Джузепина Дзара: Ковчезите в Бергамо накараха италианците да се ваксинират

04.11.2021 07:00 Георги Милков
Джузепина Дзара е посланик на Италия в България от януари 2021 г. Родена в Салерно, дипломира се със специалност “Политически науки и международни отношения” от университета в Урбино. Започва дипломатическата си кариера през 1991 г., а първият й мандат зад граница е в България (1994 - 1998). След това работи в мисиите на Италия в Отава, Канада и в ООН в Ню Йорк (2006 – 2009).

У нас гледат на ваксината като на обич към другия - на родителите си даваме сигурност, а на децата - училище, но този алтруизъм нямаше да е достатъчен без мерките на правителството, казва посланичката на Италия

- Г-жо посланик, Италия въведе зелен сертификат от средата на октомври. Как се отразява това, имайки предвид, че у вас работят много наши сънародници, а и страната ви е сред най-предпочитаните европейски дестинации от българите?

- Всъщност зеленият сертификат беше постепенно въведен в Италия още от началото на лятото ведно със силното протичане на ваксинационната кампания, за да се стигне до въвеждането на зеления сертификат от октомври на работното място, било то обществено или частно. От най-ранната наличност на ваксината, в началото на 2021 г., Италия веднага инвестира много за насърчаването на широкообхватна ваксинационна кампания с цел да стигне в най-кратки срокове до високо покритие на населението.

Днес Италия е с над 80% напълно ваксинирано население и проведе една от най-успешните ваксинационни кампании на европейско и глобално ниво. Поетапното въвеждане на зеления сертификат едновременно със задържането на предпазни мерки като задължително носене на маска за лице на закрито и спазване на дистанция доведе до овладяване на епидемията, изключително ниско ниво на разпространение на заразяването и намаляване на натиска над здравните заведения и на броя на починалите. Също така доведе до завръщане към нормалния живот, до отварянето на училищата и обществените служби и до възстановяването на стопанските дейности.

- Този резултат на хората ли се дължи, или на правителството, на отговорността на обществото или на адекватните мерки на властите?

- Подобен резултат зависи със сигурност от високото чувство за отговорност, проявено от населението, което не се подвоуми да преодолее нормалното противене към един нов медикамент, за да защити преди всичко другите (особено най-слабите), и да позволи възстановяването на стопанските дейности също и благодарение на адекватна информационна активност в подкрепа на информационните средства и на безрезервното участие на всички наши политически представители и на най-висшите институционални фигури.

Това е така, защото ваксината е преди всичко избор на обич към другите. За да дадем сигурност на нашите родители, на нашите баби и дядовци и на онези, които заради наличието на други болести или при особена крехкост от възрастта или от други фактори, биха могли да се сблъскат с тежки усложнения в случай на инфекция. За да подсигурим младежите така, че да не изгубят още една ценна година от тяхното обучение.

Същевременно обаче ваксината е и избор на обич към страната, към цялото общество. Защото единственият начин да си върнем живота и да се заловим отново за работа, да се забавляваме и да пътуваме както преди е именно да победим заразата. И единственото оръжие, чиято ефикасност днес е изпробвана, е ваксината.Това бе разбрано от почти всички италианци, които, без да се маят и при спазване на правилата, търпеливо изчакаха реда си, за да получат ваксина.

Ала алтруизмът и чувството за отговорност на италианците сам по себе си не би бил достатъчен, да доведе Италия до резултата, който днес виждаме. Италианското правителство наистина здраво се ангажира с кампания относно ваксината, от една страна, а от друга - усъвършенства и постепенно насърчи широката употреба на сертификационната система, за да позволи завръщането към нормалния живот.

- Какви стъпки предприе италианското правителство, как избра да действа в тази ситуация?

- Италианският избор в тази връзка бе да се информира населението по прозрачен и цялостен начин, да се насърчи ваксинацията чрез изграждането на коридори за достъп и обусловени срокове (като се започне от здравните работници и органите на реда и от най-възрастното население, след което се върви към все по-ниски възрастови групи) и да се позволи завръщането към нормалността за ваксинираните именно благодарение на ваксинационните сертификати (т.нар. Green Pass).
Естествено, този избор доведе до необходимостта на системата да се приспособи към новите законови разпоредби и да предвиди изграждането на способи за контрол и проверка на сертификатите.

