Руският разследващ журналист от ICIJ Роман Анин отведен на разпит от ФСБ

10.04.2021 20:10

Роман Анин е бил временно задържан, след нахлуване в апартамента му от Федералната служба за сигурност

Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) е дълбоко обезпокоен от съобщенията от Москва, че разследващият репортер Роман Анин е отведен на разпит след нахлуване в апартамента му от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Членът на ICIJ Роман Анин, главен редактор на IStories, е работил с международния консорциум по няколко големи разследвания, които разкриват глобална престъпност и корупция.

„Ние следим отблизо  ситуацията около нашия ценен член и партньор в разследвания, Роман Анин,“ казва директорът на ICIJ Джерард Райл.

„Нахлуването в жилището на Анин бележи тъмен ден за свободата на медиите в Русия. Ние стоим плътно зад безстрашното разкриване от страна на Анин на фигури от криминалния и политическия подземен свят", пишат още от ICIJ.

Според публикации в социалните медийни канали на IStories, след разпита Анин е освободена и призован да се яви в милицията отново в понеделник, за да отговори на допълнителни въпроси.

, както и ролята, която глобалните банки и други западни институции играят, за да позволят прането на пари и избягването на данъци.

ICIJ разследва финансовите тайни и разкрива престъпността, корупцията и неравенството в продължение на десетилетие, започвайки през 2011 г. с разследването на офшорните центрове (Offshore leaks). Това доведе до редица други трансгранични разследвания на офшорната финансова индустрия през годините, включително China Leaks, Luxembourg Leaks, Swiss Leaks, Panama Papers, Paradise Papers, West Africa Leaks, Mauritius Leaks, Luanda Leaks и наскоро досиетата FinCEN.

Авторите на "24 часа" Алексения Димитрова и Станимир Въгленов работят от над 10 години с Международния консорциум на разследващите журналисти.

Очаквайте подробности.

Други от От страната и света

Бърнард Шоу ни нарича елементарни, глупави и скарани с хигиената туземци някъде на Балканите

Наши студенти в чужбина освиркват постановки на пиесата Чърчил: "Каква нация са българите, след като още си честитят банята?! Българин: "Вие пък си честитите, когато спите с жените си..

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за предстоящия вот "две в едно" утре

Номерата на машините за гласуване, които ще бъдат удостоверявани за съответствие за предстоящите на 9 юни избори за Европейски парламент и Народно събрание

Васил Терзиев: Да имаш възможност да промениш нещо в едно общество е привилегия

Да имаш възможност да промениш нещо в едно общество е привилегия. Това заяви кметът на София Васил Терзиев във фейсбук профила си. "С приятели и съмишленици споделихме своите истории за успеха

Две коли са потрошени след тежка катастрофа на Околовръстното на София (Снимки)

Две коли са се блъснали на Околовръстното на София. Това се е случило преди отбивката за кръговото за "Ломско шосе", в посока квартал "Люлин". И по двете коли личат щети

Френски учени: Кокошките се изчервяват, когато се ядосат

Зачервяването на лицето от ярост може да изглежда като уникална човешка черта. Но според учени от Франция кокошките също се изчервяват по време на „негативни ситуации на силна възбуда"

>