Какво ядат Хари Потър и Шрек? Вече може да вечеряте заедно с тях

25.06.2025 01:00 Виктория Костова
“Метлички”, направени от гризини и чедър, които са за поредицата “Хари Потър”. СНИМКИ: НИЯ БЛАГОЕВА
Виолета Стоянова е една от създателите на “Вкуси филма” СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Десертът е поднесен на филма “Здрач”.
Едно от ястията, които се поднасят по време на прожекцията на “Здрач”.
Десертът към "Шрек"

"Вкуси филма" с кинопрожекции с храна, Виолета Симеонова от "Хелс Китчън" е главният готвач там

Какво яде Хари Потър заедно със съучениците си в “Хогуортс”? А симпатичното зелено чудовище Шрек и неговата любима Фиона?

На тези въпроси не само може да ви отговори, но и да ви ги приготви шеф-готвачът Виолета Симеонова. Тя заедно с екипа на столичен ресторант създават кулинарното преживяване “Вкуси филма”. Идеята комбинира кино и кулинария. Зрителите не само гледат филм, но и опитват храна, вдъхновена от лентата или тематично свързана с нея. 

Така например, ако се прожектира италиански филм и героите ядат пица или паста, публиката ще вечеря същото.

“Това е не само кино прожекция, храната, която поднасяме, е изцяло свързана с филма. Ако се яде пица, в същия момент ти поднасяме пица, за да се потопиш максимално много във филма. Тогава се отключват други сетива”, разказва пред “24 часа” Виолета Симеонова.

Менюто е деветстепенно и включва както основни, десерти, така и напитки. Храната се поднася по минути. “В първата минута например се пие лимонада, в осмата слагаме пържени картофи.

Избягваме обаче да пускаме

филми, в които ядат десерти

в средата на лентата

Посетителите не го приемат добре, защото ядат нещо сладко, а после основното”, разказва шеф-готвачът. Ако във филма обаче има сцени на десерти още в началото, готвачите ги интерпретират по друг начин. Стараят се да запазват последователността на хранене. 

Но какво правят, когато във филма няма храна? Тогава задачата на Виолета е да създаде меню, вдъхновено от сцените и героите в лентата. Много важно е те да бъдат така декорирани, че зрителите веднага да се сетят каква е идеята.

Вече две години “Вкуси филма” запознава публиката не само с интересни кинозаглавия, а засилва емоционалната и сетивна връзка с киното. Храната играе роля на разказвач и допълнение към историята на екрана.

Екипът първо се събира, за да обсъди различни филми. Когато има консенсус, Виолета гледа всеки един и приготвя менюто по него. “Много ме вдъхнови идеята, защото е много разнообразно. Всяка седмица правя нещо различно. Обичам да е разнообразно, динамично, провокира ме да мисля, да създавам нови чинии и визии”, разказва Виолета. Впрочем тя е позната на зрителите от петия сезон на кулинарното предаване “Хелс Китчън”. Там тя се класира на второ място. Занимава се с кулинария вече 11 години. Завършила е Кулинарната академия и има солиден опит в кухнята. Работила е в японски ресторант в Англия, в семеен хотел в Нидерландия и в ресторант за източноевропейска кухня в България. В Англия е живяла 5 години, но се е върнала заради семейството си.

Сега пренася опита си тук. “Българската кулинария много се е развила през годините. Повечето ми колеги четат, интересуват се.

Проблемът е при доставките

на по-интересните продукти

В чужбина ги доставят всеки ден, а тук идват и са много скъпи, може би защото няма толкова търсене и цената им е висока. Това ни спира да бъдем още по-креативни. Иначе щеше да има още по-голямо разнообразие и да сме на по-високо ниво”, разказва Виолета Симеонова.

Организацията на “Вкуси филма” е трудоемка, но целият екип се вдъхновява от големия интерес. Най-много прожекции има през декември. Тогава правят по няколко с коледни филми. 

