Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е под №2 с над 57 000 прочитания.
Тъпчем хладилника, все едно ще живеем 100 години, а после хвърляме.
Ако е утешително, че всеки европеец изхвърля по 130 кг храна годишно, а българинът - по 93 кг, родната разточителност съвсем не е за подценяване. Дори високите цени в хранителните магазини, срещу които всички негодуват, не спират хората да тъпчат в чантите продукти с честия аргумент "абе да има". Най-често на боклука отиват хляб, печива, пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни произведения - все продукти с дълъг производствен цикъл до магазина.
Европарламентът мисли по проблема - постави си цел да намали с до 10% разхищението на храни до 2030 г. Франция пък стана първата държава в света, която със закон задължи супермаркетите да даряват непродадените си храни на благотворителни организации и хранителни банки.
У нас увеличението в теглото на спасената храна тази година е над 51%, което означава не само по-голяма активност на хранителната банка, но и тревожен ръст на разхищенията.
Топката не е само у големите вериги, които измислят най-различни кампании за спасяване на храни. Топката е и у всички нас, потребителите - по-добре да спрем да пълним хладилниците си като невидели, сякаш ще живеем до XXII век.
Материал по темата - четете ТУК