Кремен Георгиев: Поскъпването на емисиите и газа вдига цената на парното

02.06.2021 13:18 Самуил Огнянов
Кремен Георгиев Кадър: БНТ

Централното отопление на този етап е най-адекватно в социален аспект, то продължава да е най-евтино, казва председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България

- Г-н Георгиев, като председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България как ще коментирате евентуалното повишение на цената на парното от 1 юли?

- Очаквам да има повишение на цената на парното вследствие на растящите цени на природния газ и въглеродните емисии. Само за последния едногодишен период цените на емисиите са надхвърлили два пъти заложеното от миналия юли. Говорим за скок от над 2 пъти, но не смятам, че ще има драстичен скок на топлоенергията. Все още е рано да се каже какво ще бъде увеличението.

Нека мине заседанието на КЕВР в началото на юли и да видим какво решение ще бъде взето. Вярвам, че регулаторът няма да допусне социално напрежение в тези трудни за всички времена. Призовавам да не се спекулира предизборно и популистки с цените, за да не се създава притеснение в хората.

- Защо всяка година топлофикациите искат повишаване на цените на отоплението?

- Мога да дам два отговора, като и двата ще са верни.

- Какъв е първият?

- Всяка една топлофикация е длъжна да спази стандартната законова процедура за новия отоплителен сезон, при която прави ценова предложение до КЕВР. Исканите увеличения са свързани с повишаването на цената на природния газ на световните пазари като суровина, използвана от газовите топлофикации. При топлофикациите, работещи на въглища, исканията за повишаване на цените се дължат най-вече на резкия скок на квотите въглеродни емисии, които те са принудени да купуват.

Друга причина са големите разходи, които имат за поддръжката на съоръженията и топлопреносната мрежа. Всяка година след края на отоплителния сезон дружествата започват профилактика и планови ремонтни дейности с цел гарантиране на по-качествено топлоподаване през зимата. Въпреки всички предложения, които се правят от топлофикациите, финалната дума има независимият регулатор. Той е този, който определя пределната цена на топлоенергията. Това става обичайно през месец юни.

- Това е стандартният отговор, свързан с разходите. А какъв е вторият?

- Ние като общество трябва да си отговорим искаме ли да имаме работещи топлофикации или не. Повечето от тях са частни търговски субекти и не могат да работят в режим на постоянна загуба. В тяхното съществуване трябва да има икономическа логика. Топлофикацииите купуват гориво и въглеродни емисии от свободния пазар, а доставят услуги на регулиран пазар.

Няма как да купуваш скъпо гориво, а после да не искаш увеличение на цената на услугата. Ако дружеството е държавно, генерира дългове, ако е частно, се бори буквално да оцелее. Проблемът с цената на въглеродните емисии тепърва ще се задълбочава. Много е красиво да се говори за декарбонизация и Зелената сделка, но хората трябва да знаят, че всичко това има цена. И тя никак не е малка. Тази нисковъглеродна енергетика, за която всички сега мечтаем и говорим, включително често и аз, не се очертава да е евтино начинание.

И нещо важно, което се пропуска - централното отопление на този етап е най-адекватно в социален аспект. То продължава да е най-евтино. Отидете в един град като Перник и си задайте въпроса, а всъщност той може ли да се отоплява по друг начин, освен от централно парно? Според мен много трудно и на много висока цена.

- Още един труден въпрос - за ежегодната профилактика, което на практика означава, че няма топла вода през част от лятото. Има ли вариант това да не се случва?

- Съгласен съм, че въпросът е труден. Във всеки град ситуацията е различна. Една е топлопреносната мрежа в София, друга в Габрово. Но има един факт, който е еднакъв почти във всеки град с парно. Топлопреносната мрежа е остаряла и амортизирана. Тя се нуждае от ремонти, от профилактика, иначе няма как да работи нормално. Такава е реалната ситуация.

