Мохаммад Расули: Тайните служби на 6 страни стоят зад бунтовете в Иран

29.11.2022 06:30 Георги Милков
Сейед Мохаммад Джавад Расули, извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в България, е роден на 23 ноември 1959 г. Магистър по международно право. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1985 г. Работил е в дипломатическите мисии на Иран в Катар и Филипините, бил е генерален консул в Мюнхен и Хамбург. Първият му мандат като посланик е в Саудитска Арабия (2010-2014). От 2018 г. е извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в България.

Нашето разузнаване откри, че с $ 53 млн. са създадени стотици хиляди фалшиви профили на персийски език, които произвеждат подвеждащо съдържание и кибератаки, казва иранският посланик

- Г-н посланик, протестите в Иран, започнали след смъртта на 22-годишната Махса Амини през септември, не само че не стихват, но очевидно излизат извън контрола на властите. Безпокои ли ви това?

- Отговорът на вашия въпрос се състои от 3 части. Първо, за смъртта на Махса Амини, която според официалните медицински власти на страната се дължи на предишно заболяване. Тази смърт е повод за дълбока тъга и съжаление.

Втората част на въпроса ви е свързана с излизането на протестите извън контрол. Ако във вашата 7-милионна страна сто, хиляда или дори сто хиляди души протестират по даден проблем, това означава ли, че ситуацията е извън контрол? Населението на Иран е 85 милиона души, а протестите се провеждат разпръснато в няколко града и организирано на групи от 50 до 300 души. Е, питам ви,

означава ли това,

че ситуацията е

извън контрол?

Що се отнася до опасенията на иранското правителство, не само че не се притесняваме от мирните митинги на хората, в които те изразяват гледната си точка, но и смятаме, че това е конституционно признато право на гражданите. И преди, организирайки подобни събирания, хората многократно са поставяли исканията си пред властите и са получавали необходимите отговори.

Да, те имат искания, които според обявлението на висшите служители на страната ни ще бъдат чути, като нашият президент възложи на съответните институции да проследят исканията на хората по нов начин.

Но нека добавя, че това, което се случва в някои части на Иран, не е просто обикновен мирен протест. Основната загриженост на иранското правителство са активизиралите се шпионски организации на чужди държави и подкрепяните от тях терористични и сепаратистки групировки, включително ИДИЛ.

Те имат солидна

история в терора

и убийствата

на хиляди хора и сега злоупотребяват с настоящата ситуация, използвайки всякакви възможни средства, включително различни оръжия и експлозиви, като се опитват да насочат протестното движение към безредици, бунтове, хаос и несигурност.

За съжаление, западните медии, подменяйки реалността и преувеличавайки случващото се в страната, се стремят да убедят общественото мнение по света, че мнозинството иранци са против иранското правителство. Изминаха 44 години от победата на Ислямската революция в Иран като една от най-популярните революции в света, но западните страни с грешните си изчисления все още са в търсене на начини за сваляне на Ислямската република.

- А какво правят вашите власти в отговор?

- Правителството се опитва чрез успокояване на ситуацията да идентифицира шпионските агенти и елементите, свързани с терористичните групировки. Постигнат е голям напредък в това отношение, арестувани са важни действащи лица и съвсем скоро ще бъдат дадени информация и доказателства по тези въпроси.

Нека ви попитам нещо. Дали у вас са извършвани покушения, български учени били ли са убивани от чуждестранни шпионски организации и свързаните с тях терористични групировки?

- Не, доколкото знам.

- Но в нашата страна редица учени бяха убити от чуждестранни шпионски организации и техните агенти. А убийците гордо обявяват, че са ликвидирали ирански учени, а държавите, които сега убиват хора и полицейски сили чрез шпионите и терористичните си групировки, подкрепиха тези убийства.

- По-различни ли са сегашните протести от тези през 2009 г., когато на улицата бе убита 26-годишната Неда Ага-Солтан, или пък през 2019 г., когато смъртта на друго момиче - Саха Ходаяри, взриви общественото мнение? Не е ли показателно, че хората не спират да се борят за своите права и свободи?

