMA-IR. Дори в някои лаборатории при предоставяне на резултатите от изследване на глюкоза и инсулин на гладно е изчислен индекс HOMA-IR. Тези резултати обаче трябва да се разглеждат в контекста на съответния човек – възраст, телесно тегло, съпътстващи заболявания, прием на медикаменти. Ето защо бих препоръчала това да става при консултация със специалист. Често се налага провеждане и на други изследвания.

Наличието на наднормено телесно тегло или затлъстяване, повишената обиколка на талия, повишен индекс HOMA-IR, както и повишеното ниво на липиди и кръвна захар също насочват към наличие на инсулинова резистентност и необходимост от консултация със специалист.

- Колко време минава от инсулиновата резистентност до диабет тип 2?

- Счита се, че повечето хора с диабет тип 2 са имали инсулинова резистентност средно поне 5 години преди поставянето на диагнозата на заболяването.

- И ако човек се окаже в риск – как да живее той, проф. Танкова, за да не продължи към диабет?

- Най-ефективното средство за намаляване на инсулиновата резистентност е промяната в начина на живот, адекватен хранителен режим, редовна физическа активност, насочени към поддържане на нормално телесно тегло. Може да се включат медикаменти, които подобряват инсулиновата чувствителност - например метформин, или медикаменти за намаляване на теглото. Контролът на съпътстващите рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, тютюнопушене, също е от съществено значение.

Данните от проучвания показват, че чрез активна намеса на етапа на предиабет е възможно обратно развитие - връщане към състояние с нормална кръвна захар и превенция на прехода на предиабет в захарен диабет. Усилията трябва да бъдат насочени към ранно откриване на отклоненията в глюкозния толеранс. Метаанализ на 8 проучвания с приложение на диета и физическа активност, сравнени със стандартни препоръки и 2 проучвания с приложение само на диета или физическа активност с продължителност от 1 до 6 г., е установил снижение на риска от развитие на диабет с 37% с диета и физическа активност спрямо стандартни препоръки. Данните от много проучвания показват, че чрез приложение на редица лекарствени продукти (метформин, акарбоза, орлистат, тиазолидиндиони, GLP-1 рецепторни агонисти) е възможно обратно развитие на състоянията на предиабет (НГГ и НГТ) и превенция на прехода на тези състояния към захарен диабет. Този подход е в съответствие с препоръки от 2010 г. за превенция на захарен диабет тип 2 по международен проект (IMAGE) с българско участие.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>