Д-р Иван Маджаров: С възрастни и уморени медици при нова вълна ще е нужен пълен локдаун

09.04.2021 07:00 Йоана Русева
Д-р Иван Маджаров

Болници без интензивни отделения остават без заплащане, ако преведат другаде влошил се пациент с COVID. Това отношение демотивира медиците, казва председателят на Българския лекарски съюз

Още акценти от интервюто:

Има проблеми в здравеопазването, които решаваме със скоростта на костенурка, а може много по-бързо

Бъдещите политици в следващите 5 г. да работят реалните доходи на медиците да стигнат поне 70% заплатите на колегите им на Запад

Не може пациент да доплаща каквото и да е по COVID, докато сме в пандемията и се дават още пари на лекарите, болниците и ДКЦ-тата

Европейският континент се провали в управлението на пандемията

Събитията последната година доведоха до повишаване на доверието в лекарите. За това време нито един медик не се отказа и не се огъна пред едно тежко бреме

За здравеопазване като в ЕС е нужен двоен ръст на парите за сектора от БВП

- Д-р Маджаров, след сравнително трудните преговори със здравната каса по анекса към рамковия договор в края на 2020 г., 4 месеца по-късно се наложи нов анекс. Защо и какво урежда той?

- Наложи се, защото касата така настоява. Нашето виждане е, че нещата можеше да бъдат уредени и чрез съвместни указания, без да преподписваме такъв важен документ като Националния рамков договор, защото не променяме философията му. Реално в него посочваме само, че вече и антигенните тестове служат за отчитане на клиничните пътеки, по които се лекуват пациенти с COVID-19. За нас незачитането на антигенния тест беше неразбираемо упорство от страна на НЗОК, след като той е одобрен със заповед на министъра и се приема при отчитане на заразени с коронавируса. Това затрудни работата на болниците, защото трябваше да карат пациентите да си правят и PCR тест, за да могат да отчетат клиничната пътека. Този проблем можеше да се реши много по-бързо чрез съвместни указания, а го решихме със скоростта на костенурка. Това е едно от нещата, които залегнаха в анекса. Другото важно е, че отложихме за кратък срок стартирането на т. нар. електронна история на заболяването. Причината - няма точно определени и одобрени от министъра на здравеопазването изисквания какво трябва да съдържа то. Освен това не е мястото касата, където трябва да се въвеждат нови формуляри на каквито и да било медицински документи. Те се одобряват с наредба на министъра. Този формуляр (електронната история на заболяването) трябва да бъде разработен предварително с работна група, съставена от всички заинтересовани страни  - НЗОК, софтуерни фирми, работещите в болничната помощ, лекарския съюз и т.н.

- Антигенните тестове бяха признати за релевантни за потвърждаване на COVID-19 в края на 2020 г. Непризнаването им за отчитане на клиничните пътеки ощети ли болниците?

- Няма пациент, който да е върнат заради това, но много от тях, преди да влязат в болница, бяха посрещани с думите “Нямаш PCR, трябва да си направиш, иначе не можем да те приемем - такива са изискванията на касата”. Реално през тези 3 месеца има много откази за заплащане на такива пътеки.

- Сигнализирахте и за друг проблем, породен от нормативна неуредица - че болници без интензивни отделения не получават заплащане за лечението на COVID пациент, ако се наложи да бъде преведен към такава структура. Колко болници са засегнати, решавате ли проблема с анекса?

- Не, проблемът не се реши с анекса. Важно уточнение е, че в нормална обстановка възможността и едното лечебно заведение, и другото да получават пари за лечението е по-скоро опасна за пациентите -може да се стигне например до това пациент с инфаркт да бъде приет в болница, която няма инвазивна кардиология. Затова лекарският съюз принципно не е против тази мярка. Но тук говорим за епидемия, в която със заповед на министъра са включени всички лечебни заведения, независимо от тяхното ниво, и в тази заповед е казано, че всички трябва да приемат пациенти с COVID. В условията на епидемия е ясно, че няма как всички пациенти да бъдат настанени само в няколко болници. След като е така, тези, които нямат достатъчно капацитет за интензивни грижи, също трябва да си получат парите за това, че са лекували някой в по-ранен стадий и след това са го превели в друго лечебно заведение, ако се е влошил. Ние настояваме тази несправедливост да бъде поправена, но при изричното уточнение, че тя ще се отнася само за пациенти с COVID и за времето на епидемичната обстановка.

Като премина есенната вълна, практически пациенти с коронавирус приемаха само най-големите и добре оборудвани болници, защото нямаше голям натиск. Останалите спряха да приемат средно тежки случаи и нямаше необходимост да се коментира тази промяна. Сега, когато отново сме във вълна и всички дават своя принос, за да не остават по домовете си хора, които да няма къде да бъдат приети, трябва да осигурим възможността за превеждане на пациент от по-малко в по-голямо лечебно заведение.

За съжаление, в някои моменти имаме усещането, че се тупка топката, докато се размине положението. Разбира се, всеки пациент с нужда от преместване отива в реанимация, но така се ощетяват болниците и самите лекари, а в ситуация като сегашната подобно отношение ги демотивира.

- Често ли се стига до такива казуси?

- При нас пристигат множество сигнали от цели колегии и от отделни болници, които сме препратили на здравното министерство и на НЗОК. Неслучайно настояваме това да се реши бързо. Вече не сме  в първата вълна, в която някой да се оправдава, че нямаме време да реагираме и не знаем какво се случва.

- Издаването на сертификат за ваксинация срещу заплащане предизвика противоположни реакции. Оправдана ли е според вас цена от 15 лв. и въобще заплащането за този документ?

