Кремен Георгиев: Предизвикателствата пред енергетика се нуждаят от силна и разумна политическа воля

28.05.2021 15:26 Самуил Огнянов
Кремен Георгиев Кадър: БНТ

Нека проблемите в нашия отрасъл да се решават трезво. По германски, казва  председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България

- Отразява ли се политическото напрежение на работата на топлофикациите и българската енергетика?

.- За момента не. Топлофикациите са нормални търговски дружества, които достават топлинни услуги на своите клиенти. Те не се интересуват от политика. В кръга на шегата може да се каже, че парното и топлата вода са важни и за левите, и за десните избиратели. Разбира се, има по-гласовити политици, които понякога, увлечени от популизма, се опитват да изкарат дивиденти , като предричат ценови шокове и каталиклизми през новия отоплителен сезон.

- Възможни ли са такива ценови апокалипсиси?

- Не смятам. Въпреки че очаквам някакво повишение, което е пряко следствие на поскъпването на природния газ на световните пазари и на скока на въглеродните емисии, които енергийните дружества трябва да плащат. Скокът наистина е колосален и неминуемо би трябвало да се отрази по-някакъв начин на цената.

Да повторя за пореден път, цените на топлоенергията у нас се определят от независимия регулатор КЕВР, а той в своята политика следва не само търговска , но и социална логика. Това е органът, който намира баланса между това една топлофикация да продължи да същестува в новата икономическа реалност и това за потребителите да има достъпни и приемливи цени. Не искам да съм на мястото на КЕВР, тяхната роля е много важна, хем да определят цени, които да са приемливи за клиентите на парното, хем да запазят възможността топлофикациите чисто икономически да са жизненоспособни и да оцелеят.

- Върху целата енергетиката дава ли отражение политическата надпревара , която тече вече няколко месеца?

- Не съм експерт по политология, а енергетик-практик. Бизнесът в България ,а и по-света, иска най-много две неща - предвидимост и стабилност. Българската енергетика е изправена пред изключителни предизвикателства и за тяхното преодоляване ще бъде нужна силна политическа воля, и ако щете - дори нещо като национален консенсус.

- Какво искате да кажете?

- Няма разумен човек, който да не приветства стремежа на Европа за осъществяване на целите на Зелената сделка, но смятам ,че и не бива да има български гражданин, независимо дали е политик или не, който да не си дава сметка ,че за постигането на нисковъглеродна икономика, на България ще са необходими наистина титанични усилия и инвестиции. Радват ме всички планове за въвеждането на водорода като основно гориво, но за момента това е една доста хипотетична възможност, която не е проверена на практика. Самите представители на научната общост в Европа са разделени по въпроса, дали на водорода може да бъде гледано като на тази енергийна панацея ,която всички чакаме. Силно се надявам това да е така.

- Тогава какво трябва да се предприеме като практични стъпки?

- Възможностите не са много. Практически са две. Газификация на топлоцентралите на въглища и използването на повече биомаса в горивния микс. Това пак са процеси, свързани с големи инвестиции. Радващо е ,че някои от топлоцентралите сами, още преди да започне работа по Зеления пакт, започнаха плавен преход към синьо гориво.

- А прочутата биомаса?

- Това е най-достъпното и лесно за внедряване гориво в страна като България, която все още е известна със своето земеделие. Биомасата всъщност са остатъците от селскостопанското производство, които остават от царевичните ниви след обработката на слънчогледово семе, или просто баналната слама. Ако искаме, може да я оставяме да гние по полето, ако искаме, може да я изпозваме като гориво. У нас биомаса има много и то на много добри цени, за мен ще е буквално кощунство или прахосничество, ако тя не се използва.

- Няма ли шанс за въглищага?

- Много сложен въпрос. Българските въглища не са най-качествените в света. Даже между енергетиците има един лаф за тях: „от кал ток правим“. Но благодарение на тях бе изградена голяма част от българската икономика. Между другото знаете ли къде е най-голямата открита мина за въгледобив в Европа? Вижда се с просто око дори от Космоса, заедно с Египетските пирамидите и Великата китайска стена.

- Къде, в Русия, Украйна?

- Ами не. В зелената и екологична Германия, казва се „Хамбах“ и е нещо потресаващо по размери. Ако съберем всички български мини, те могат да се поберат сигурно в най-малко кьоше на „Хамбах“. Там осем на брой, огромни багери с височина 85 метра продължават да копаят лигнитни въглища. В момента е достигнато ниво от 500 метра под морското равнище. Като я наричат някои това е най-дълбоката и голяма „дупка“ в Европа. И то не някъде из Източна Европа или бившия СССР , а там в центъра на континента, не далеч от френско-германската граница.

- Защо ни разказвате за тази мина?

- Ами защото ,както се казва ,че щом водеща и велика икономическа сила като Германия ще си взема едно дълго сбогом с въглищата и е построила тази грандиозна мина, нека и ние не претупваме на бързо нещата. Нека подходим с мисъл и разум. Да действаме трезво. По германски.

Има райони у нас, където преходът към зелена икономика може да бъде осъществен по-бързо и безболезнено, но има и места, които ще изискват много труд и проявата на голяма, силна и разумна политическа воля. Лозунгите са лесно нещо, трудното идва, когато трябда да се решават реалните проблеми.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>