С убийството на Шиндзо Абе светът загуби значим политик

08.07.2022 14:09 Георги Милков
Шиндзо Абе в София през 2018 г. Снимката бе публикувана тогава в официалния му туитър.

Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина от раните си, след като бе застрелян в гръб по време на предизборна реч.

Когато през януари 2018 г. дойде в София, правих интервю с него за "24 часа", тъй като освен значим лидер на световната политическа сцена, той бе и първият премиер на Япония, пристигнал на визита в България в цялата ни обща 100-годишна дипломатическа история.

Шиндзо Абе беше идвал у нас 35 години по-рано като секретар на баща си Шинтаро Абе, който по онова време е външен министър на Япония.

"Преди да посетя България, бях прочел японската повест “Есен в София”, но тази София, която видях тогава, беше много по-красива, отколкото описаната в книгата", каза той.

През 2018 г. Шиндзо Абе видя една още по-красива София, цялата покрита в бяло. В деня, в който пуснахме интервюто, той се снима на балкона на бившия хотел "Шератон" и пусна снимка в туитър с надпис: Снегът е тук.

Тогава писах за тази романтика, която постоянно съпътства българо-японските отношения. Започнала сигурно още от времето на онзи храбър японски самурай, участвал в освобождаването на Плевен през 1877 г., та чак до Калоян Махлянов.

"О, да, японците изпитват топли чувства към България и благодарение на личността на Котоошу, който беше изключително популярен сумо състезател. Казват, че всички японци, които посещават България, се влюбват в страната ви, както и че българите, които пътуват в Япония, неизменно оставят част от сърцето си", каза тогава Шиндзо Абе в интервюто си за "24 часа".

Като потомствен и професионален политик той бе дошъл в София заради съвсем конкретни неща, които бяха далеч извън романтиката.

По това време София бе важна за правителството на Шиндзо Абе в политически план по ред причини. Бяхме поели председателството на Евросъюза. Предстоеше също и българското домакинство на форума 16+1 (китайската инициатива) и Абе искаше да знаем каква е реалната ситуация в Индо-Тихоокеанския басейн.

По островните групи в Южнокитайско море китайците строяха усилено радарни станции, хеликоптерни площадки, защитени пристанища, разширяваха пистите и цялата специализирана инфраструктура. А в Източнокитайско море напрежението се подклаждаше от непрекъснатите спорове за риболовни зони и петролни залежи в шелфа на островите Сенкаку.

Стратегическа важност за Япония на тези двете морета бе категорична - оттам минават пътищата на техния търговски флот, петролните им танкери и фрегатите на японските военноморски сили, участващи в операциите срещу пиратите в пролива Малака и Аденския залив.

Шиндзо Абе се опитваше да ни убеди, че предстоящото влизане в сила на вече договореното споразумение за икономическо партньорство между Япония и Европейския съюз може да се отрази добре и на двустранните ни икономически връзки.

Когато след две години Абе се оттегли преждевременно от поста премиер по здравословни причини, световни издания писаха, че реформите му са извадили Япония от десетилетия стагнация, а неговата доктрина за икономическо презареждане ще остане в учебниците под термина "абеномика".

Днес не само Япония, но и светът загубиха по насилствен начин значим политик, чието име ще остане в историята.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>