Видеопортрет: Цар Симеон II на 84 г. - вижте живота му в 24 кадъра

20.06.2021 17:29 Лиляна Клисурова

На 16 юни цар Симеон II отпразнува своя 84-и рожден ден. По този повод "24 часа" показва живота му в 24 кадъра.

Симеон II е роден на 16 юни 1937 г. Той е син на цар Борис III и царица Иоанна.

Раждането на престолонаследника е обявено със 101 топовни салюта и тридневен национален празник. В чест на малкия Симеончо много от семействата, в които се раждат деца в същия ден като него, ги кръщават на престолонаследника. Всички те получават дрешки и други подаръци от царското семейство, по една позлатена корона и по едно кръстче с буквата "С".

На 28 август 1943 г. цар Борис III умира при неизяснени и до днес обстоятелства. Така едва на 6 г. Симеон II се възкачва на престола, но страната се управлява от регентство, което включва княз Кирил, ген. Никола Михов и проф. Богдан Филов.

След 9 септември 1944 г. Симеон II остава на трона, но регентите са екзекутирани с решение на Народния съд. Заместват ги представители на Отечествения фронт.

Царското семейство е поставено под домашен арест в двореца "Врана". На 16 септември 1946 г., след проведен референдум за премахване на монархията и обявяването на България за република, Симеон и семейството му са принудени да напуснат страната. Без да е абдикирал от престола, младият цар заминава в изгнание.

Установяват се първо с Александрия, Египет, където също в изгнание живее бащата на царица Иоанна Ц италианският крал Виктор Емануил.

През юли 1951 г. испанското правителство предоставя политическо убежище на българското царско семейство. В Мадрид цар Симеон тт завършва Френския лицей, следва право и политически науки.

Когато навършва пълнолетие, на 16 юни 1955 г., Симеон прочита прокламация към българския народ, в която потвърждава своята воля да бъде цар на всички българи, да бъде верен на Търновската конституция и на принципите на свободна България.

През 1958-1959 г., под името Кадет Рилски, Симеон учи в авторитетната военна академия "Вали фордж" в САЩ, завършва с чин младши лейтенант.

На 21 януари 1962 г. Симеон II се жени за испанската благодорничка доня Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Двамата имат пет деца - Кардам, Кирил, Кубрат и Константин-Асен и Калина, и 11 внуци.

През всичките години в изгнание Симеон II не спира да се вълнува от живота в Родината и от всичко, свързано с България. Работи активно с нашата емиграция по света, подпомага много сънародници.

След 50-годишно изгнание, цар Симеон II се завръща в България за първи път през май 1996 г.

В годините от 1997 до 2000 г. многократно посещава България и следи политическите процеси у нас.

На 6 април 2001 г., от поляната пред двореца "Врана", цар Симеон прави историческо обръщение, в което обявява, че влиза в политиката, за да работи активно за възраждането на страната. Обявява, че става лидер на "Национално движение Симеон II" (НДС II) - "обществено движение за нов морал в политиката, за нови икономически решения с нови за България идеи и с нови хора като движеща сила". "Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прословутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви", казва царят. Фразата, с която това обръщение остава в историята.

След редица проблеми при регистрацията на НДСВ в съда, движението се явява на парламентарните избори на 17 юни 2001 г. с регистрацията на две малки партии - Движение за национално възраждане "Оборище" и Партията на българските жени. НДСВ печели изборите и съставя коалиционен кабинет с ДПС. На 24 юли 2001 г. цар Симеон II полага клетва като министър-председател на Република България.

По време на неговото управление България е приета в НАТО и е подписан договорът за членството ни в ЕС.

След парламентарните избори през 2005 г. НДСВ влиза в тройна коалиция с БСП и ДПС.

4 г. по-късно НДСВ не влиза в парламента на изборите през 2009 г. На 28.11.2009 г. НДСВ провежда извънреден конгрес, на който Симеон II се оттегля от лидерския пост и така излиза от активната политика.

С Указ на президента от 15 юни 2007 г. царят е удостоен с най-високото държавно отличие Ц орден "Стара планина" първа степен за изключителни заслуги към Родината. Симеон II има още над 30 отличия, между които най-високата степен на испанския орден Карл III, френският Велик офицер на почетния легион, белгийският Велик Кръст на Леополд III, ислямският Велик Кръст на независимостта на Йордания, гръцкият Велик кръст на Спасителя, Великият кръст на Божи гроб от Йерусалимския патриарх, Великият Кръст на Малтийския орден, Великият орден на Златното руно, Великият кръст на честта и благочестието, както и най-висшите степени на редица европейски династически ордени.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>