Иван Иванов: Ползите от 5G ще надминат и най-смелите очаквания на бизнеса

12.04.2021 07:41 Самуил Огнянов
Иван Иванов е старши директор "Корпоративни продажби" и член на Лидерския екип на А1 България. Започва своята кариера в телекомуникационния сектор преди близо 20 години и заема последователно различни мениджърски позиции. Завършил е специалност "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

A1 е първата компания, която предлага интернет на нещата в България, базиран на NB-IoT, казва старши директорът на "Корпоративни продажби" в А1

- А1 спечели търга за 5G честоти в спектъра от 3,6 GHz преди дни, а още през ноември обявихте първата истинска 5G мрежа в страната. Каква е разликата между вашата и другите 5G мрежи?

- До момента 5G мрежата на А1 е единствената у нас, която използва 5G честоти и оборудване и съответно предоставя високите скорости и ниско времезакъснение, които са ключовото предимство на това поколение мрежи. Стартирахме я в края на ноември 2020 година – първо в големи части от София и Бургас, а покритието ни вече обхваща 75 населени места, сред които повечето по-големи областни градове в страната: Пловдив, Варна, Русе, Добрич, Плевен, Враца, Сливен, Ямбол, Шумен, както и основни курорти.

Логично като

технологичен

лидер с

най-подготвената

мрежа и ясни

планове за

инвестиции

и развитие

ние се класирахме на първо място на проведения от Комисията за регулиране на съобщенията търг и си гарантирахме възможността да закупим честотната лента 3600 – 3700 GHz, на която бяхме стартирали и тестовата си мрежа. Имаме техническа готовност много скоро да започнем да предлагаме търговски 5G мобилни планове и услуги.

- Когато се говори за 5G, рано или късно става дума за интернет на нещата, обяснете каква е разликата между решенията, които използват 5G, и такива, които използват 4G.

- За значението на 5G няма да говоря, мисля, че е ясно каква технологична революция е мрежата от пето поколение. Но тук интересното е как 5G ще стимулира текущия бум на свързани устройства и интернет на нещата (IoТ).

А1 и сега има богато портфолио мобилни Narrowband-IoT решения в сферата на “Интернет на нещата”, с които помага на клиентите от различни отрасли на бизнеса и на публичните организации да се справят с едни от най-належащите си проблеми. Още повече че заради множеството му предимства за тях ние използваме технологичния стандарт 3GPP базиран Narrowband-IoT (NB-IoT) и според GSMA A1 е първата компания, която предлага тези възможности на клиентите в България.

Представете си обаче комбинацията от този натрупан опит в създаването и въвеждането на такива улесняващи работата и оптимизиращи процесите на бизнеса и публичните институции IoT решения, но с 10 пъти по-висока скорост. 5G поддържа до 1 000 000 устройства на квадратен километър, като същевременно са нужни само милисекунди за реакция на мрежата.

Това е огромен скок в ефективността и ползите, които клиентите ще получат, който ще отнеме известно време за реализация, но резултатите определено ще надминат очакванията на повечето от тях.

- Решенията в сферата на интернет на нещата все още не са сред най-широко познатите в страната. Бихте ли ни казали какъв тип клиенти са първите, които ги търсят?

- С решенията по концепцията интернет на нещата организациите разполагат с достъп до данни и могат ефективно да използват информацията, с която работят. Същевременно оптимизират разходите си и бързо предприемат действия на база на анализа на данните в случай на риск. За техните потребители такива решения дават сигурност, по-добри условия за живот и често спестяване на много време и ресурси.

Начинът, по който А1 развива този тип решения, е да предоставя под формата на услуга съвкупността от всички необходими елементи – хардуер, софтуер, свързаност и т.н., в една интегрирана високотехнологична система. Не се налага клиентът самостоятелно да проучва какви устройства и свързаност са му нужни, къде и как да бъдат инсталирани и т.н. Обсъждаме какви са потребностите и целите му и предлагаме решение, което да отговори на тях по най-добрия начин. IoT услугите ни са приложими в голяма част от бизнес сферите, както и при дейностите за подобряване на условията в градска среда с помощта на технологиите – или така, както често ги наричаме “умните градове”. Затова клиентите, които се интересуват от IoT решения, обичайно са бизнес организации и публични институции, за които иновациите и повишаването на ефективността на процесите са с приоритет.

