Живков – енергичен, но неприятен, Антон Югов прилича на берберин

04.05.2021 13:25 Пенчо Ковачев
Тодор Живков
Антон Югов
Тодор Живков на откриването на парахода "Радецки" - юни 1966 г.
Тодор Живков в Ню Йорк

България през погледа на британски дипломати (1956-1963). Те правят характеристики и на Червенков, Пирински-баща, патриарх Кирил Георги Трайков

След Априлския пленум на ЦК на БКП през 1956 г. става категорично ясно, че комунистическият режим в България е победил окончателно, а страната е здраво прикачена към руската конна тройка.

По това време във Форин офис (външното министерство на Великобритания) сериозно се обсъжда въпросът дали да не бъде закрита легацията в София.

Има много гласове “за” - защо да се пилеят средства, но все пак надделяват аргументите, че “наличието на легация може да поддържа надежда за независимост у българите...”.

Предлагаме ви интересни факти и анализи от писмените доклади на първите трима пълномощни министри, които те изпращат от София до Форин офис. Тези доклади, както и всички архиви, са разсекретени преди години.

На 27 юни 1956 г.

започва мандатът

на Ричард Спейт

Дипломат от кариерата, работил в посолствата на Будапеща и Варшава, бил е и помощник външен министър. Два месеца след пристигането си в България той изпраща доклад с първите си впечатления.

“Забелязвам, че що се отнася до външните признаци, няма контраст между България и свободна Централна Европа. Пътникът от Запад при пристигането си в България няма чувството, че е отишъл в друг свят. Градовете и селата не са по-малко очукани от тези в Югославия и дори в Италия.”

Според Спейт обаче България изостава от другите съветски сателити - тя все още е “страна на сивата униформеност” и дори привилегированите класи имат малко от материалните придобивки, които вече са достъпни за техни колеги от Полша, Чехия и дори Румъния. Това дава основание на английския дипломат да твърди, че българският комунистичеси режим “държи по-здраво юздите, отколкото другите режими зад Желязната завеса.”

В доклада си до външния министър Слуин Лойд амбасадорът пише, че поради силното вляние и позиция на Вълко Червенков България прилагала бавно уроците на ХХ конгрес на КПСС в Москва.

Едва на пленума през април 1956 г. Червенков е силно критикуван заради диктаторските му методи и култа към неговата личност. Той е сменен като министър-председател, поста заема Антон Югов - “безцветен, но непоклатим последовател на партийната линия”.

От вниманието на посланика не убягва фактът, че в центъра на София има много украсени коледни елхи, но упорито наричани новогодишни. В магазините брадатият старец се продава като Дядо Мраз, който тотално измества Дядо Коледа. Изчезват и религиозните коледни картички, заменени от новогодишни честитки...

От 21 до 27 септември 1957 г. в София се провежда сесия на Международния олимпийски комитет - първата отвъд Желязната завеса. Посланик Спейт пише в доклада си, че откакто комунистите са взели властта, не е имало подобно събиране на влиятелни хора от некомунистическия свят.

Опитният дипломат ведна разчита кода на домакините. Не се говори за “големите постижения на комунизма”, ударението е поставено върху българското културно и историческо наследство. А главният коз на българите на тази сесия е, разбира се, ген. Владимир Стойчев, председател на БОК.

От 5 ноември 1958 г.

пълномощен

министър

е Антъни Ламбърт

Също дипломат от кариерата, работил в посолствата в Брюксел, Анкара, Бейрут, Стокхолм и др. На 2 януари 1959 г. Ламбърт изпраща до външния министър свой първи доклад, написан в елегантен и с чувство за хумор стил.

“Първото и най-трайно впечатление се сумира в думата “сателит”. България, разбира се, е най-тясно свързана с Русия с кръвни, исторически и езикови връзки - много повече от всяка друга страна в съветския блок”, пише Ламбърт.

И продължава: “България е с вързани ръце и крака от един огромен икономически и политически апарат. Картината, която оставя у външния наблюдател, наподобява на затворено в космическа сонда безпомощно куче, което лае в безековата пустош...”