- На първо място трябва да подчертаем, че тези практики бяха констатирани не само при личните лекари, но и в ДКЦ-ата и медицински центрове. Неслучайно се нарича извънредна епидемична обстановка и се дават допълнително пари за работа в нея и на общопрактикуващите лекари, и на ДКЦ-ата. Докато трае епидемичната обстановка и се получават тези пари, не може да се иска допълнително плащане за каквото и да е, свързано с COVID. След преминаването ѝ, когато всички заработим в нормален ритъм, тогава важат другите правила - всеки е самостоятелно търговско дружество и има право, когато не се касае за дейност, част от пълния пакет, който НЗОК покрива, да формира цена. Ако тя е твърде висока, пациентите ще предпочетат да изберат друг лекар или лечебно заведение.

Тази тема беше нелицеприятна и е недопустимо да се повдига по този начин точно сега, когато и обществото, и отделни браншове са затруднени, а и има осигурени допълнителни средства.

- Сериозно остава положението в болниците, но системата ще издържи, категорични са здравните власти. Действителността вътре в болниците обаче показва изключително изтощени медицински кадри. Как си кореспондират двете неща?

- Разполагаме с армия от възрастни и уморени лекари. Уморени са и тези в извънболничната помощ. Това са фактите.

Мисля си, че ако има следваща вълна, ще трябва да направим така, както и много други държави - да въведем изключително строги мерки, за да не допускаме натиск върху системата и да ограничим разпространяването на вируса.

- Пандемията обаче даде голям шанс на младите хора да излязат бързо на предната линия.

- Много от младите колеги имат основен принос в COVID отделенията и работят там, но загубиха цяла година от специализацията по основната специалност, по която са приети. Това не е добре за тях, защото ще наруши обучителния им процес. Да, тази година ще им даде много опит, който ще им бъде ценен в целия живот, но ще забави обучението им по тесните специалности.

- Прави ли ни всеки локдаун по-отговорни към мерките и спазването им, или ефектът е обратен?

- Не ни прави. Вижда се, че не се получава. Нито една европейска държава не успя да се справи. Европейският континент се провали в управлението на тази криза.

От лекарския съюз смятаме, че твърде много се използваха като аргумент системата и лекарите. Това води до настройване на цели браншове и прослойки от обществото срещу здравната система. Имаме данни, че за разлика от първата половина, както и края на миналата година, когато вярата в здравната система и лекарите в България беше получила подем, в последните месеци наблюдаваме отлив. Това не се дължи на факта, че колегите си вършат лошо работата, а на това, че твърде често се използват изтощението и претоварването им като аргументи за въвеждане на рестриктивни мерки. Добре е от тук нататък всякакви мерки да се аргументират със запазване здравето на човека, обществото и да не се експлоатират толкова със здравната система и лекарите. Те са достатъчно натоварени със своите пациенти и не е необходимо някой да оправдава действията и поведенията си с нас.

Както се вижда, сега няма проблеми в приема на пациенти, няма чакащи пред лечебните заведения. Проблемът сега е, че има много болни, и за съжаление, много хора губят живота си. Това трябва да се посочва като мотив за въвеждането на мерки, а не че болниците са пълни или лекарите уморени. Натовареността им може да е показател, не и аргумент.

- На 7 април беше Световният ден на здравето. Каква е равносметка ви във времената на пандемия, когато обществото като че ли за първи път истински оцени важността на тази професия?

- Със сигурност събитията последната година доведоха до повишаване на доверието в лекарите. За това време нито един медик не се отказа и не се огъна пред едно тежко бреме. Остана на мястото си и изпълняваше дълга си и това се видя от цялото общество. И за щастие, беше оценено. В общественото и медийното пространство за медиците започна все по-често да се говори като за герои. Отношението несъмнено се промени. Искрено се надявам, че това ще се задържи.

И преди COVID българските лекари и сестри не бяха по-малко натоварени, но сега е по-специфично, защото се наложи да се приоритизират ресурсите в цялата система.

За съжаление, в тежките времена на изпитания всеки загуби познат, приятел или роднина в битката с тази болест. Към черните списъци се добавят и имената на над 130 медици, които до последно и с достойнство изпълняваха своя професионален и морален дълг.

- Ще допринесе ли тази оценка за задържането на медиците и какви промени са нужни в кадровата политика?

- Нужна е цялостна промяна, но реализирането не трябва да “лежи” на рестрикции, забрани, ограничения. Трябва да подобрим условията на работа на всички лекари и сестри, за да не изпитват нужда да емигрират по причини, свързани с по-добър живот и практикуване на професията с необходимата степен на квалификация.

Нужна е държавна политика в областта на професионалното развитие и финансова удовлетвореност на здравните кадри по региони.

Бъдещите политици в следващите 5 г. трябва да работят в посока реалните доходи на лекарите и сестрите у нас да достигнат минимум 70% от заплатите на колегите им на Запад. В момента дисбалансът е много голям. Специалистите, които получават 1000 лв. у нас, са далеч от средното, което биха получавали в Европа, и това ги кара да напускат.

Това обаче не би могло да се случи, ако всички политически сили не осъзнаят, че към европейско здравеопазване се върви само с повишаване на публичните инвестиции за здраве от 4,2% на 8% от БВП.

 - Какви са тези случаи на хора, представящи се за лекари през онлайн платформи за прегледи, за които вие сигнализирахте?

- Имаме сигнали, че някои платформи позволяват търде лесно регистрация на лекар, както и че дори тези, които внимават, може да бъдат заобиколени. Затова обръщаме внимание на обществото да е предпазливо и хората да проверяват информацията за лица, представящи се за лекари.

- Не е ли нужна тогава по-сериозна регулация?

- Има нужда, но телемедицината сега навлиза в здравната ни система и тепърва ще бъде регламентирано какво точно е тя и какви услуги могат да се предлагат.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>