Димитър Аврамов: Много творческата енергия, по-малко социална агресия - това е Пловдив

04.11.2021 09:45 Мила Гешакова
Димитър Аврамов

Потърсихме хора, свързани с Пловдив, но които в момента не живеят в Пловдив. Те разказват за града и хората му, за любимите случки и места, за забележителностите му, за хумора и за странностите и характерните навици на жителите на този уникален град.

Мечтая да е сред първите 10-те градове на културата в Европа, казва политологът

В Пловдив има по-малко социална агресия, отколкото в другите части на страната ни и много творческа енергия. Традиционната градска култура на Пловдив, която е средиземноморска, въпреки че Пловдив е вътрешно-континентален град, ме изпълва с гордост като пловдивчанин.

Тя носи повече разбиране и уважение към другите хора, независимо какъв е произходът им. В родния ми град винаги е било важно да си истински, да не се правиш на какъвто не си. Ако се напрягаш да блеснеш, да се покажеш какъвто не си в момента, най-вероятно ще направиш гаф и ставаш за смях.

Взимат те на подбив, не със злоба, разбира се. Тук поуката е простичка - човек трябва да развива собствената си личност, не да се прави на какъвто не е.

Пловдив е бил столица на Филипополско херцогство през следновековието, а после и на Източна Румелия. Елитът на града жертва позицията на Пловдив като столица заради Съединението. И няма нужда от пренаписване на историята. София се е утвърдила като административна столица и е подходяща за това.

София е космополитен град, забързан, по-средноевропейски, по-капиталистически в добрия смисъл на думата. В това е чарът й. Пловдив няма нужда да бъде административна столица в наши дни. Пловдив има нужда от още по-силно отваряне към Европа и света. За града е важно да стане европейски център за творческа енергия.

Според мен на родния ми град най-много му липсва културна депровинциализация. Важно е Пловдив постепенно да се превърне в един от 10-те или 20-те градове в Европа, където се произвежда качествен културен продукт на световно ниво - музика и всякакви изкуства. И е важно пловдивчани да участват в производството му все повече. Не можем да лежим на лаврите на предишните поколения художници. Това би обърнало града към миналото.

За съжаление в Пловдив както и в цяла България доминира чалга културата. Тя възпроизвежда най-лошото от балканско-ориенталскте стереотипи. Бих искал в Пловдив да се провеждат два или три годишни фестивала на изкуствата, установени и важни в европейски мащаб.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>