- Имате ли реализирани проекти по тази концепция и в какви направления? Моля, дайте примери.

- Да,

имаме

разнообразни

решения от

сферата на

“Интернет

на нещата”

- за мониторинг на водата, контрол на качеството на въздуха, интелигентно сметосъбиране, интелигентно осветление, умно паркиране и други. Наскоро стартирахме предлагането и на решение за интелигентно земеделие.

По отношение на вече реализираните проекти още през 2019 стартирахме умно сметосъбиране в община Монтана. Миналата година заработи и решението ни за мониторинг в реално време на минерална вода в община Казанлък. Внедрихме във ВиК-Враца, решение за мониторинг на водомерни зони, а в МБАЛ Русе жп гара София – комплексен мониторинг на ключови консуматори на вода.

По отношение на контрола на качеството на атмосферния въздух работим с община Велико Търново и община Костинброд. От високотехнологичната ни услуга за комплексен мониторинг и анализ на потреблението на вода в индустриалната и публичната сфера се възползват вече редица ВиК дружества в София-област, Враца, Петрич, Велинград и други.

Работим и по редица проекти за внедряване на решения за превенция на неблагоприятните влияния от наводнения и засушавания. При тях целта е на база аналитичното решение в реално време публични институции или компании да могат бързо да предприемат необходимите мерки. Важна подробност е, че така те пестят и доста разходи, тъй като технологичната система им дава всички данни и анализи автоматично и така подпомага и ускорява взимането на решения.

- Забелязва се, че А1 все повече развива ICT и IoT решения за бизнеса. Как се приемат те от клиентите ви?

- Клиентите ни приемат дигиталните, ICT и IoT услуги на А1 много добре, тъй като те им дават цялостни решения на едни от най-важните им проблеми. Това е особено ценно в ситуация на продължаваща пандемична обстановка и необходимост от максимална ефективност от страна на бизнеса и публичните институции. Разработихме специални решения, които да подкрепят бизнеса в страната във време на социална изолация - решения за домашен офис, термокамери, термотаблети и др. Осигурихме решения в помощ и на образователните институции, така че по-лесно да провеждат наложителното дистанционно обучение.

Доказателство за добрия прием и ползата за бизнеса е фактът, че дигиталните бизнес ICT решения през 2020 година имаха голям принос за ръста на финансовите ни показатели. Постигнахме увеличение от 41% на брутните приходи от ICT услуги спрямо предходната година. Най-голям дял имат услугите за видеонаблюдение, системна интеграция, услуги за виртуални центрове за данни, внедряването на ERP системи, базирани на SAP S/4HANA. Станахме пълноправен SAP интегратор със собствен SAP Компетентен център, увеличихме капацитета на своя център за данни в София, подновихме партньорството си със Cisco и предложихме редица нови услуги.

- В последните няколко години А1 все повече навлиза в нови бизнес сектори – особено по отношение на услугите за корпоративните клиенти. Какви промени изисква това от екипите ви, които общуват пряко с клиентите?

- Да,

все повече А1

е технологична

и IT компания

Факт е, че телекомуникациите са в сърцевината на бизнеса ни, но за да сме максимално полезни на клиентите си, ние непрекъснато надграждаме и се развиваме.

Разработваме и предлагаме разнообразни ICT и IoT решения, базирани на NB-IoT технологията, предоставяме системна интеграция, Cloud и хостинг услуги, сред които и Exoscale. Дигитализацията на бизнеса и обществото, която е сред основните цели на А1, промени в голяма степен и нашата работа. Стремежът ни е да предоставяме решения на реалните потребности на компаниите с помощта на технологиите.

Това изисква още повече усилия и умения от страна на търговците от моя екип. Те трябва да знаят и разбират от много нови решения, които непрекъснато добавяме към портфолиото си. Важно е да ги комбинират по най-добрия начин с традиционните услуги на А1. Само с непрекъснато учене и многопластов подход можем да бъдем истински партньор на бизнес клиентите в дигиталната ера.

Иван Иванов е старши директор “Корпоративни продажби” и член на Лидерския екип на А1 България. Започва своята кариера в телекомуникационния сектор преди близо 20 години и заема последователно различни мениджърски позиции. Завършил е специалност “Право” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>