Румен Чолаков: В момента сме на маса за покер и всеки чака другия. Нормално е Слави да мълчи

12.04.2021 19:33 Лиляна Клисурова

Още акценти от интервюто с адвоката, който работи във Великобритания:

Ще бъде огромен провал на следващото правителство, ако не въведе електронното гласуване

Това е най-справедливият парламент с потенциал, който сме имали от много години

Ще са нужни баланси и компромиси, но хората очакват в управлението експерти и качествени нови лица, а не просто реформатирани стари

Българите в чужбина трябва да гласуват, ако искаме някой ден да се върнат

На президента му предстоят избори и служебен кабинет, който не оправдае ли очакванията на хората, крие риск той да ги загуби

Не съм водил никакви разговори за участие в бъдещо правителство

- Здравейте, г-н Чолаков, къде ви намирам - в Лондон или в София?

- В София съм. Заради епидемията английските съдилища заседават онлайн и аз имам възможност да работя като баристър от София. Това ми позволява да прекарвам в България толкова дълго, колкото не съм бил от 2007 г., което ме радва.

- А да не би да сте тук, за да водите разговори за участие в бъдещото правителство?

- Не. Тези новини са изненада за мен. Не съм водил никакви разговори на тази тема.

- С какво се занимавате сега?

- Миналата година бях на специализация по право в Колумбийския университет в Ню Йорк. Там работих в прокуратурата в Бруклин, натрупах интересен опит. След това се върнах в Лондон, където съм баристър по процесуални дела. Във Великобритания има два типа адвокати. Ако мога да направя сравнение с джипита и хирурзи, за да е по-ясно. Едните подготвят делата, а другите правят пледоариите в съда - това са баристърите, тези, които носят перуки. Вече съм един от тях.

- Казвате, че не са водени разговори с вас, но вие сте точният профил за търсения днес политик - непартиен млад човек, експерт с опит, живели сте навън. Ако все пак някой ви предложи, бихте ли влезли в бъдещо правителство?

- Много благодаря за оценката. Не мога да не призная, че съм се борил точно такъв профил хора да са в политиката. Това е нужно на България. А дали конкретно аз съм подходящият човек - такива разговори, ако ги има, трябва да се водят открито. И ще преценя в зависимост от обстоятелствата. На този етап ми се вижда далечно.

Надявам се обаче, че бъдещото правителство ще е експертно. Аз съм фен на новия парламент, защото това е най-справедливият парламент с потенциал, който сме имали от много години. Той е толкова разнообразен, че няма да може да има авторитарен бащица, който да управлява еднолично държавата. Ще са нужни баланси и компромиси, но хората очакват експерти и качествени нови лица, а не просто реформатирани стари.

- Предстоят големи пазарлъци, защото нито една политическа сила няма да може да излъчи правителство сама. Какъв формат очаквате да бъде следващото управляващо мнозинство?

- Има голяма разлика между пазарлъци и договорки. Пазарлъците са задкулисните обичаи, с каквито се управляваше България в продължение на много години. Да има договорки и принципни подкрепи в политиката, е нормално. Така се прави в цяла Европа, където са съставени коалиции от разнообразни по възгледи политически партии. Ако действително има качествено правителство, което може да лавира на принципа на политики, предложения и реформи между различните партии, това ще е добре.

Трудно е да се каже какво ще бъде следващото управление, но има два варианта. Единият е Слави Трифонов да предложи експертен кабинет, който да бъде подкрепен и от партии на статуквото. Вторият е да има служебно правителство. Първият вариант крие огромен риск най-вече за Слави и партиите на протеста, защото трябва да оправдаят очакванията за един изцяло нов тип управление, с нови принципи и реформи, с нови хора, различни от досегашните.

- Но прогнозите са, че правителство на малцинството - защото трите сили нямат математическо мнозинство - няма да издържи дълго. Някои му дават до 3 месеца, за да се промени изборното законодателство, и предвиждат предсрочен вот още през лятото. Каква е вашата прогноза?

- Това е единият вариант - да се направи правителство за конкретни реформи, след това служебен кабинет и да се отиде на нови избори. Но това ще бъде трудно за реализиране, може да доведе до хаос. Затова, ако се направи наистина експертен кабинет, е по-добре той да продължи и след президентските избори.

А служебно правителство крие огромен риск и за президента. Очакванията към Радев ще бъдат огромни - за служебно правителство, което да направи ревизия на статуквото досега. Кабинетът “Герджиков” беше пълен провал в това отношение - той легитимира ГЕРБ и Борисов и те отново спечелиха през 2017-а. Затова президентът трябва много да внимава. Очакванията към него като човек, който е припознат от протестите, ще са да направи нещо забележително. Не знам дали той ще успее да отговори на тези очаквания.

