Козунак със сушени сливи

14.04.2025 06:35

Добавят се стафиди и орехи

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Предлагам рецепта за козунак с богата плънка”, ни пише Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ

30 г прясна мая, 250 г захар, 4 яйца, 150 мл прясно мляко, 700-800 г брашно, 115 г краве масло, 60 г свинска мас, сокът и настърганата кора на 1/2 лимон, 2 ванилии, щипка сол

За плънката: локум, стафиди, сушени сини сливи, орехи; 1 яйце за намазване

Кристална захар и филирани бадеми за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разтваряме маята в 50 мл прясно мляко. Добавяме 1 ч. л. захар и 3-4 с. л. брашно. Разбъркваме до гладка каша, покриваме маята с кърпа и я оставяме да шупне. Разбиваме яйцата с останалата захар. Последователно добавяме останалото прясно мляко, лимоновия сок, настърганата лимонова кора, ванилиите, солта и накрая шупналата мая.

Изсипваме в голям съд 500 г брашно и правим кладенче, в което изсипваме яйчената смес. Започваме да замесваме тесто, като постепенно добавяме останалото брашно. Трябва да получим меко тесто, което да не лепне по пръстите. Ако е нужно, поръсваме с брашно, за да не лепне.

Смесваме разтопеното масло и свинска мас и постепенно ги прибавяме към тестото, докато то ги поеме изцяло. Покриваме го с кърпа и оставяме на топло да втаса за 2-3 ч. Разделяме го на 3 или 4 равни части. От тях оформяме фитили, в които слагаме парченца локум, сушени плодове и ядки. Сплитаме ги на плитка и я слагаме в намаслена правоъгълна форма. Оставяме да втаса отново около 1 ч. Намазваме с разбитото яйце, поръсваме със захар и филирани бадеми.

Печем на 160 градуса до суха клечка. През първите 40 мин фурната не бива да се отваря. След това може да покрием козунака с хартия за печене, за да не прегори.

Други от От страната и света

Малко преди полунощ МФ публикува новия вариант на бюджета за догодина

Отпада предвиденото увеличение на данък дивидент от 5 на сто до 10 на сто, увеличението на осигурителните вноски за пенсия с 2 пр. пункта от 2026 година и задължението за одобрен от НАП софтуер за

Димитър Николов: Бъдете смели - вдигнете поглед към хоризонта. Вярвам в хората на Бургас и всеки е важен!

Честит празник, Бургас! Никулден е празник на закрилата, на надеждата и на благодарността към Свети Николай Чудотворец и към всички, които със своя труд

Никулден е! Вижте кои празнуват

Днес честваме свети Николай Чудотворец и празнуваме Никулден. Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Той е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите

Само в "24 часа" на 6 декември: Капанът lover boy - "обича" като във филм, за да те продава - съботен очерк

Само в "24 часа" на 6 декември четете: Учени прочетоха по мозъка: юношеството продължава до 32 г. Майката на Никола Цолов щяла да го роди на сцената, от малък бързал Рачков почетен гражданин след

Димитър Попов сглоби кабинет в "12 без 1 мин." по Коледа преди 25 г. (Снимки)

Юристът Димитър Попов (26 юни 1927 г. - 5 декември 2015 г.) е първият български премиер некомунист след 1946 г. Роден е на 26 юни 1927 г. в Кула. Произхожда от стар род

>