Ако има европейски сертификат, българите ще влизат в Гърция без чакане и с по-малко разходи

10.04.2021 08:00 Мария Незнакомова
СНИМКА: ПОСОЛСТВО НА ГЪРЦИЯ

В момента гражданите на ЕС могат да посещават страната с формуляр и отрицателен PCR тест, казва посланикът на Гърция Н. Пр. Димитриос Хронопулос

Роден е през 1957 г. в Атина. Завършва право в Атинския университет и специализира в Харвард. Първото му дипломатическо назначение в чужбина е в посолството на Гърция в Анкара. Бил е на постове в гръцките посолства във Вашингтон, в Букурещ и в постоянното представителство в НАТО. От юли 2016 до септември 2019 г. е посланик в Румъния и постоянен представител в Международния съд на ООН, Международния наказателен съд, Организацията за забрана на химическите оръжия.

- Ваше Превъзходителство, Гърция смята следващия месец да започне да приема туристи. Как ще се случи това в условията на пандемия? Кои са най-важните неща, които българските туристи трябва да знаят?

- Целта на гръцкото правителство е да се отвори туристическият пазар в страната от средата на май. Поради тази причина са наложени досега строги мерки срещу разпространяването на пандемията, които от началото на април започнаха да се разхлабват.

Европейските граждани, сред които и българските приятели, ще могат да посещават Гърция, спазвайки противоепидемичните правила. Тоест при влизане трябва да представят формуляра PLF и отрицателен тест PCR срещу COVID-19.

При положение че бъде прието от ЕС предложението на гръцкия министър-председател за имунизационен сертификат, тогава всички българи, които са ваксинирани и разполагат със съответния документ, ще бъдат улеснени за по-бързо влизане в Гърция (без чакане на опашката на границата) и по-икономично (без разходи за PCR тест) и разбира се,

при положение че няма

да има евентуални

мерки за карантиниране,

в случай че има рязко влошаване на епидемиологичната обстановка - нещо, което никой не желае. При гореспоменатите предпоставки българските граждани ще бъдат свободни да посещават Гърция.

- Когато някой е преболедувал COVID-19, но не е ваксиниран, с какъв документ или тест ще трябва да го докаже?

- Обсъжданият европейски имунизационен сертификат предвижда и този случай. Тоест, който е преболедувал COVID-19 и има антитела, ще може да влиза в страната без други предпоставки.

- Защо Гърция толкова много настоява за въвеждането на европейския ваксинационен сертификат? Какви проблеми ще реши той и няма ли да доведе до сериозни нарушения на гражданските права?

- Не става дума за дискриминация или нарушаване на правото за свободно придвижване на гражданите. Просто сертификатът за ваксиниране ще улеснява (по-бързо и без разходи) свободното преминаване на границата за ваксинираните.

Но и тези, които не са ваксинирани, ще могат да пътуват, но с някакво забавяне на граничните пунктове или на летищата и със съответните разходи за PCR тест. По този начин

Гърция смята,

че ще бъде

улеснено

функционирането

на туризма,

важен сектор за икономиката на много страни, но и за търговските и други контакти (културни, спортни и пр.).

- Българите, които имат имоти в Гърция, ще имат ли свободен достъп до тях, ако не са ваксинирани?

- Разбира се, при условията, които обясних. Точно сертификатът за ваксиниране цели улесняването и на тази категория български граждани.

- Големите опашки по граничните пунктове между двете страни ще бъдат ли избегнати с настъпването на летния сезон и какви мерки ще бъдат взети в това отношение?

- Горепосочените мерки имат като цел решаването и на практични проблеми, които възникват на границата, и главно целят избягването на голямото чакане. Във всеки случай през летния период гранично-пропускателните пунктове имат повече персонал за по-бързото обслужване на посетителите.

- Еднакви ли ще са изискванията при влизане с кола и самолет?

- Отношението към посетителите ще бъде еднакво, независимо от това дали посещават Гърция по въздух, или през сухопътните граници.

- Мерките, свързани с COVID-19, бяха много строги в Гърция, много по-строги, отколкото в България, но напоследък и случаите във вашата страна нарастват. Какво още ще бъде направено за контрола на пандемията към момента на откриването на сезона и за да бъде гарантирано здравето на туристите?

