Тодор Попов: За 14 г. увеличихме бюджета 3,5 пъти - значи общината и държавата се развиват успешно

21.05.2021 10:00 Любомир Илков

Приоритет ни е санирането, трябва да завършим още 76 сгради, казва кметът на Пазарджик

Около 100 млн. струва ремонтът на междуградските пътища

Надявам се в следващото НС да има повече политическа зрялост

Спортът е важен, независимо че понякога получавам упреци

- Г-н Попов, повече от година светът е в пандемия, която породи и икономическа криза. Какво е състоянието на община Пазарджик?

- Моята лична оценка е, че като държава се справяме добре в тази ситуация.

С по-гъвкавите и по-меки мерки нещата са сравнително добре чисто икономически. Смятам, че

това, което направи

държавата,

беше адекватно,
защото нямаше рязко намаление на брутния вътрешен продукт и нямаше масово затваряне на бизнеси.

Да, най-пострадали бяха хората в туристическия и ресторантьорския бизнес, но това е по обясними причини.

Миналата година в община Пазарджик имаше лек проблем от гледна точка на неизпълнение на планираните приходи.

В създалата се ситуация това беше нормално. От началото на тази година всичко върви според нашите очаквания. Към 1 май имаме изпълнение на бюджета около 48%, т.е. близо половината вече сме го изпълнили. Това означава, че в края на 2021 г. ще има преизпълнение.

Обнадежден съм. Слава богу, че ситуацията се успокоява. Силно се надявам до края на септември да бъде тотално овладяна.

В последната година община Пазарджик успя да поддържа всички публични системи на нивото, на което бяха преди пандемията.

Направихме много инвестиции по нашите приоритети, включително пътна и спортна инфраструктура. Накратко казано - в Пазарджик нещата вървят така, както сме ги планирали.

- Тази година бюджетът на общината е над 100 млн. лева, което е за първи път.

- Да, така е. Ако трябва да сме точни, бюджетът е над 108 млн. лева, като наистина за първи път минаваме 100-те милиона. Това означава, че община Пазарджик се развива успешно и устойчиво.

През първия ми мандат като кмет - през 2007 г., бюджетът ни беше около 30-ина милиона лева. За 14 години сме увеличили парите, с които разполагаме за година, над 3,5 пъти. Това означава, че общината и държавата се развиват успешно и се генерират много повече приходи.

И, разбира се, увеличава се и субсидията по отношение на обезпечаване на държавните дейности, които ние извършваме.

По един начин

изглеждаше Пазарджик

преди 10 г. и по коренно

различен - сега
Обективността изисква да кажем, че през тези години качеството, благосъстоянието и начинът на живот в държавата и в нашата община са се повишили значително.

- Въпреки стагнацията в Пазарджик активно продължава реализацията на планирани и започнати проекти. Как го постигате?

- И в политиката, и в управлението жизненоважно е в такива трудни години да се правят повече неща, защото това ангажира трудова заетост и повишава качеството на живот.

Резултатите са плод на усилията на целия екип в общината. Разбира се, до голяма степен и на доброто ни партньорство с държавата. Голямата част от проектите, които реализирахме през последните години, свързани с екологията и с пътната инфраструктура, са свързани с подкрепата на държавата.

Реновирахме над 10 км улици и булевардите, които завършваме до края на месеца. Ремонтът на междуградската пътна инфраструктура, който започна, е за над 100 млн. лева. Имам предвид пътищата Пазарджик - Белово и Пазарджик - Батак, които трябва да бъдат завършени до края на годината.

Западният околовръстен път на Пазарджик, чието изграждане ще стартира най-вероятно от лятото, спортната инфраструктура, която изграждаме в момента, също са част от това партньорство.

Инвестициите, които правим в зоните за отдих и селищата от общината, са резултат от добра организация и приоритети.

Независимо от

предизвикателствата

Пазарджик се

развива успешно

- Кои приоритети на общината бихте поставили на първите места?

- Всички се надяваме, че след изборите ще имаме едно работещо правителство с необходимата парламентарна подкрепа, защото това, което видяхме в последните месеци, едва ли се е харесало на някого. Надявам се, че в следващия парламент ще имаме много повече отговорност и политическа зрялост.

За да сме успешни, трябва да показваме добри модели на управление и поведение. Никой няма да ни даде пари от Европа, ако вижда това, което виждахме всички в последния парламент. Ние не си говорим по най-важните теми - как ще се възползваме от парите, които ще ни предоставят от ЕС по плана за възстановяване и развитие, по кохезионната политика до 2027 г. Това са близо 60 млрд. лева.

Даваме ли си сметка с тези пари какви неща можем да направим за няколко години? За община Пазарджик един от приоритетити е санирането, защото имаме да завършваме още 76 сгради. Сигурен съм, че това ще се случи, независимо кое е правителството, защото това са приоритети на Европа.

Задължително е за нашата община да бъде направен западният околовръстен път, който да бъде готов за 2 г., и да продължим с подобряване на физическата среда. Вниманието през следващите години ще бъде насочено към второстепенните улици и кв. “Ябълките”, защото там нищо не сме правили. Реновиране на ул. “Стефан Караджа” и други важни пътни артерии, както и задължително трябва да си оправим и градския плаж до 2023 г.

След седмица започва

подмяната на уличното

осветление,
което трябва да бъде готово до август.

- Продължава ли вашата политика Пазарджик да се превърне в един от най-спортните градове в страната?

- Разбира се. Спортът е важно нещо, независимо че понякога получавам упреци. Спортът е начин на живот, спортът е култура, спортът е здраве, дисциплина и самочувствие.

До средата на следващата година ще имаме спортна база, каквато заслужаваме и каквато имат малко общини. Продължаваме с изграждане на спортни съоръжения в кварталите. Ще изисквам и от спортните клубове да се борят постоянно и да бъдат едни от най-добрите в България.

Няма нищо по-хубаво от това да виждам как всяка година се увеличават децата в спортните клубове, в спортното училище. Увеличават се медалите, които печелят. Тези дни наградих 21 държавни първенци. Видяхте какво постигнахме във волейбола - станахме шампиони.

Продължава обновяването и на стадион “Георги Бенковски”. Ще подменим седалките и ще изградим още две трибуни. Искам да имаме трайна устойчивост в развитието на спорта и всяка година да надграждаме. Благодарение на усилията на всички нас - имам предвид съгражданите, Пазарджик всяка година се превръща в образец за много неща в България.

Трябва да положим

повече усилия

за чистотата
В това отношение има какво да направим заедно. Важно е за нашите скъпи съграждани всеки сам за себе си да продължи да се развива и да успява. Всеки един успял човек прави общността успяла.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>