Весела Лечева – винаги точен изстрел

27.11.2021 13:25
Весела Лечева

Няма да преча на стратегията на Нинова, обясни шампионката оттеглянето от депутатските листи. Знае как да се бори за каузи, кога да говори и кога да затвори страницаА във Велико Търново знаят, че без нея няма “титла” на вота

Тя е едно от знаковите лица за БСП. Диалогична, обединяваща, вярна на партията. Но и доказан боец за каузи, който може да мине през всяка врата, за да отстоява тезите си.

Двукратната олимпийска вицешампионка по спортна стрелба и петкратна световна Весела Лечева цели десетката не само в спорта. На изборите на 4 април стана първа в БСП по преференции. На парламентарните избори

през 2014 г. пък сама

пожела да е последна

в червената листа

във Велико Търново, но избирателите я изстреляха начело с най-много личен вот. Тогава беше сред първите 5 политици с най-много преференции в цяла България. А през 2017 г. червената листа начело с Лечева стана първа политическа сила в района, спечели 3 мандата и би с 4000 гласа ГЕРБ в най-силните години на партията на Борисов.

Просто захване ли се с нещо, Лечева гледа да го направи по най-добрия начин. Все пак, за да станеш шампион, при това няколко пъти, е нужно да притежаваш и много лични качества. Отговорност - пред себе си и пред тези, които ти вярват. Упоритост - всеки ден си поставяш цели, които трябва да постигнеш независимо от личната цена. Представлява с достойнство района си, неслучайно бе избрана за почетен гражданин на Велико Търново.

Преди ден обаче Лечева се отказа от участие в червените листи за предсрочния вот на 11 юли. Направи го, след като пленумът одобри предложението на ИБ на БСП водач в Търново да е Явор Божанков, а не чу мнозинството от местните си структури, които искаха Лечева отново начело.

Няма да преча на Корнелия Нинова в стратегията ѝ за спечелване на изборите. За пореден път останаха нечути организации и личности, които са доказали лоялността си към партията, както и че могат да извоюват първото място на избори. Благодаря от сърце на всички структури на БСП в област Велико Търново, на нашите кметове и редови социалисти. Оставам до вас, оставам вярна на БСП! Така лаконично обясни Лечева хода си във фейсбук.

Решението ѝ не бе изненада за повечето от другарите ѝ. Зад искането Лечева да води застанаха 2/3 от структурите в областта, както и червени кметове. Настояването им точно шампионката и почетна търновка да е първа не бе самоцел, а знак за търсене на обединение в региона и по-високи резултати.

Защото тя умее да чува мнението на другите дори когато не е съгласна с тях. Определено има и смелостта да казва това, което мисли.

Изправяла се е

и срещу лидери на

партията си, и

срещу премиери

Не са много хората в българската политика, които могат да си позволят подобно поведение. Същевременно знае тежестта на думите, изказът ѝ е премерен и никога няма да изложи страната си.

Затова днес името ѝ отваря всяка врата. Тя може спокойно да влезе при президент или премиер, както и да се казва той. И го е правила - посрещали са я и Първанов, и Плевнелиев, и Радев, и царят, и Станишев, и Борисов.

През годините не изневери на БСП, въпреки че е била желана в не една политическа формация. Брояха я за човек на Георги Първанов - през 2001 г. влезе в политиката по негова покана, беше сред тези, които се застъпиха срещу изключването му през 2014 г., бе и сред инициаторите на учредяването на движението му през 2010 г., но когато АБВ прерасна в партия, не напусна, за да го последва.

Не са тайна близките ѝ отношения с Мая Манолова, на която е дори кума, но това не ѝ попречи да се бори срещу “Изправи се! Мутри вън!” в Търново на вота през април.

Никога не си е и помисляла да загърби своята БСП. Дори за миг не е дала основание на своите съпартийци да се съмняват в нейната лоялност.

Казва, че за нея политиката не е място за социална реализация, а предизвикателство да дадеш най-доброто от себе си, без да чакаш признание. И това в пътя дотук на шампионката наистина е така - влиза в парламента вече реализирана, а не да търси трамплин. Има професия, научно звание, има своето място в обществото. Била е и високо в държавната йерархия - оглавяваше Държавната агенция за младежта и спорта (предшественик на днешното министерство) в кабинета “Станишев”.

Малко известен факт е, че като шеф на ДАМС

помага за старта на

кариерата на Григор

Димитров. През 2007 г. тя заобикаля правилата, за да помогне на 16-годишния талант с голям потенциал. Тогава той получава за първи път помощ от държавата, след като именно Лечева променя действащите правила и създава нова програма, за да му я осигури. По Програмата за развитие на талантливи деца към федерацията по тенис са заделени 150 хил. лева, а в нея освен Димитров са включени още две наши млади тенис надежди - Цветана Пиронкова и Валентин Димов. Още през 2008 г. Гришо печели юношеския турнир на “Уимбълдън”.

Никога не е била в хора на истерично воюващите от парламентарната трибуна. Прави смислени и подготвени предложения, в които не търси политическия ефект, а прагматичност и полза за избирателите си. В старата столица тя е

сред

най-големите

лични дарители от години,

помага тихо и без шум

на църкви, на спортни отбори, за лечение на хора, за болници. Българските производители в региона гледат на нея с доверие и е сред малкото политици, с които никога не отказват срещи. С мисъл за хората изгради и предизборната си кампания на вота през април - доходите, малкия бизнес и, разбира се, спорта.

Нейна кауза е всяко дете да може да избира измежду три вида спорт, които да тренира безплатно. Тя добре знае как се правят успешни програми, защото 3 от нейните идеи за развитие на спорта сред децата, които лансира като шеф на ДАМС - “Научи се да плуваш”, “Научи се да караш ски” и “Спорт за децата в свободното време”, се развиват и до днес.

Весела се е доказала като борец и в личния си живот. Години след най-тежкото изпитание, което ѝ поднесе той - покушението срещу съпруга ѝ Манол Велев, тя продължава да се бори истината да излезе наяве.

Който познава баща й, знае, че е наследила от него борбения си дух. Николай Лечев, който е избран за треньор на столетието, произхожда от заможен арбанашки род на търговци, но народната власт им взима всичко. Принудени са да живеят в мизерия, а с този произход Лечев трудно си намира работа. В книгата си той разказва: “Аз съм треньор в ДОСО със заплата 68 лв. и 54 ст. Съпругата ми е безработна. В задната стаичка едва се сместваха кошът на бебето и спалня персон и половина за мен и Маргарита. През зимата се отоплявахме с пернишка печка. Когато дървата не достигаха, а

нощите бяха много

студени, ръчичките

на бебето Весела се

подуваха като понички

Те щяха да се превърнат в безпогрешните ръце на бъдещата световна шампионка по спортна стрелба”. Препятствията пред семейството и изпитанията, през които минава младата Весела, не я спират с упорство и много работа да стане първа в света. 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>