Затова и при експертен кабинет, и при служебно правителство принципите трябва да са едни и същи - да се търсят различните хора, които могат да събудят мечтите и по някакъв начин да оправдаят очакванията на народа. Това прави кадровите назначения изключително важни. Да не забравяме, че на президента му предстоят избори и едно служебно правителство, което не оправдае очакванията на хората, крие риск той да ги загуби.

- Говорите за експертен кабинет - такъв иска и Борисов, а първият мандат ще е на ГЕРБ. Шансовете им са минимални, но вторият - Слави, засега мълчи . Как си го обяснявате?

- Не очаквам ГЕРБ да реализира мандата си. А мълчанието на Слави не го намирам за неестествено - картите така са раздадени, че сме в ситуация на маса за покер, в която всеки чака да види реакцията на другия. Естествено е “Има такъв народ” да види какво ще направи първата сила, това е и конституционната структура.

- Възможно ли е Слави да не предложи кабинет? Виждаме, че през медиите социолози и политически наблюдатели го “съветват” да се отиде на нови избори, на които да получи по-голям резултат?

- Възможно е. Нямам представа какви ще са действията му, но и двата варианта крият позитиви и рискове. Ако върне мандата и отидем на нови избори, това потенциално може да му донесе по-висок резултат. Но има и друга възможност - следващият парламент да е в старите формати, в него да има пак националистически партии. А “Изправи се! Мутри вън!” може да има проблем да прескочи прага с оглед на моменталния скандал, който се разрази в коалицията. И да стане така, че дори и Слави да има по-висок резултат, да има парламентарен вариант отново за правителство на статуквото, както преди.

- Как си обяснявате високите резултати на Слави? Хората гласуваха за него, познавайки шоумена, а не политика. Как го разпознаха като алтернатива, без да са чули нито една политическа идея в тази предизборна кампания, за да не се връщаме към референдума?

- Референдумът всъщност е добър индикатор какво се случва вече за втори път. Социолозите и политическите анализатори и двата пъти игнорираха Слави, подцениха го. Затова на референдума всички бяха в шок от резултатите. Сега също. Хората припознават Слави, защото той от десетилетия е част от българската култура. Може би някои не биха го нарекли така и не им харесва, но е факт. Затова към него има големи очаквания.

- Покрай гласовете от чужбина за Слави възникна спор - трябва ли българите навън да гласуват. Появиха се дори злобни коментари: че е станало ясно, че няма изтичане на мозъци. Вие като успешно реализирал се в чужбина българин как го приемате?

- А какво ще стане, ако българите в чужбина спрат да пращат 1-2 млрд. годишно на близките си тук? Колко българи имат роднини и приятели навън? В чужбина живеят над 2 млн. българи. В Обединеното кралство са почти 300 хиляди - това е петият по големина български град. Как може да имаме такова отношение към близките си?!

Категорично българите в чужбина трябва да гласуват. По-голямата част са там, защото са принудени, а не защото мразят България. Това са хора в икономическо изгнание. И трябва да участват в процесите тук, ако искаме някога да се върнат. Затова българите и в чужбина, и в у нас трябва да имат възможност да гласуват и електронно. Аз вярвам 100% в електронното гласуване. И ще бъде огромен провал на следващото правителство, ако то бъде съставено от реформаторските партии, а те не въведат електронното гласуване. Това трябва да бъде основен и първи приоритет. В Естония го има от 20 г. Електронното гласуване ще промени истински и възприятието към политиката, и политическата обстановка у нас.

- Каква е позицията ви за вот по пощата, особено за българите в чужбина?

- Подкрепям го напълно, но като временна мярка, докато се въведе електронното гласуване. Необходима е и активна регистрация и обновяване на избирателните списъци.

- Вие сте юрист - кажете ни каква е вашата визия за съдебната реформа?

- Много неща могат да се направят, не трябва да откриваме топлата вода. Учил съм право във Великобритания и САЩ - две системи, където и разделението на властите, и независимостта на съдебната система са абсолютен факт. Това са може би най-успелите държави в това отношение в света.