Поради тази причина още от март 2021 г. в Италия бе въведено задължението за всички здравни работници да притежават зелен сертификат и ако се установи, че те не разполагат с този документ, упражняването на професията им бива прекратено от лекарското съсловие на съответната провинция.

По-късно, през юни, Италия призна зеления сертификат при влизане в страната от чужбина, за да се избегне задължението за самоизолация, без да има нужда от други тестове или проверки.

- Така спасихте туризма, а със заведенията как процедирахте?

- Да, тази мярка позволи на страната ни да се отвори отново за международния безопасен туризъм и да приеме стотици хиляди туристи, като така можа да им предложи най-доброто от нашата територия в контролирана и сигурна обстановка.

В средата на юли пък правителството обяви, че притежанието на зелен сертификат ще стане задължително при посещението на закрито на барове и ресторанти от следващия месец август. Приетата мярка през летния сезон, когато заведенията работят предимно на открито, доведе до поетапното обуславяне от страна на обектите на проверочни процедури и системи, които по-късно, през есенните месеци, позволиха продължаването на дейността без спиране, максимално ограничавайки всяко евентуално сътресение на социално ниво.

И накрая, от 15 октомври 2021 г. притежанието на зелен сертификат стана задължително за упражняването на всички работни дейности на закрито или открито във всички сектори на икономиката. В същото време бе наредено пълно възстановяване на стопанските дейности.

- Тоест нещата се случиха плавно при вас?

- Постепенността при вървенето към задължителност на зеления сертификат бе ключът, който позволи възприемането на мярката, придружаваща хода на ваксинационната кампания, без тя да бъде съпътствана от сътресения или неудобства.

Смелите действия на италианското правителство доведоха днес Италия с население от около 60 милиона жители до средно 5000 нови случая на ден, и около 30 нови починали на ден и то при липса на каквото и да е затваряне и при пълно функциониране на всяка стопанска дейност.

- Сега ваксинационната ви кампания е сред най-добрите в Европа, икономиката е в растеж, а политическата система е стабилна. По света говорят за “италианско чудо”, при положение че вашата страна бе сред най-засегнатите от кризата. Помним още ужасяващите кадри от Бергамо.

- Наистина, отличните резултати на Италия не останаха незабелязани в чужбина. Преди дни “Файненшъл Таймс” излезе с редакционна статия, в която са отправени похвали към италианското правителство и в частност към премиера Драги тъкмо по повод водената от Италия ефикасна ваксинационна кампания и с данни за пряката връзка между процента на ваксинация и икономическия подем. Отпреди броени дни е един много успокоителен показател - процентът на растеж на италианския БВП е най-високият в Европа и е почти два процентни пункта над очакваното. Според мен фактът, че бяхме измежду първите засегнати страни от извънредното здравно положение, подейства и като положителен фактор за последвалото справяне с епидемията.

Целият италиански народ се обедини срещу вируса. От Болцано до Неапол от балконите на нашите жилищни сгради с месеци отекваше италианският химн. Бяха хиляди малките жестове на помощ и подкрепа в усилието на националната здравна система, на лекарите и медицинските сестри, заети на първа линия в борбата срещу пандемията. Тогава италианците показаха на света, че знаят да се обединяват не само около националния спорт, но и при борбата на всички нас срещу един невидим враг, който искаше да ни открадне живота.

Правителството също така бе в състояние възможно най-добре да изтълкува чувството на силно национално единство, като го преобрази в желание за ново начало и потегляне, усъвършенствайки нужните законови и технически инструменти, за да направи всичко това възможно.

Припомнените от вас кадри за десетките ковчези, които преминават по улиците на Бергамо към гробищата на целия регион Ломбардия, са живи в паметта на всички нас. Тези кадри са най-силното предупреждение, за да поискаме да кажем “никога повече”. Никога повече няма да се озовем неподготвени. Никога повече няма да сме принудени да жертваме животите на нашите близки около 150 000 души, починали от COVID. Мисля, че именно подобни кадри, носещи прекомерна болка, дадоха на италианците куража и силата да превъзмогнат всяко съмнение и противене и да се ваксинират, както и да следват указанията на експертите и на правителството.

