Борисов поиска “да” от депутатите за плана за възстановяване, след като го извикаха на отчет

15.04.2021 22:31 24 часа онлайн
Томислав Дончев
Мика Зайкова

Христо Иванов видя страх у екипа на ГЕРБ да

го внесе, а Томислав Дончев допусна, че не го е чел

Новото НС да се произнесе по плана за възстановяване, от който зависи усвояването на 12 млрд. лв., поиска Бойко Борисов. Часове след като подаде оставка, той свика извънредно заседание на правителството. Там и обяви, че планът ще бъде внесен в парламента. (Къде според плана се инвестират парите - виж на 5-а стр.) “Ако искат да го приемат, да го надградят. Ако искат, да си направят нов план”, заявил той, предаде правителствената пресслужба.

Решението на правителството дойде, след като на председателски съвет в НС бе решено днешният петък да бъде посветен на изслушване на Борисов точно по плана. Той пък обяви, че излиза в отпуск и така няма да се яви пред депутатите. Вместо него ще говори вицето Томислав Дончев, който бе оставен да изпълнява длъжността министър-председател. Дончев е и ресорният вицепремиер, отговорен за изработването на плана.

“Ключова задача, която стои пред нас, е България да стартира процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост. Смятам, че отказът да бъде внесен той с всичките му недостатъци е саботаж”, обърна се съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов към ГЕРБ в залата вчера. Напомни как от ДБ поискали всички заинтересовани страни да се включат в изготвянето му, но били подминати от ГЕРБ. Сега с “цупене” прикривали провала си. “Внесете го, но ви е страх, че той ще се натъкне на много критики от ЕК”, каза Иванов.

“Вие чел ли сте го?”, попита го Дончев от залата. “Чел съм го, уважаеми г-н Дончев. Най-сетне ще имаме възможност и за този дебат, след като досега бяхте в кампания”, отвърна му Иванов.

Изготвяне и приемане на Програмата за възстановяване и устойчивост очерта като приоритет пред новото НС лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. “Смятаме, че досегашните варианти на този план не отговарят на интересите на страната”, лаконичен бе той.

България трябва да спази срока от 30 април, или средствата ще бъдат преразпределени за други страни, коментира зам.-шефът на ПГ на ДПС Станислав Атанасов. “Говорим от 6 месеца, че трябва да се работи по-активно по този план, да се направи по-отворен за бизнеса", каза още той.

“Правителството на ГЕРБ положи максимални усилия да не остави никакъв избор на българските граждани и бизнеса, работейки абсолютно целенасочено върху една единствена версия на плана, която просто на различни етапи беше показана пред обществото. Тъжното е, че именно заинтересованите от плана не бяха включени в този процес. Ако правителството в последните месеци спазваше добрите европейски практики, трябваше на всеки етап да бъдат включени абсолютно всички заинтересовани страни и техните предложения да бъдат отчетени”, коментира Атанасов.

Сега вече няма достатъчно време за публични консултации. Депутатът от ДПС предлага следващото правителство да изготви платформа, с която да събира предложения. Крайните да се запишат в плана и да се защитават от евродепутатите ни пред ЕС. “Ние искаме да сложим малко повече акцент върху водорода и по-специално върху зеления водород, но подчертавам, че това е огромен план с огромен ресурс. Българският бизнес, тези, които ще го изпълняват и тези, които ще генерират растеж, трябва да участват. Не искаме да предпоставяме конкретни идеи и проекти, които да спрат този естествен процес”, каза той.

Зелена икономика, водордна енергетика, дигитализация и включване на активните и свободни граждани са посоките, които ни е задал вече ЕС, подчерта Атанасов. От ДПС харесаха идеята на Мика Зайкова за временна комисия (виж в карето долу), но не само депутати трябвало да обсъждат плана. “Сама по себе си на тази комисия ще ѝ е трудно да изготви крайния продукт, за който на първо място трябва да бъдат включени бизнесът, работодателите и гражданите. Каквито и формати да се правят, без тези 3-ма участници много трудно ще има добри цели и добри проекти”, заяви още зам.-шефът на ДПС.

Идея: Комисия в

НС да реши за

плана и бюджета

Да има временна парламентарна комисия, която да направи спешен анализ на състоянието на бюджета, на фискалния резерв и на плана за възстановяване. Това предлага Мика Зайкова от “Има такъв народ”. Вече говорих с колегите икономисти от другите групи, трябва да се съберем само експерти, които знаят да четат бюджет, да поискаме точни справки от БНБ, обясни Зайкова пред “24 часа”.

Според нея трябва да се спази срокът за предаване на плана за възстановяване - 30 април, за да не изпусне България предвидените средства. От октомври ГЕРБ работи с този план, не го харесвам особено, коментира Зайкова. “Най-важното за мен е влизането в ХХI век - иновациите, а за тях са отделени най-малко пари - 2,331 млрд., но фактически ще бъдат дадени 400 милиона, останалото е за ремонти и др.”, уточни тя.

Трябва да се намери консенсус и да се работи по плана с всички групи, иначе България няма да вземе и евро тази година. “В ГЕРБ има и добри икономисти, не са само лаладжии. Трябва всички да се впрегнем, не можем да изолираме най-голямата парламентарна група”, каза още Зайкова.

“Дефицитът в бюджета расте всеки месец. За март - с 650 милиона. Второ, ударно се теглят заеми и вече сме много близо до тавана, разрешен от бюджета. Трето, фискалният резерв така е изтънял - само за два месеца през февруари с 2 млрд. Има опасност за Сребърния фонд. Тоест да направят както едно време направи Дянков с резерва за здравната каса - просто прибра 1,3 млрд. Това означава, че Бойко Борисов изстъргва всичките пари и за този, който ще поеме властта, не остава нищо. Второто тримесечие задължително трябва да има актуализация на бюджета, не знам дали ще успеем да внесем плана до 30 април”, коментира още Зайкова.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>