- За съжаление, сценарият с “убийството” е един от мръсните подходи, използвани от чуждестранните служби за сигурност и техните агенти, за да провокират чувствата на хората и да създават безредици. Никой от хората, които споменахте, не е убит от силите за сигурност.

Вижте, иранският народ, както и останалите народи по света, може да има искания или критики към правителството и да изрази това под формата на протестни събирания. Това право на хората е признато от конституцията и законите на Иран и няма никакъв проблем в тази насока, но важното тук е, че някои организирани фактори се стремят да отклонят протестното движение и използват всякакви мръсни изрази включително и фразата “убиване” за да постигнат целите си.

Навсякъде по света се поставя разлика между протест и бунт. Правото на мирно събиране за искане на право или изразяване на критика не трябва да бъде повод за извършване на насилие.

За съжаление, чуждестранните намеси и злонамерените медийни кампании срещу Иран нормализираха превръщането на подобни мирни събирания в насилие.

- Защо винаги властите в Иран са готови да оправдаят всичко случващо се в страната с външен заговор? Нима е възможно стотици хиляди иранци да са заблудени от чужбина?

- Въпросът ви не е правилно формулиран. Каквото и да се случи в Иран, иранските власти не държат чуждите държави отговорни. Считам, че причината за отправянето на такъв вид въпроси е липсата на достатъчно достоверна информация при вас относно събитията, които се случват в Иран или са се случили в миналото. Цифрата стотици хиляди души, която споменавате, не е точна. Ясно е, че данните се основават на скалъпената информация на западните медии.

Разбира се, че всеки човек в Иран може да изрази желанията си мирно, това е негово естествено право и иранците неведнъж са използвали това си право в много случаи! Важният момент е организираното усилие на злонамерените фактори за

отклоняване

на протестното

движение към

създаване

на безредици

и насилие, което, за съжаление, се игнорира от западните медии. Онези, които водят мирните протести към насилие, не позволяват исканията на протестиращите граждани да бъдат чути и по този начин потъпкват правата им.

Но що се отнася до чуждестранната намеса - вижте, от времето, когато САЩ напуснаха Иран (т.е. след революцията през 1979 г.), те направиха всичко възможно, в сътрудничеството с някои западни страни и такива от региона, да нанесат жестоки удари по Ислямска република Иран.

Сред дейностите, извършени от САЩ срещу Иран с цел унищожаването на Ислямската република, са оказаната подкрепа на Саддам и стартирането на 8-годишната наложена война срещу Иран, организирането на преврат, подкрепата, оказана на терористичните и сепаратистки групировки, политиката на максимален натиск и прилагането на най-строгите санкции през последните години, както и настоящият опит да се създадат смут и разделение вътре в Иран. Защо? Защото просто Иран реши да не се подчинява на САЩ!

- Имате ли нещо по-конкретно за сегашната ситуация?

- Според подробните и точни доклади на иранските служби за сигурност и разузнаване е установено, че необходимите условия, подготовката, както и важна част от операциите по изпълнението на неотдавнашните безредици, са планирани от чужди шпионски служби под формата на пакет, и са изпълнени по различни начини в страната посредством групировки и мрежи, свързани с тях. ЦРУ в сътрудничество с разузнавателните служби на израелския режим, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция и Германия са извършили обширно планиране на три етапа преди, по време и след бунтовете.

- В какво се състои този план?

