"Българската Коледа": За 3 г. Павлена, която наричат Малечка Палечка, порасна с 23 см

14.12.2022 19:55 Росица Христова
Павлена с радост показва, че е пораснала с 23 см.

Благодарение на “Българската Коледа” момичето от Ловеч има хормон на растежа

Павлена от Ловеч е на 13 г. и изглежда като миниатюрна статуетка, наричат я Малечка Палечка. Медицината приема, че за това е виновен Синдром на Нунан.

Всъщност Павлена е едно напълно нормално интелигентно дете, но с нисък ръст. Била щастлива, че в детската градина и в училище връстниците ѝ я приемали такава, каквато е, не ѝ се присмивали.

“Четири дни преди да родя, на видеозон се видя, че тя е с по-къси крайници и има сърдечен проблем”, спомня си майката Елеонора Папуркова.

Ходили при много лекари през годините, правени са всякакви изследвания. Случайно през 2018 г. в интернет родителите попаднали на информация, че от болница “Света Марина” във Варна ще преглеждат във Велико Търново, и решили да отидат. Там младите лекари им препоръчали да заведат момичето при проф. Виолета Йотова от същата болница. Година по-късно тя им препоръчала хормона на растежа, което пък ги насочило към “Българската Коледа”.

От 2019 г. досега Павлена е пораснала с цели 23 см. Благодарение на терапията

станала и по-пластична

- предишната скованост изчезнала. Два пъти годишно се правят прегледи как ѝ влие хормонът, резултатите са обнадеждаващи. 

Здравната каса не поема лечението с хормона на растежа и проф. Йотова от доста години се бори то да бъде включено в списъка. Една спринцовка от 12 мг струва 360 лв., а стига само за 8 дни. “Помощта от “Българската Коледа” много ни облекчава финансово и сме изключително благодарни”, казват родителите. Поне още 2 г. Павлена трябва да приема хормона.

Тя самата пък твърди, че ниският ръст не ѝ тежи, даже се самоиронизира. “Да, така е. Попита

как може да купим хладилник 200 см за човек, висок 130”,

смее се майка ѝ. Разбира се, че вкъщи има всякакви приспособления - стъпенка пред мивката, малка стълбичка за гардероба и т.н. Но момичето все пак признава, че мечтае да стигне 160 см.

Сега Палечка се готви да кандидатства в езиковата гимназия, където учи брат ѝ Михаил. Затова ходи на допълнителни уроци, занимава се с рисуване и изучава английски. “Много хора са ми казвали, че ще ми отива да стана журналистка”, срамежливо допълва детето. Майка ѝ обяснява, че в училище имала успешни опити в тази насока, а любимият ѝ предмет е литературата.

Павлена е щастлива - с прекрасните си родители, с брат си, когото много обича, с мечтите, които упорито следва. Казва, че “Българската Коледа” е подарък от съдбата, за който цялото семейство всеки ден благодари.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>