“Имаме пекари, сладкари и всичко се прави на място, нищо нямаме купено готово. Имаме декорация към всички чинии. На входа гостите минават през червен килим, като им раздаваме биопуканки и захарен памук”, разказва Виолета.

Досега обаче са прожектирали само един български филм - “Опасен чар” с легендарния Тодор Колев. Тогава на входа раздават фалшиви банкноти, с които после зрителите си “купуват” по един банан.

 

“Сам вкъщи” е най-лесен, има само

пица, паста и мелби

Почитателите на фентъзи сериала “Хари Потър” могат да опитат същото пилешко бутче с царевица и броколи, което Хари Потър яде в училището за магия и вълшебство “Хогуортс”. Всички фенове знаят, че първокурсниците се настаняват на една дълга маса и вечерят традиционни ястия с магически привкус.

Точно такива са и ястията във “Вкуси филма”. Зрителите опитват златен снич - (малка, крилата топка, която се използва в спорта куидич от света на Хари Потър - б.а.). Интересно поднесени са и метлички, направени от гризина и чедър. Точно както в сцената, където Хари Потър и приятелите му Рон и Хърмаяни са във влака и ядат желирани бонбони, така и зрителите на прожекцията получават бурканчета с желирани бонбони и шоколадова жаба.

За Виолета Симеонова един от най-лесните филми за прожекцията е “Сам вкъщи”. Главният герой Кевин яде пица, паста, има много сцени с мелби и мак енд чийз (макарони със сирене - б.а.).

Още на втората минута от филма “Шрек” зрителите на прожекцията опитват шоколадова баня - коктейл с ядлива водна лилия. В менюто има още ментова близалка, защото главният герой е зеленото симпатично чудовище Шрек. Вместо пълнена тиква обаче се поднася пълнен домат със сирене, билково песто и хрупкави трохи. Култов герой в поредицата е и Джинджифиловото човече. Заради него поднасят малка бисквитена фигурка, която зрителите сами си рисуват и украсяват, докато гледат филма. После се наслаждават на розов коктейл с драконов плод, който е вдъхновен от Дракона. 

Когато Шрек се влюбва в принцесата Фиона, двамата ядат невестулки на шиш. Затова зрителите ядат пиле на шиш с грах и морков. Накрая десертът е ванилов крем с корона на принцеса и малинов тюл, който го покрива. Това интерпретира преобразяването на принцесата Фиона в красиво зелено чудовище като Шрек.

Други от Възход и падение

Меган Маркъл се свързала с баща си след съобщения, че му е ампутиран крак

Меган Маркъл се свързала с баща си Томас Маркъл, с когото са отчуждени, след като беше съобщено, че му е ампутирана кракът във Филипините, каза говорител на Меган, предаде Ройтерс

Рачков почетен гражданин след година чакане, Кичка Бодурова отказва, отхвърлиха Ани Салич

Защо признанието идва трудно, кой го заслужава и кой - не? В навечерието на деня на свети Николай си спомняме за онези, които със слово, дело или пример са пробуждали духа на народа

На 6 декември рожден ден имат

Проф. д-р Ефрем Ефремов, журналист и преподавател Томислав Цолов, пиар експерт, основател и генерален мениджър на APRA BCG Йосиф, Американски, Канадски и Австралийски митрополит на БПЦ Лиляна Павлова

За 55 г. добрият пиар Томислав Цолов си пожелава да стигнем европейците

“Да скъсаме завинаги с последните 80 години и да се почувстваме истински европейци!” Томислав Цолов не само мисли стратегически и дългосрочно, но и пожеланията му за рождения му ден са подобни

Празнува проф. д-р Ефрем Ефремов, за когото срещите със студентите са най-ценни

Няколко поколения журналисти гордо заявяват, че са минали през школата на проф. д-р Ефрем Ефремов. Професорът формира етичните и професионалните принципи на мнозина във Факултета по журналистика и

>