Червеното вино е любима алкохолна напитка на милиони хора по целия свят. Това се дължи на богатия вкус и наситен аромат, който може да се усети още с отварянето на бутилката.
Но как да изберете подходящия вид сред голямото разнообразие от сортове и модели на пазара? Научете повече по темата, както и съвети за съхранение, които да ви помогнат да запазите вкусовите качества максимално дълго.
Съвети при избор на червено вино
Изборът може да бъде много труден, особено ако не разполагате с дълбоки познания по темата. Трябва да съобразите някои основни характеристики, като:
- сладост – важно е да определите своите вкусови предпочитания, като прецените дали ви допадат по-сладките или балансираните вкусове;
- киселинност – ако ви харесват по-тръпчиви вкусове, то може да се доверите на модел с висока киселинност, а ако търсите баланс – с по-ниска;
- алкохолно съдържание – разгледайте етикетите на бутилката, за да се запознаете с алкохолното съдържание. Има вина, които са много леки и слаби с около 5-6 %, както и по-силни и тежки питиета, достигащи до 20 %;
- тежест – сортове, като Мерло и Каберне Совиньон се определят като по-тежки и плътни, а Червен Мискет и Памид, като по-леки. Съобразете вкусовите предпочитания, които имате.
Това са основните критерии, на които да обърнете внимание при избор на любимото ви алкохолно питие с гроздово съдържание.
А ако искате самостоятелно да приготвите червено вино, разгледайте повече тук.
Как да съхранявате червеното вино?
Колкото и да е качествено едно червено вино, с времето вкусовите характеристики могат да се изгубят. За да ги запазите възможно най-дълго, трябва да съхранявате алкохолната напитка по възможно най-добрия начин. Запознайте се със следните няколко съвета, които да ви помогнат за целта.
Температура
Смята се, че поддържането на препоръчителната температура не е нито в стайна обстановка, нито в хладилник. Като най-добър температурен диапазон, към който трябва да се стремите, когато съхранявате питието, е от 12 до 16 градуса. По-високите и по-ниските температури могат да повлияят на свойствените характеристики и да изменят вкусовите качества. Препоръчително е да съхранявате на тъмно и по-студено.
Влажност
За оптимална се приема влажност от 60 до 80 %.
Положение
Препоръчително е бутилката да бъде поставена в легнало положение, за да може да поддържа корковата тапа постоянно влажна.
Съхранение на отворена бутилка
Ако вече сте отворили бутилката, но нямате намерение да я консумирате наведнъж, трябва да се уверите, че ще запазите качествата на напитката максимално добре. Важно е да използвате тапа, която да гарантира, че няма да навлезе въздух в бутилката, което да предизвиква химични процеси на окисляване. Препоръчително е да поставите напитката в хладилник.