Дипломатът очевидно има предвид изстрелването от руснаците на космически кораби с кучетав тях през 50-те години на миналия век. Най-популярните са Лайка, Белка и Стрелка, но има още десетина четириноги космонавти, някои от които загиват.

През август 1959 г. от английската легация в София информират Лондон за ключовите ръководители на българската държава и политика. Ето как ги е видял Антъни Ламбърт.

1. Тодор Живков - човек със силно влияние и енергия, възможен наследник на Югов. Говори се, че има неприятен характер и му липсват обноски и маниери. Британецът познава - на пленума на ЦК на БКП, проведен в навечерието на 8-ия конгрес на партията, Антон Югов е свален от всички постове и мястото му заема Тодор Живков.

2. Георги Трайков - крайно послушен и противен слуга на комунистите. Говори много отмъстително срещу Петков и Гичев на техните процеси.

(Никола Петков е лидер на БЗНС и обединената демократична опозиция след 1944 г. През 1947 г. е осъден на смърт чрез обесване заради съпротивата му срещу налагането на комунистическия режим. Измъчван и убит с чук, той е качен мъртъв на бесилото.

Димитър Гичев е един от създателите на БЗНС и един от лидерите на легалната опозиция, но отказва да сътрудничи с комунистите. Осъден е от Народния съд на 1 година затвор, но по-късно получава доживотна присъда. Умира през 1964 г.)

3. Антон Югов - вежлив и любезен. Със своя перчем от внимателно поддържана къдрава коса и спретнат вид прилича на берберин. Има известна демагогска привлекателност за партийните последователи. Имената му са придобити. (Истинското му име е Антон Танев Гьошев).

4. Вълко Червенков - впечатляващо висок, безмилостен и енергичн мъж. Той е ревностен доктринер, хитър политик и находчив оратор. Въпреки своята заплашителна осанка той може да бъде сравнително любезен на повръхността, когато това му е изгодно.

5. Георги Пирински - бивш генерален секретар на Славянския комитет в САЩ. Експулсиран от САЩ през 1951 г. заради комунистическа дейност. През май 1957 г. е предложен за пълномощен министър в Лондон, но му е отказан агреман.

(Става дума за Георги (Гео) Николов Зайков, известен като Пирински. Той е баща на Георги Пирински, деец на БКП и БСП, дългогодишен депутат.)

6. Кирил, Патриарх български - под ръководството на Кирил, църквата е изцяло подчинена на правителството.

От 1960 до 1963 г.

Антъни Линкън

е пълномощният министър в София. Преди това е бил в Беунос Айрес, зам.генерален секретар на Съвета на Европа, шарже д'афер в Копенхаген и посланик в Лаос.

В един от първите доклади новият посланик прави анализ на речта на Тодор Живков в Народното събрание. В тази си реч Живков се “отчита” за участието си в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

След като описва сградата на парламента отвън и отвътре, Линкън информира: “Живков прочете речта си с голяма скорост, ръкомахайки от време на време. Неговата публика по сигнал от трибуната допълваше думите с това, което вестниците степенуваха като “раздвижване в залата”, “продължителни”, “въодушевени” или “бурни" ръкопляскания...”

От своето място в балкона на залата англичанинът обаче вижда как някои депутати тайно четат нещо, скрито под банките. Оценката му за доклада, четен от Живков час и половина, е безжалостна: “Това беше едно безформено изпълнение и не съдържаше нищо, което да подсказва, че българската делегация в Ню Йорк се е радвала на някаква независимост на мислите и действията.” Амбасадорът допълва, че периодично агресивният тон на речта отразява стила на Хрушчов.

Между документите на Форин офис има и една прелюбопитна черно-бяла снимка, направена по време на парад на 9 септември. Изпращайки снимката, от легацията в София докладват: “Западните дипломатически мисии проявиха интерес към личността на африканеца в българска генералска униформа. Изглежда, че човекът на снимката е известен под името генерал Чонда или Чондар. В България е от 18 месеца. Той е от Родезия, не се знае дали Северна или Южна, и се говори, че бил на курс във или около Пловдив.”

Във Форин офис правят справка по снимката и на 25 октомври служител на министерството докладва: “Много интересно. Ние имаме досие на този човек. Неговото правилно име е Джон Чанда.”

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>