Павлин Костов: Модернизация, конкурентна цена и устойчиво развитие - това е "Топлофикация Сливен"

20.05.2021 12:29 Самуил Огнянов
Инж. Павлин Костов е завършил Техникума по електротехника и електроника, а висшето му образование е по специалност “Eлектроинженерство” в Техническия университет София. Почти цялата професионална кариера на инж. Костов е преминала в “Топлофикация Сливен” където работи от 17 години. Бил е на няколко позиции преди да поеме поста на изпълнителен директор.

Имаме решение за предстоящата модернизация, най-добре ще е, ако можем да се похвалим, че с нея ще постигнем още по–добра цена, казва изпълнителният директор на дружеството

- Краят на въглищната ера като че ли наближава. Има ли пред "Tоплофикация Сливен" и друга алтернатива, г-н Костов?

- Наближаването на крайния срок за производство на електрическа и топлинна енергия от лигнитни въглища съвсем не означава закриване на предприятия като нашето. Една топлофикация е много важна за всеки град. Тук няма да изпадам в рекламни лозунги като това, че е най–евтиното решение, че комфортът е несъпоставим с редица алтернативи, въпреки че е вярно. Парното е най–добрата алтернатива за градско отопление.

Конкретно за "Топлофикация Сливен" ще кажа, че отдавна имаме различни варианти, които да ни дадат възможност да работим още дълги години, при това да запазим конкурентноспособността си.

- Наскоро от данни на НСИ стана ясно, че Сливен е изпреварил Плевен по брой население. Това означава ли, че "Топлофикация Сливен" може да увеличи капацитета си чрез новите проекти?

- "Топлофикация Сливен" и сега има капацитет да увеличи броя на абонатите си и всяка следваща година е показателна за това. Причината е преди всичко програмата ни да бъдем по-конкурентни и да предлагаме по–добро качество. Това означава последователна политика, ежедневна, ежечасна работа на терен, поставяйки нуждите на нашите абонати на първо място. Новите проекти, или по–скоро проучваните възможности, включват алтернативи на въглищното производство, така че да бъдем по-зелено, по-модерно и по-устойчиво производство.

- Задавам ви въпроси за оцеляване на топлофикацията, вие говорите за запазване на конкурентноспособност и устойчиво производство. Виждате ли алтернатива, която да направни тази трансформация?

- Разбира се, че има и това зависи от клиентите ни – дали искат да ползват тази услуга, от нас като опитни енергетици, икономисти и инжeнери как да модернизираме производството си и не на последно място от политическата воля как да бъде запазен и развит енергийният сектор. Алтернативите са ясни, но внедряването им зависи от волята на всички, от професионализма, далновидността и обществената подкрепа.

Решения има, при това съобразени с високо вдигната от ЕС летва. Чака ни работа и огромно предизвикателство по внедряването на нови технологии. Представете си колко време отнема да ремонтирате едно жилище от 70–100 кв. м. Ако този ремонт изисква месеци, то за подобно голямо предприятие ще е нужно ощке повече време. 

- Казвате, че за вас алтернативите са ясни. Какви всъщност са те?

- На първо място стои въпросът с подмяна на въглищата в енергийния ни микс, или по–скоро с определяне на такъв микс, който да ни осигури балансирано и устойчиво производство. Какво означава това – суровини, които да ни осигурят гъвкавост и по този начин освен зелено производство да можем да постигнем и добра цена. Това могат да бъдат природен газ ,синтезиран биогаз, биомаса, водород... Всички те са определени от Европейския съюз като отлични алтернативи.

Възможностите не са толкова много, но все пак съществуват и от правилното им подбиране, което е свързано впоследствие с модернизиране на производствения ни процес, ще зависи до колко конкурентни и устойчиви във времето ще бъдем. Идеята за нулевовъглеродни производства не може да бъде утопична или иначе казано, да бъдем зелени на всяка цена. Защото цената се плаща после от всеки един от нас. Това трябва да бъде и гарантирам, че в "Топлофикация Сливен" е точно така – разумен преход.

- Какво да очакваме от Топлофикация Сливен? Ще запазите ли цената за следващия отоплителен сезон?

- От нас можете да очаквате преди всичко предвидимост – започваме програмата си по рехабилитация на топлопреносната мрежа, както всяка година. Цялото трасе е около 60 000 метра. Набелязали сме проблемните участъци и ключови такива, за да получават жителите на Сливен качествена услуга.

Колкото до цената, нашите абонати знаят, че само те в България имат превилегията да ползват цена на кубичен метър като максимална, защото голяма част от тях вече са и с уреди за дистанционен отчет. Преди началото на отоплителния сезон ще предложим нови условия, но не очакваме да се получат огромни разлики. Винаги сме били открити с хората, така че отново ще ги информираме за всяка промяна, ако има такава.

- Може ли да се каже, че има добра новина, която бихте искали да им съобщите?

- Тази, че имаме крайно решение за предстоящата модернизация на "Топлофикация Сливен", а най-добре, ако можем да се похвалим, че с нея ще постигнем още по–добра цена. Това не е мечта, а цел, по която вече работи професионален екип. Хората могат да разчит на нас, че ще направим най–доброто за развитието на топлофикацията, независимо колко работа и трудности ни предстоят.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>