Рони Ромеро: Музикантите трябва да поемем отговорността да донесем светлина и надежда у хората

25.05.2021 11:27 Мария Райчeва
СНИМКИ: ТЕД ГЕОРГИЕВ
Рони Ромеро ще вдига сватба с половинката си Корина.

Екипът на

Intelligent Music

Project направи

всичко

възможно, за да

върне на сцена

живата музика –

другата седмица

тръгваме на турне

Рони Ромеро е чилийски рок музикант и е най-известен като основния вокалист на легендарните Rainbow, когото лично Ричи Блекмор лично избира да бъде част от голямото завръщане на групата на голямата сцена през 2015 г. Той е част от състава на групата на световноизвестния китарист Майкъл Шенкер, както и от състава на бандата на бившния китарист на Уайтснейк Ейдриън Ванденберг. От 2019 г. e част от българския музикален проект Intelligent Music Project, с който следващата седмица му предстои турне в четири български града.

- Вие сте добре познат в България не само като вокалист на Rainbow, но и като много специална част от българската супергрупа Intelligent Music Project. Как се чувствате, свирейки с тези уникални музиканти?

- Благословен! Винаги съм бил благодарен за шанса, който моята работа ми предоставя – да пътувам по света и да се срещам с нови хора. През последните няколко години работя с много велики музиканти и мога с увереност да кажа, че българските ми колеги в Intelligent Music Project са на световно ниво! За мен е удоволствие и чест да работим заедно с тях. А освен добри музиканти те са и много готини хора, така че комплектът е пълен!

- Чувствате ли се вече като пълноправен член на групата?

- Абсолютно да! И причината за това е свързана пряко с това, което изразих по-горе. Всички в Intelligent Music Project ме накараха да се чувствам част от проекта от самото начало, а това прави работата ни много лесна, когато сме заедно. Имаме страхотна връзка помежду си както в музикален, така и в личен аспект. Тази връзка може да се усети и на концертите ни. Чувал съм много коментари от фенове след наши шоута - “Изглежда, че и вие се забавлявате...”. Така е и точно това е значението на музиката. Ако някой не вярва, нека дойде на предстоящите четири концерта.

- Какви бяха съмненията ви преди да се присъедините към Intelligent Music Project?

- Нямах никакви съмнения. Както се казва на спортен жаргон, за мен ситуацията беше уин-уин. Харесах проекта, идеята, която стои зад него, концепцията, музиката, посланията, както и хората, които стоят зад всичко това. От самото начало за мен всичко беше ясно.

- Какво сравнение бихте направили между музиката на Intelligent Music Project и музиката на другите банди, в които сте свирили?

- Напълно различна е. Точно това ме предизвика в проекта. Както винаги съм казвал, в този проект се чувствам напълно извън комфортната си зона, защото аз съм хардрок и хеви-метъл певец. В музиката на Милен има много различни елементи и концептуално музиката е по-сложна, не е просто шум. Посланията на песните също са много важни за мен, а в Intelligent Music Project текстовете са много силни, което мисля, че в днешно време е много важно заради сложното и необичайно време, в което се намираме като общество. Смятам, че ние, музикантите, трябва да поемем отговорността за това да донесем светлина и надежда у хората – не просто да забавляваме. Всички тези елементи може да бъдат намерени в Intelligent Music Project.

- Вие също пишете песни, съветвате ли д-р Врабевски, когато той пише музика?

- Досега не, защото той пише страхотна музика така или иначе. Но отскоро сме в един друг етап от нашата музикална връзка и в следващия албум аз също ще бъда пряко замесен в процеса по писане на песни. Мисля, че това е напълно нормално последствие от успешната ни работа заедно. Има една точка в развитието на една група, където на музиканта му се иска да бъде не само изпълнител, но и част от процеса по създаване на музиката.

- През следващата седмица предстои турне на Intelligent Music Project, разкажете повече за него.

- Да, концертите са на 25.05. в Пловдив, зала С.И.Л.А., 27.05. – Варна, Летен театър, 28.05. – Бургас, Летен театър, и 30.05. в София – зала “Универсиада”. През последните месеци репетираме усилено, за да може да се представим добре пред феновете си. Ще бъде много ударно, ще изсвирим и песни от последния албум The Creation. След дългото затваряне на хората покрай пандемията и липсата на музика на живо си мисля, че тези концерти ще са глътка свеж въздух за хората. А и ще има много специални гости – Боби Рондинели от “Рейнбоу” и “Блек Сабат” ще застане на барабаните, а Карл Сентанс от “Назарет” ще ми прави компания на сцената. И двамата са вече в България и репетират заедно с нас. Не го пропускайте!

- Вече сте били на турне с Intelligent Music Project – как си прекарвате времето зад сцената, на репетициите?

- Винаги се забавляваме много, смеем се. Малко сме като ученици в междучасие. (Смее се.)

- Знаете ли нещо повече за българската музика и българските музиканти?

- Да! Бисер, нашият китарист, ми разказа за Лили Иванова – дълги години той е бил до нея на сцената. Показа ми някои нейни видеа в YouTube и направо ме отвя! Каква певица само! Казах на Бисер: “Човече, това е бялага Тина Търнър!”. А в самата група имаме и Стунджи, за когото знам, че е едно от най-известните лица изобщо в България. Имаме и Славин, който е спечелил X-factor. Топ класни музиканти!

- Последният албум на Intelligent Music Project излезе наскоро и вече има заснети две видеа към него – I Know и Listen. Това ли са любимите ви песни от албума?

- Абсолютно! И клиповете се получиха много добре. В I Know участваме заедно с годеницата ми Корина, научихме се да правим дрифт с много бързи коли. Снимахме цял ден и беше много забавно. После заснехме клипа към Listen, която може би е най-любимата ми песен и която има много силно послание чрез видеото към нея – посветена е на една дългогодишна кауза на д-р Милен Врабевски за битката с демографската криза и семействата с репродуктивни проблеми.

- Наскоро се преместихте в Румъния, за да живеете при своята годеница. Очаква ли се скоро сватба?

- Всъщност да... Вие сте първата медия, пред която ще споделя, че с Корина ще се оженим следващата година през лятото! Много сме щастливи заедно. Усещам, че това е любовта на живота ми, освен че тя е много красива жена, умна, голям професионалист в областта си, помага и в моята работа – притежава всичко, от което се нуждая, така че няма причина да бавим сватбата! Много съм щастлив.

- Планирате ли скоро концерти с “Рейнбоу”? Как се справя Ричи Блекмор с пандемията?

- Не мисля, че ще имаме концерти с “Рейнбоу” в близко бъдеще. COVID спря всичките ни планове и тази година Ричи ще е концентриран изцяло върху новия албум на проекта с неговата съпруга Blackmore's night. А и възрастта му не позволява да рискува в тази обстановка. Да видим... всичко е в негови ръце.

- Какво ви предстои освен турнето с Intelligent Music Project следващата седмица?

- Не много... Освен сегашното турне, ще имам концертна обиколка и с Майкъл Шенкер. Пандемията повлия на цялата музикална индустрия и е много трудно да кажа или да предвидя кога нещата ще се върнат към нормалното. Но пък екипът на Intelligent Music Project направи всичко възможно, за да върне на сцена живата музика, и мисля, че това се оценява от рок феновете. Разбира се, всички трябва да са спокойни, че на предстоящите концерти всички противоепидемични мерки ще бъдат спазени.

 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>