- А защо не се инвестира в цялостната подмяна на мрежата?

- Отговорът пак е, че топлофикациите работят на регулиран ценови пазар. Всеки разход се одобрява от КЕВР. Ние трябва да търсим баланса между това мрежата да се рехабилитира и подменя и да не се повишава много цената на услугата, а това не е лека задача. Планираните ремонти задължително се извършват през лятото. Тогава парното е спряно и експертите от топлофикациите могат да направят огледи на мощностите и топлопреносната мрежа. По този начин навреме ще се ремонтират проблемите участъци.

Отново казвам, че това се прави с цел намаляване на риска от големи аварии по време на отоплителния сезон. Извършването на подмяна на проблемните участъци по топлопреносната мрежа е изключително важно, защото тръбите в много градове са на няколко десетки години. Колегите от всяка топлофикация правят всичко възможно да не оставят за дълго време хората без топла вода. За това и ремонтите се правят на отделни участъци, в рамките на няколко дни.

Технологиите са напреднали, не е като преди, когато заради малка авария на една тръба се е налагало да се спре топлоподаването на целия град. Днес една авария се ограничава в рамките на една или няколко абонатни станции и в много случаи се отстранява без дори абонатите да усетят намаляване на температурата в дома си.

- Колко тежък ще бъде енергийният преход у нас и има ли как той да се осъществи в заложените срокове от Брюксел?

- Концепцията на Европа за намаляване на вредните емисии е насочена към изцяло нова зелена икономика. Тя предполага огромно пренастройване както на бизнеса, така и на обществените нагласи. Най-голям дял в общите емисии на парникови газове в страната има сектор „Енергетика“. Това определя и неговата първостепенна важност за изпълнение на националните цели за намаляването на вредните емисии. Политиките и мерките, които се прилагат в този сектор, се базират на тези, заложени от Европа. Енергетиката има структуроопределящо значение за развитието на икономиката, за конкурентоспособността и за поддържането на стабилен икономически растеж. По тези причини развитието на отрасъла е обект на държавна политика.

На фона на Зелената сделка този сектор е един от най-засегнатите и усилията се насочват към запазването на енергийната независимост на България. За постигането на целите за зелена трансформация на въглищните централи не се крие в това те просто да бъдат ликвидирани, защото ТЕЦ-овете представляват гръбнака на енергийната независимост на страната. В момента България провежда политика за смекчаване измененията на климата в изпълнение на международните си ангажименти. Работи се за постигането на намаляване на вредните емисии, добиване на енергия от по-екологични горива и увеличаване на енергийната ефективност.

В последните години се работи за ускореното развитие на енергийния сектор в България. Прилагат се иновационни решения, които отговарят на нуждите на клиентите от достъпна и сигурна нисковъглеродна енергия. Топлофикациите, работещи на въглища, започнаха своята зелена трансформация с преминаването на работа на природен газ. Енергийният преход няма да бъде лесен за нас, защото въглищата са единственото гориво, което страната произвежда на местно ниво. В България над 40% от общото производство на електроенергия е от изкопаеми горива и този дял достига дори 60% в някои периоди през зимата. Зелената трансформация у нас трябва да се случи плавно, за да се избегнат негативните последствия.

- Ще успее ли България да се възползва от т.нар. „Механизъм за възстановяване“, който има за цел да подпомогне страните, техните местни общности и инвеститорите?

- Европейските механизми са ключов фактор за плавния енергиен преход. В контекста на Зелената сделка Европейският съюз предвижда безвъзмездни средства за подпомагане на тези страни, за които трансформацията към зелено производство ще бъде по-трудна и бавна. Европейската подкрепа е насочена към инвестиции в реализацията на проекти за поетапната замяна на въглищата с по-екологични горива, както и за преквалификация на работещите в сектора. Като страна трябва да направим всичко необходимо, за да осъществим трансформацията. Сега е времето всички да се обединим и да отстоим националния си интерес.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>