- Преобладаването на вирусни мутации на COVID-19 (главно на британския) по времето на последната вълна на пандемията наложи да бъдат поддържани строгите мерки в Гърция. Факт е, че вече във всички страни разпространяването на вируса е широко.

Обаче ръстът на случаите в Гърция в последно време се дължи на факта, че

ежедневно

се правят

60 000 – 65 000

теста,

а процентът на положителните се движи около 6%.

Според Комисията на експертите ситуацията се е стабилизирала и постепенно се очаква поетапно подобряване през следващия период. Поради това правителството реши да вдигне поетапно мерките от началото на април.

- Каква имунизационна стратегия прилага Гърция и как е организирано ваксинирането? Има ли недостиг на ваксини и какво решение се търси на този проблем?

- Два милиона души вече са ваксинирани, от които над 800 000 граждани са приели и двете дози. Това съответства на около 8% от населението. Правителството

приключи вече с

ваксинирането на

жителите на

по-малките и

отдалечени

острови,

които се смятат за COVID free. Приключи ваксинацията на уязвимите възрастни хора и продължава ваксинацията на по-младите хора в абсолютен ред. За тази цел в градската част на Атина функционират три големи ваксинационни центъра, където гражданите се ваксинират след запазен час чрез цифровата платформа на Министерството на здравеопазването. Всеки ден в Гърция се ваксинират повече от 60 000 граждани.

Досега въпреки добре известните на всички закъснения в доставките на поръчаните ваксини, имунизацията продължава без особени проблеми. Целта е до есента да бъде придобит “колективен имунитет” чрез ваксинирането на около 70% от населението. Във всеки случай е положителен фактът, че 80-85% от гърците искат да бъдат ваксинирани.

- Как си обяснявате големия интерес на българите да идват на почивка в Гърция?

- Непосредствената близост, междуличностните отношения, близостта в манталитета и културата, предпочитанието към гръцките вкусове и музикални звуци, както и красивото и чисто гръцко море поставят Гърция на първо място като туристическа дестинация за българите. Освен това, както аз се чувствам като у дома си тук, в България, мисля, че и моите български приятели се чувстват по същия начин в Гърция.

- Какво е мнението ви за обтегнатите отношения между България и Северна Македония? София иска двустранните проблеми да бъдат решени, преди да бъде дадена зелена светлина на Скопие за членство в ЕС. Оправдана ли е твърдата българска позиция?

- Разбирам националната чувствителност на всяка държава и необходимостта да защитава своето право, когато смята, че то се нарушава. Също така считам, че партньорите в ЕС трябва да разбираме взаимно националната чувствителност.

В тези рамки обаче смятам, че решенията на проблеми като тези между две съседни държави

изискват политическа

воля за разбиране на

позициите на двете

страни и реализъм в

търсенето на решение

В нашия регион всеки трябва да разбере, че историята е написана в миналото. На нас остава задачата да очертаем общото си бъдеще на Балканите.

И разбира се, начертаването на общото бъдеще трябва да бъде направено върху настоящата карта на Балканите. Тази тежест пада на всички, които носят политическата отговорност в страните от региона.

Обсъждането на всички останали въпроси е обект на специалисти експерти (историци, лингвисти и др.), които могат да обсъждат помежду си и това ще бъде много интересно, но тези дискусии имат научен характер и не трябва да бъдат свързани с взимането на политически решениия.

- Кои са най-важните проекти, по които София и Атина в момента работят заедно?

- Завършването на изграждането на интерконектора за природен газ (IGB) е приоритет и за двете страни. Очаква се проектът да бъде завършен в рамките на 2021 г.

Пътната и железопътната свързаност също е приоритет за обслужването на транспорта и на туризма. Завършването на магистрала “Струма” в България, в участъка на Кресненското дефиле, ще придаде висока добавена стойност на пътната връзка между Гърция и България.

Работи се по

разширяването

на граничния

пункт

Рудозем – Ксанти

- обект, който ще подпомогне комуникацията и развитието и в двата района.

Също така и железопътната връзка между Солун и Черноморието остава приоритетна за двете страни.

Накрая двете страни работят в тясно сътрудничество в областта на туризма, особено в условията на пандемията, като целта остава разширяването на двустранната търговия по всякакъв възможен начин.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>