- Има ли все пак съпротива срещу ваксините и как се справят с нея властите? Имаше протести в Триест. Това ли е най-противящият се на ваксините италиански град?

- Човек по дефиниция се противи на риска и промяната. Често е недоверчив. И все пак именно новостите и промените в исторически план позволиха на хората да прогресират и да преодолеят най-сложните предизвикателства. Ваксината не прави изключение и е още по-учудващо недоверчивото отношение, защото ваксинационният метод е стълб от модерната медицина.

И в този случай наистина идването на ваксината е прието със смесени чувства на надежда, страх, противопоставяне и любопитство. Обаче, ако гледаме хода на ваксинационната кампания в Италия и в чужбина, числата за няколко седмица дадоха право на онези, които вложиха във ваксината най-големите си очаквания.

Веднага стана ясно впрочем, че разпространяването на ваксината води до силно забавяне на разнасянето на вируса, че ваксинираните лица са имунизирани срещу COVID или, така или иначе, при ограничените случаи на заразяване те са засегнати от чувствително по-леки форми на болестта. Едновременно с това данните за страничните ефекти на ваксината успокоиха населението, тъй като тези ефекти са крайно редки.

Въпреки това в Италия продължава да съществува малка част от населението (около 3% от общото население, равняващи се на около 1 800 000 души в цялата страна), твърдо против ваксината поради най-разнообразни причини (от неправдивите заговорнически теории до опасения за здравето и социалното негодувание). Често става дума за индивиди, които заради естеството на работата си са слабо изложени на досег с други хора (като например пристанищните работници) и по тази причина искат да бъдат освободени от задължението за зелен сертификат.

Правителството обаче не може да откликне на подобни искания, тъй като социалното измерение на индивида не се изчерпва с работата му и всички сме призовани да допринесем за сигурността на обществото ни, без значение от това каква е нашата работна позиция.

Триест, морски град с важно пристанище в източния край на страната, стана против волята си символ на тези протести. А ефектите вече започват да се виждат - рязък ръст на новите положителни случаи и на хоспитализациите точно в района на Триест. Това, което виждаме в Италия, е тъкмо “епидемия на неваксинираните”.

Именно при хоспитализациите 95% от приетите са неваксинирани лица, а сред починалите процентът расте до 98,5%. Както споменах, ваксинираното население възвърна отново в безопасност живота си, работата си, забавленията си, докато съществуват все още сериозни рискове за остатъка от неваксинираното население, което си остава едновременно жертва на вируса и способ за разпространението му.

- Наскоро “Кориере дела сера” написа, че след въвеждането на зеления сертификат броят на изписаните болнични е нараснал. “Фалшиви болести на противниците на зеления сертификат” - мисля, че това беше заглавието на статията. Може ли да ни кажете за този феномен?

- Популярна италианска поговорка гласи “Изготвен законът, вратичката е намерена”. Вярна е и важи за всичко: може да я отнесете към всяко задължаване или нормативен акт и ще намерите все безскрупулни и безотговорни индивиди, клонящи към неправомерни деяния, чрез които да заобиколят задължаването и да получат по-голяма облага. И тук обаче става дума за остатъчни и силно ограничени явления в мащабите си, относно които съответните власти извършват нужните проверки за откриване на последвали релевантни дейности, водещи до административни или дори наказателни нарушения.

Наложително е да се вземе предвид също това, че се отправяме към зимния сезон и че сезонният грип започва. И в тази връзка е още по-важно да се пазим взаимно, като спазваме предписанията за дистанция, носим маски и най-вече с ваксината, за да намалим натиска върху нашите лекари и болници и да им позволим да си вършат работата спокойно, лекувайки ни. Винаги да помним, че ваксината не предпазва само който я е получил, а също всички онези около него. Затова ваксината е избор на отговорност спрямо нас и спрямо другите, защото не трябва да забравяме, че също така живеем във все по-глобално общество и че самостоятелно никой не може да се спаси.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>