- Активирането на терористични и сепаратистки групировки по различни начини и снабдяването им с различни видове оръжия и оборудване с цел да играят активна роля при предизвикването на безредици, създаването на мрежи и влияние в социалните сектори на Иран с цел отклоняване на исканията на хората, подбуждане на обществено недоволство и предизвикване на дисфункционална криза,

провеждане

на курсове за

хибридна война

и мека подривна дейност, организиране на мрежа от престъпни банди, инжектиране на пари и въоръжаването им с огнестрелни оръжия и други видове техника с цел предизвикване на хаос и насилие над хората, стартиране на медийна война срещу Иран чрез използване на персоезични сателитни канали, отделяне на специален бюджет за киберпространството във времена на хаос (около 53 милиона долара), създаване на няколко стотици хиляди фалшиви потребителски профили на персийски език, които, като прибягват до фалшиви новини и преувеличават проблемите и омаловажават постиженията, несръчно произвеждат милиони съобщения и подвеждащо съдържание с цел да заблудят публиката, осъществяване на кибератака срещу правителствени системи, предоставящи обществени услуги, с цел причиняване на неудобство и недоволство у хората... И това е само част от пъзела.

Сега преценете сами, ако служителите на вашата страна бяха изправени пред този сложен и комбиниран план, какво наистина биха направили?

- На някои места в страната протестите прераснаха в открит бунт - хората събарят портретите на имам Хаменей, викат “Смърт на диктатора”, нападат полицаи, басиджи и хора от Републиканската гвардия, защото ги смятат за олицетворение на режима. Не се ли повтаря историята, когато хората в Иран въстанаха срещу шаха, защото мразеха това, което САВАК - неговата тайна полиция, вършеше?

- Атаките срещу полицията и силите за сигурност и унищожаването на обществена собственост са именно онези размирици и бунтове, провокирани и извършени от елементите на чуждестранните служби за сигурност и хората, свързани с терористичните и сепаратистките групи чрез злоупотреба с публични събирания. За съжаление в резултат на сблъсъците по време на масовите безредици са убити повече от 30 полицаи.

По никакъв начин двете събития не са сравними. По принцип една от тактиките на поддръжниците на тези вълнения е да покажат еднаквостта на действията на хората при свалянето на шаха с тези от последните събития. Горчива ирония на историята е, че САЩ подкрепяха шаха и диктаторския режим на Пахлави, който не обръщаше никакво внимание на народа, до последния момент, за да удовлетворят собствените си интереси, а сега се изтъкват като поддръжник на иранския народ!

Трябва също да добавя, че проблемът на САЩ с Иран не е с ислямската система в страната! Началото на предизвикателството между Иран и САЩ не е свързано с ислямската революция. Предизвикателството започна на 19 август 1953 г., когато САЩ, с помощта на Великобритания, свали националното правителство на д-р Мосадег със срамен преврат.

Мосадег не бе нито религиозен духовник, нито се обявяваше за поддръжник на ислямизма, единственото му престъпление бе, че каза, че петролът на Иран трябва да бъде в ръцете на иранския народ, а не на британците, но американците заради интересите си дори не благоволиха да изтърпят този човек и противно на очакванията на Мосадег за американска помощ, му забиха нож в гърба и с изразходваните пари и помощта на някои предатели, бандити и разбойници бе свален от власт!

- Виждате ли възможност ситуацията в Иран да се нормализира и как би могло да се случи това?

- Както казах, след като мащабите на безредиците и чуждестранната намеса в тях станаха известни на иранския народ, целта на които е дестабилизирането на Иран и разделянето на нацията, огромна част от народа се дистанцира от бунтовниците. Сегашните митинги се провеждат в малки групи и само в някои градове на страната, които са провокирани и подбуждани от сепаратистки агенти.

Службите ни за сигурност

са сериозно ангажирани

с идентифицирането

на основните ядра,

проектиращи и създаващи бунтове и няма да направят ни най-малки отстъпки в тази посока.

За съжаление, когато се подбуждат размирици, в някои случаи покрай сухото гори и мокрото, потисника и потиснатия могат да изгорят заедно. По отношение на случаите, за които са получени сигнали за неадекватно отношение на силите за сигурност към обикновените хора, съгласно разпорежданията на висшите власти и съдебните органи на страната, служителите, които са се провалили, са били и ще бъдат разследвани за деянията си. Нашите власти правят разлика между обикновените хора и тези, които работят организирано.

- Доколко икономическата ситуация в страната и случващото се в региона и света се отразява на обществените настроения в Иран?