Основните въпроси пред съдебната реформа в България са два: съставът и изборът на ВСС и изборът и независимостта на главния прокурор. По отношение на ВСС моделът на Великобритания е добър, но бих добавил и още нещо. Там има комисия за назначаване на магистратите, която до известна степен е еквивалентна на ВСС. В нея има 5-има души, които не са юристи, а са общественици (лекари, военни, учители). Те наблюдават процедурата, защото правораздаването трябва да бъде обективно и разбираемо както за професията, така и за всеки човек, за да има той вяра в него. Трябва да има такава квота и във ВСС, това е първото.

Второто е от американския модел - проблемът на ВСС не е само в това кой назначава квотите в него, а в изцяло квотния принцип. Затова трябва да имаме съгласувателна процедура, както се назначават върховните съдии в САЩ - американският президент предлага, но Сенатът трябва да ги одобри. За да имаме независим ВСС, трябва въобще да няма квоти, а да има съгласувателна процедура и изборът да се прави с консенсус между различни институции. Сигурен съм - особено при сегашната политическа обстановка, ако прокурорската колегия предложи членове на ВСС, които трябва да бъдат одобрени от Народното събрание и от президента, хората, които ще бъдат избрани, много по-трудно ще са подставени лица.

А по отношение на главния прокурор американският модел предлага два варианта. Единият е той да бъде подчинен на изпълнителната власт, както е на федерално ниво в САЩ - главен прокурор е правосъдният министър, той е отговорен към президента и правителството и така гражданите упражняват контрол върху него. От една страна, това има позитиви, защото, ако изпълнителната власт иска да преследва организираната престъпност и да бъде отговорна пред гражданите за това, е трудно да го направи, когато има независим прокурор. От друга страна, това крие рискове в държави като нашата, където има еднолично управление и прокуратурата може да бъде бухалка на изпълнителната власт. Трябва да имаме наистина зряла демокрация, за да стигнем до този вариант.

Вторият вариант в САЩ е този, който се предлага на щатско ниво - главните прокурори във всеки окръг се избират пряко от хората. Това също звучи екзотично за България на този етап.

- А какво може да се направи сега като реформа?

- Трябва да направим по-малки, но важни стъпки. Първата е да бъде съкратен мандатът на главния прокурор - неоправдано дълъг е. Трябва да стане 3 г. с възможност за преизбиране. Тогава няма да го има това чувство за безнаказаност. Второто е да има процедура за лесен импийчмънт на главния прокурор. Това са двете стъпки, които засега ще дадат достатъчно отчетност от страна на главния прокурор и контрол, докато България стигне развита демокрация, за да преминем към по-добрия вариант - прокуратурата да е към изпълнителната власт.

- Казахте, че досега не са ви търсили за участие във властта. Какви са политическите ви планове? Клуб “Милениум” тръгна по подобие на царските юпита през 2001 г., които бяха привлечени от княз Кирил, и се върнаха в България. През 2019 г. се явихте на евроизборите с регистрацията на НДСВ, но днес царската партия вече я няма. Ще участвате ли и занапред в българската политика?

- През 2019 г. преживях голям шок, откривайки, че юпи е станало мръсна дума в България. А много хора дори не знаят какво значи. Юпи идва от YP - Young Professional, което означава млад професионалист. Да си млад професионалист, трябва да е нещо добро. Хората не трябва да асоциират няколко личности с феномен, който съществува от 80-те години на миналия век. Ако обществото иска млади професионалисти и експерти, технократи, то трябва да иска юпита.

По отношение на политиката - на този етап нямам конкретни планове. Фокусирал съм се върху кариерата си, която ме удовлетворява. Въпреки това се надявам, че в един момент обществото ще има желанието за истински експерти и млади професионалисти. Трябва да си даваме ясна сметка, че обществото избира и има много мъдрост в поговорката “Всеки народ си заслужава управниците”.

Визитка:

Роден е на 16 януари 1991 г. в София.

Учи във Великобритания от 11-и клас с пълна стипендия. След това учи история в Тринити Колидж, Университета на Кеймбридж, където следва със стипендия и заем и завършва 17-и по успех във випуск от 209 души.

През 2012 г. подписва договор с лондонския офис на американската адвокатска кантора Davis Polk & Wardwell, която финансира втората му специалност по право в Лондон. След това работи и в най-голямата адвокатска кантора в света по приходи - Kirkland & Ellis.

През 2020 г. завършва магистратура по право в Колумбийския университет в Ню Йорк. Като част от специализацията си работи в щатската прокуратура в Бруклин и е отличен с най-висок успех по предметите "Американско конституционно право", "Доказателства и Съдебна практика".

От октомври 2020 г. работи като баристър в Лондон.

Създател на “Милениум клуб България” и “Път на младите”.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>