Служебният министър на финансиите Асен Василев: Най-опасно е недобросъвестното използване на държавни пари

20.06.2021 18:57
Министърът на финансите Асен Василев

Асен Василев обвинява предшественика си Ананиев в изнасяне на данъчна информация, която е тайна

Кирил Ананиев е нарушил закона, изнасяйки информация, която е данъчно осигурителна тайна. Прокуратурата трябва да се заеме с това. Как тази информация е излязла на пресконференция на една политическа партия? Това ми говори, че държавата се управлява не по правилата и законите, а с телефонни обаждания и с натиск”, заяви в ефира на „Неделята на NOVA” финансовият министър Асен Василев.

ГЕРБ иска проверка източвал ли е ДДС шефът на НАП.

За него е проблем, че бившият финансов министър Кирил Ананиев е взимал номера от вътрешни проверки, до които самият Василев няма достъп. Василев коментира и обвиненията от ГЕРБ, че Румен Спецов е спекулирал с данъци.

„Аз съм проверил данните, доколкото имам достъп за тях. Спецов и аз вече обяснихме. Ако министерството пусне проверка, ще кажат, че замитаме следите. Проверката е насочена към главният прокурор, не мисля, че той може да бъде обвинен в пристрастие. Ако се открият нарушения, ще се вземат действия. Аз не очаквам проблем”, каза министърът.

Според него това е раздухване и набеждаване на хора без факти.

„Миналата година половината държавни харчове са минали с обществени поръчки, другата половина са минали без. Били са избирани подизпълнители на най-различни фирми и ведомства. Ние можем да направим следното – всички неща да минават през обществени поръчки и да затегнем контрола. Един такъв проект са обществените поръчки за горивото за отопление. Там има много порочна практика – пуска се поръчката с висока акцизна ставка на горивата, след което се купува гориво с по-ниска акцизна ставка. Разликата е 30 лв. на тон. Има дупка в обществените поръчки”,

От финансовото министерство са решили да спрат да изплащат средствата от фактури, които са с различни акцизи. Що се отнася до инхаус процедурите – те ще започнат да се качват публично. Опитва се и ограничаване на подобни процедури само до най-спешните.

„Автомагистрали не са възлагали обществени поръчки, те са ползвали инхаус процедури. Язовирите също са ремонтирани по този начин”, посочи Василев и обясни, че е използвана "вратичка в закона", която позволява спешните проекти да "прескачат" процедурата с поръчката.

МРРБ си връща средства, платени авансово от "Автомагистрали"

Преди дни министърът разпореди одит на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция. Той е по сигнали за нарушения в дейността на структурата, включително при предоставянето на държавен имот – почивна база в к.к. "Албена", за стопанисване от сдружение с нестопанска цел „Асоциация на експертите по финансов контрол в България“, основано на 10 август 2020 г., както и за стартирани обществени поръчки от АДФИ за ремонт на почивната база, след предоставянето и на Асоциацията. Пред NOVA той обясни, че предварителните факти са доста притеснителни.

„В НАП преориентирахме служителите да работят по фирми, които получават голям обществен ресурс, които правят големи разходи в чужбина и техни свързани лица, които имат големи касови наличности. Резултатите вече започват да се виждат”, сподели Василев.

Според неговите данни фирмите вече започват да плащат данъци, вече са събрани 13 млн. лв. от непланените 10 милиарда данъци. За година ще постъпят около 500 млн. лв. задължения, но е малко вероятно да се съберат всичките 10 милиарда, защото започва да тече петгодишният срок на опрощаване.

Според министър Василев най-страшното е недобросъвестното използване на държавни средства, а това става оправдание да няма пари за здравеопазването и образованието.

"Засега успяваме да предпазим държавните филми по закона "Магнитски", за да не не се взриви икономиката", съобщи той, цитирайки как голяма чужда банка за дни се е срутила заради наложени санкции за милиарди по този закон.

Той е бил два дни в чужбина на среща на европейските финансови министри, но в понеделник ще научи резултатите от възложени проверки и ще проследи работата по други.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>