Аналогичен взрив като с Дугина извади българска следа през 2004 г.

24.08.2022 15:37 Георги Милков
Белият "Ленд Крузър" на чеченския лидер след като е взривен дистанционно в кв. "Ал Дафна" на катарската столица през 2004 г.
Зелимхан Яндарбиев
Факсимиле от "24 часа" с материал за българката, заподозряна за връзка с агентите на ГРУ в Катар
Анатолий Белашков в залата на съда в Доха
Василий Богачов с нагръдни отличия

Като оставим настрана пропагандата и всички небивалици, които се изтърколиха около убийството на Даря Дугина, това покушение има специфични технически параметри.

Разгледах ги с особено любопитство. И все така от любопитство реших да проверя дали в миналото може да се намери нещо подходящо за сравнение, което да отговаря на същите характеристики.

Великият алгоритъм ненадейно ми изплю нещо, за което всички вече са забравили, включително и аз, макар че навремето съм писал по случая, заради една предполагаема българска следа, която се беше появила в този казус.

Поставих на оптимизирано търсене "Тойота Ленд Крузър", 400-500 грама взривно вещество, дистанционно взивателно устройство, Русия и тероризъм. За да получа възможно най-органичен резултат в SERP (Search Engine Result Pages) и да си спестя хилядите страници по актуалния случай с Даря Дугина, зададох на търсачката по-стари дати в календара.

И така ми излезе убийството на чеченския лидер Зелимхан Яндарбиев в Доха през 2004 г., извършено от агенти на ГРУ - руското военно разузнаване. Първият и последен засега терористичен акт в историята на Катар.

Яндарбиев умря от раните си, след като белият му "Ленд Крузър" бе вдигнат във въздуха с около половин килограм взривно вещество, задействано дистанционно. В атентата на място загинаха също шофьорът и охранителят му, а 13-годишният му син Дауд бе тежко ранен. 

(Да, и тук можем да кажем, че децата не бива да плащат за греховете на родителите си, но в случая с Дугина мисля, че въобще не са искали да убият баща й.)

За екзекуцията на Яндарбиев през 2004 г. са арестувани трима руснаци - Анатолий Белашков, Василий Богачов и Александър Фетисов. Последният е освободен, защото като акредитиран дипломат в руското посолство в Доха има имунитет.

Първите двама са пристигнали в емирството, за да извършат покушението. За престоя си в Доха са наели вила. Известно време наблюдават Яндарбиев и семейството му и решават да сложат бомбата под колата на чеченеца, докато той е на петъчна молитва в квартала "Ал Дафна". После го изчакват да излезе и да се качи на джипа заедно с детето и двамата си придружители. Джипката тръгва и след около 300 метра - бум!

Въпреки ювелирно изпълнената операция, една непредвидена подробност проваля агентите. На 13 февруари (в деня на акцията) случаен гражданин на име Салех Кауари дебне из квартала, защото предния ден някой е откраднал касетофона от колата му по време на вечерната молитва. Човекът мернал съмнителни чужденци в "Ал Дафне" и записал номера на автомобила им.

Руснаците междувременно са хванати на летището в Дубай преди да излетят за Москва. Катарските власти проверяват наетата от Белашков и Богачов вила и всички възможни лица, които са били в контакт с тях.

И така се появява българската следа - 29-годишна жена, която работи в туристическа фирма в Доха. Българката е задържана три дена след убийството и разпитвана в следствен арест на катарската държавна сигурност като заподозряна за връзка с агентите на руското разузнаване. Тя обяснява, че работи много с руснаци заради туристическата фирма. 

По онова време в България живеехме със стреса от случилото се с българските медицински сестри в Либия. Но Министерството на външните работи вече бе развило рефлекс и се задейства моментално. Тогава още нямахме посолство в Доха, та си спомням, че румънците помогнаха чрез тяхната мисия в Катар. 

Случаят бе оповестен публично от един чеченски дипломат на име Осман Ферзаули, близък на Яндарбиев, според когото българката е била нещо повече от туристически агент на руснаците.

Говорих с жената по телефона, след като вече я бяха освободили, а след време се видяхме на живо в Катар. Всички подозрения срещу нея бяха вече отпаднали.

А какво се случи с агентите на ГРУ?

Фетисов, както казах, бе освободен веднага заради дипломатическия си имунитет. Анатолий Белашков и Василий Богачов бяха осъдени на доживотен затвор от катарски съд. Но руснаците бяха арестували в Москва трима катарски атлети по обвинение за недекларирана валута и по-късно направиха размяна. 

Двамата офицери от ГРУ бяха отведени от Доха с руски правителствен самолет и при кацането си в Москва бяха посрещнати като герои. Руските власти отрекоха да имат нещо общо с взривяването на Яндарбиев и обясниха убийството с вътрешни междуособици между чеченските кланове.

Белашков и Богачов получиха ордени. В един специализиран руски сайт дори има снимка на Богачов с нагръдни отличия. 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>