Д-р Милен Врабевски: С две от звездите на “Рейнбоу” подготвяме концерти на световно ниво в края на май

24.04.2021 12:14 Мария Райчeва
В студиото, където записват албумите на Intelligent Music Project. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Д-р Милен Врабевски е създател и продуцент на Intelligent Music Project.

Предстоящото

турне на

Intelligent Music

Project ще се

помни дълго

Д-р Милен Врабевски е български бизнесмен, филантроп и меценат. Собственик и директор е на Comac Medical – научноизследователска организация с предмет на дейност разработване, управление и контрол на проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност в клиничната медицина. От 2006 г. чрез Фондация Българска Памет, на която е основател, д-р Милен Врабевски инвестира лични средства в програми за иновативно образование, кариерно развитие на младите хора, реинтеграция на българската историческа диаспора. Развива множество инициативи за борба с демографската криза у нас. Собственик е на Образователен комплекс “Цар Симеон Велики” и е създател и продуцент на музикалния проект Intelligent Music Project –  българска рок група с изключително изявено присъствие на световни рок величия.

- Д-р Врабевски, новините около вас винаги са толкова много. Да започнем обаче с нещо, което много липсва на хората през последната година – музиката на живо. С Intelligent Music Project подготвяте турне в края на май. Какво да очакват хората?

- Да очакват на първо място звездно шоу – освен българските звездни музиканти, ще имаме трима световноизвестни изпълнители – Рони Ромеро от “Рейнбоу”, Боби Рондинели от “Рейнбоу” и “Блек Сабат”, както и Карл Сентанс – вокалиста на “Назарет”. За пръв път концертите ни ще са в наистина големи зали – това е хем голямо предизвикателство, защото сме в пандемична обстановка, от друга страна пък, е логично, предвид начина, по който се развива групата. Шоуто наистина ще е на световно ниво и съм сигурен, че хората ще говорят дълго за тези концерти. Надяваме се да дойдат и да ни подкрепят! Турнето ще премине през Румъния и Гърция, а в България на 25 май сме в Пловдив, 27-и във Варна, 28-и в Бургас и на 30-и в София.

- Не е ли твърде рисковано да се организира такова мащабно турне по време на пандемия?

- В случая изобщо не мислим за риск. Нашата цел е друга – не да печелим, а постоянно да показваме пред максимално голяма публика, че в България се създава световен продукт. Моята инвестиция в случая е в полза на това чрез посланията на нашата музика да накараме хората да се успокоят, да се почувстват добре в тази тежка ситуация в света. А най-впечатляващото за тях ще бъде, че ще видят на живо музиканти от световна величина – легенди – и една перфектно сработена, перфектно звучаща група, утвърдена с годините.

- При какви мерки ще протекат концертите?

- Най-хубавото е, че обстановката с коронавируса се успокоява, провеждането на концерти от тази седмица е позволено при 50% присъствен капацитет. Ще спазим всички разпореждания на Министерството на здравеопазването и дори отвъд това – ще направим всичко, за да са спокойни гостите ни. От тях се иска само да дойдат и да се забавляват!

- Преди дни излезе клипът на една от песните от последния ви албум – Listen. Защо решихте да я посветите на семействата с репродуктивни проблеми?

- Защото реших да върна отново фокуса върху този проблем, с който от десетилетия не можем да се справим като държава. Аз от много години инвестирам в тази посока и съм безкрайно щастлив, че с моята финансова подкрепа до момента са се родили 36 деца от финансирани 47-48 семейства, което е един доста добър процент! Наред с това продължавам да подкрепям и много многодетни семейства - това е форма на премахване на битовизмите от главите на родителите, за да освободят валенция за безусловна обич към децата си.

- Със сигурност заемате много специално място във всяко едно от семействата, на които сте помогнали – кое е най-вълнуващото, което са ви казвали те?

- Всяка една подобна съдба е вълнуваща, но най-приятно е да се прочете написаното от майките, на които съм помогнал – направили са ми една тетрадка за тази цел... Имаше много усложнени казуси, особено преди да се появи Националният фонд за асистирана репродукция. Например имаше семейство, което 7-8 години опитва, изчерпва ресурсите си и се появява моята помощ. Оказва се, че се налагат примерно поне 2 операции за по-добра успеваемост. След нея се ражда първата дългоочаквана рожба, впоследствие помагам в следващ опит и се раждат още 2. Така след толкова съдбовни предизвикателства, със скромната ми подкрепа децата стават общо 3. Уникално усещане!

- Вие сте собственик на Образователен комплекс “Цар Симеон Велики”, който включва две детски градини, училище, гимназия – имате пряк достъп до младото поколение. Какви деца растат в момента?

- Невероятни! Всеки досег с тях е радост за сетивата и душата... Имаме огромен потенциал. На базата на компромисите с образованието, на които съм бил свидетел, реших, че си заслужава да дам поредния личен пример как се прави елитно училище. Ръководител на цялата ми образователна структура е жена ми, д-р Росица Врабевска. Нейна е заслугата за изградения изключително успешен модел на преподаване и съхранение на талантите.

- Отскоро вече е факт второто издание на учебното помагало “Моята България” – какво наложи създаването на такъв учебник?

- Омръзна ми да гледам утвърждаването на чужди държавни доктрини в преподаването по история. Крайно време е да кажем истината за историческото ни развитие. И тук трябваше да дам пример по европейски модел. Благодаря на елитния екип историци, които работиха с мен през последните 5 години: проф. дин Лизбет Любенова, доц. д-р Веселина Вачкова, проф. д-р Пламен Митев, проф. д-р Пламен Павлов и доц. д-р Даниел Вачков.

- Наближава 24 май, който след дълга борба от ваша страна вече ще се нарича Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Кое наложи смяната на името?

- Отново битката за истината. А имаме още много работа. Наред с култа към светите братя нека не забравяме, че сме дали крилицата на Европа. Редно е там уважително да я наричат българската азбука. При представяне на доказателства за това в Европейския парламент ни бе необходимо поне в законодателството ни да е изчистен казусът. Редно бе националният ни празник да получи правилната формулировка. Това е празник на българската азбука, на българската просвета и култура...! И разбира се, свободни са да празнуват с нас всички братя от словенския род, които признават скромната ни заслуга за европейската цивилизация. Това връща вярата в собствените ни възможности и намалява обезличаването, аморфността. Помага да имаме желание за участие в градивни процеси в обществото ни.

- Чувствате ли се понякога неразбран заради каузите, които подкрепяте?

- Често, но не страдам особено от това. Предпочитам да се концентрирам върху работещи практики, без да съм съдник никому.

- През изминалата година направихте много дарения в РС Македония, в Албания – какви са приоритетите ви за 2021-а?

- На първо място – да предоставя достъп до ваксини на братята ни от С. Македония, Албания, от останалата част на българската диаспора. Като начало регистрирах клиниката ми като ваксинационен център, която вече е одобрена със заповед на здравния мининистър проф. Ангелов. Сега правим списъци на желаещите в Повардарието и Преспа. Сертификат ще мога да дам само на български граждани, разбира се (там има много такива), но се надявам да не върна никой желаещ. През това време вярвам, че държавата ни ще се сети за всички тези хора и ще даде добър европейски пример на грижа и внимание в много по-голям мащаб от моя.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>