- Няма съмнение, че икономическите условия, породени главно от незаконните и едностранни санкции и политиката на максимален натиск на Съединените щати срещу иранския народ и умишлено насочени към препитанието на хората, за да ги изправят срещу правителството, имат своя ефект. Трябва обаче да се прави разлика между мирните събирания на хора, организирани за преследване на икономически искания, и бунтовете и усилията за насочване на мирните митинги към насилие.

В сегашната ситуация във всички части на света, включително Европа и България, хората не се намират в добро икономическо положение и изразяват протестите си към правителствата по мирен начин.

Правото на мирни

събирания в Иран

е признато

и регламентирано

както в конституцията, така и в обикновените закони на страната и докато събралите се не прибягват до нетрадиционни действия са защитени от тях, но при случай, че използват хладно или огнестрелно оръжие, нарушат обществения ред и извършат действия пораждащи ужас у хората, същите ще бъдат държани съдебно отговорни за престъпните си деяния.

- Имат ли потенциал иранските власти, предвид случващото се в страната, да се противопоставят на нелегалните мигранти от Афганистан, които през Турция и България търсят път към Западна Европа?

- Видната роля на Иран във връзка с 3-те зловещи явления на века - нелегална миграция, трафик на наркотици и тероризъм, които са тясно свързани помежду си, по начин, който в много случаи не може да бъде разделен, е неоспорима и както европейските власти така и българите такива винаги са оценявали тази ключова роля на Иран! Но честно казано, от сухата и празна благодарност няма никаква полза.

В Иран живеят повече от 4 милиона афганистански бежанци, които поради настоящата ситуация в Афганистан продължават да се увеличават. Въпреки условията, породени от едностранните и незаконни санкции на САЩ и ограничената международна помощ, милиони афганистански бежанци в Иран без никаква дискриминация се радват на безплатни социални, здравни и образователни услуги също като иранските граждани, разчитайки единствено на вътрешните ресурси на страната. Това наложи да бъдат извършени огромни разходи от страна на иранското правителство и народа.

Очевидно е, че американските санкции създадоха огромни пречки в тази посока и ако продължат, със сигурност ще имат

негативен ефект

върху процеса на

обслужване на бежанците,

борбата с трафика

на наркотици и

предотвратяването

на миграционния поток

в частност към европейските страни. И накрая, когато нашите ресурси и потенциал намалеят, това определено ще има негативен ефект върху процеса на справяне с посочените явления. От друга страна опитът да се дестабилизира Иран по същия начин ще има отрицателен ефект. Възможността мафиотски организации и престъпни групировки, и особено терористични такива, да злоупотребят с положението на бежанците, е ясно предупреждение за региона и особено за европейските страни.

- Тази година България и Иран отбелязват 125 г. от дипломатическите си, но липсата на редовно правителство в София и напрегнатата ситуация в Техеран сякаш не позволяват тази годишнина да се отбележи подобаващо…

- Да, както казахте, тази година се навършват 125 години от установяването на дипломатически отношения между Иран и България. В столиците се подготвя официална церемония с присъствието на висши официални лица на двете страни. Липсата на редовно правителство в България малко забави съгласувателния процес, но той не е спрял и по него се работи.

Освен това през тази година бяха извършени доста добри дейности. Относно размяната на делегации, в момента, докато разговаряме, делегация от България се намира в Техеран и с колегите си там подготвят 20-ата сесия на Смесената комисия за икономическо сътрудничество между двете страни. През тази година г-жа Велислава Петрова, заместник-министър на външните работи на Република България, както и г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, посетиха Техеран.

Наскоро външните министри на двете страни проведоха два поредни телефонни разговори, като една от темите бе провеждането на церемония по отбелязване на годишнината от отношенията.

Също така ръководителят на иранския щаб за борба с наркотиците посети България. Освен това бяха разменени няколко делегации в областта на търговията между двете страни. Осъществени са или са организирани и поредица от културни програми, които ще се проведат в близко бъдеще.

Като цяло се формира добро взаимно разбирателство между властите на двете страни и двустранните отношения се развиват във всички области.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>