Защо ни подпукаха двамата сенатори?

08.03.2021 10:45 Валери Найденов

Истината е между редовете

Двама американски сенатори неформално дръпнаха ухото на България заради корупция. Ние май им го върнахме с класическия лаф “а вие защо бесите негрите?”. Имам предвид контраудара срещу сенатора Боб Менендес - той самият бил дран – недодран заради корупция. Тоя ли сега ще ни учи на морал?

Но този аргумент е бумеранг. Делото срещу Менендес показва, че там все пак правят нещо срещу корупцията. Той е сред тесния елит на Демократическата партия, а обвинението срещу него бе повдигнато от Министерството на правосъдието на САЩ през 2015 г., когато то бе в ръцете на демократите. Своите го подпукаха, а по-късно републиканците му простиха. Значи май е невинен.

Смятате ли, че е възможно правосъдният министър от ГЕРБ да започне дело срещу лидер на ГЕРБ, а после министър от БСП да го прекрати? Или обратното? Аз както виждам нещата, примерът с Менендес не налива вода в българската мелница. Корупция има навсякъде в света. Борба с корупцията – само в нормалните държави.

През 2024 г. избирателите от Ню Джърси ще решат дали Менендес е годен да ги представлява. Дотогава той е шеф на сенатската комисия по външна политика и говори от името на цялата американска външнополитическа върхушка, включително Конгреса, Държавния департамент, ЦРУ, Бил Гейтс, Сорос и останалите величия. С неговата уста говори Империята. Още повече че другият сенатор, Джим Риш, е републиканец. След 2022 г. има силна вероятност той да оглави комисията по външната политика и пак ще заговори същото.

А защо само ни дърпат ухото “неформално”, защо не направо с брадвата? Защото все пак сме съюзник, който трябва да бъде вкаран нежно и любезно в правия път, а не взривен и рециклиран. При това истинските указания към управляващите вероятно са скрити между редовете. Те сигурно великолепно разбират какво им се казва, докато ние, кибиците, можем само да гадаем.

Едва ли самата корупция чак толкова дразни сенаторите, колкото нейното геостратегическо измерение. По-конкретно, най-дразнещото у нас в момента е довършването на “Балкански поток”, който всъщност е “Турски поток 2”, а де факто е пореден “Руски поток”. След като успяха да блокират Северен поток - 2, макар и временно, САЩ едва ли така лесно ще ни оставят с нашето поточе. Спомняте ли си, че “Южен поток” бе спрян пак от двама сенатори, които почукаха на вратата на Орешарски?

Новата администрация на САЩ смята още повече да затегне примката около Русия. С други думи - никакви нови газопроводи за Европа. Това бе в сила и при Тръмп, но не се прилагаше достатъчно настойчиво. Сега натискът се засилва и естествено тръгва от най-слабите места – корупцията, свободата на словото, съдебната система. Те официално са обявени за слаби, и то по настояване на самите българи.

Слабото място на “Южен поток” бе, че реалните параметри на проектодоговора се пазеха в тайна и така е до днес. Единственото ясно нещо тогава бе, че грубо се нарушават регулациите на ЕС за подобни договори. Т. е. – пак корупция, пък гащите пълни с нещо кафяво. САЩ настина имаха различни интереси от българските, но трудно е да се опъваш на световната империя, когато гащите ти не са чисти и сухи.

А

кълът да направим сделката по втория начин тогава дойде от “Газпром” - поне така бе разгласено. Ако е така, то Москва направи 2 сериозни геополитически грешки.

Достатъчно бе да ремонтира договора според европейските правила, и “Южен поток” получаваше нови шансове, може би не стопроцентови, но поне колкото са шансовете на “Балкански поток”. Путин малко прибързано се обиди и си тръгна. И какво постигна?

Първо, постави се в още по-голяма зависимост от Турция, с която Русия е във вечно съперничество и чат-пат във война. Последното потвърждение бяха събитията в Нагорни Карабах. В Сирия са на ръба на сблъсъка и Русия все отстъпва, а Турция настъпва. Аха-аха да се сбият и в Либия. А, да не забравяме, че в базата в Инджирлик все още има американски ядрени бомби, калесани за Русия.

И въпреки това Москва избра да прекара тръбите за Европа през двора на своя вечен враг, с което да постави целия Балкански полуостров в зависимост от Анкара. Гениално. Много по-лесно и разумно бе да изчисти договора за “Южен поток” от корупционните моменти и да продължи да го строи. От там можеше да се пусне още една тръба за Турция с 10 пъти по-малко разходи. Или поне да изчака година, две, десет – все някога обстановката ще се разведри. Но не, Путин бързаше да накаже Украйна.

Второ, благодарение на “Турски поток 2” и неговите разклонения, се изгради сериозна газопроводна мрежа, която тепърва ще пренася азербайджански газ за Южна Европа. Първият газ, който стигна до Сърбия, дойде от там. А и Русия, и “Газпром”, от десетилетия се опитваха да го блокират. Сега сами си вкараха конкурента в кошарата.

Разбира се, и София не си изигра картите правилно, но Москва направо се изложи. Естествено, че ще има натиск от САЩ срещу каквито и да било руски газопроводи. Този натиск го има още от 60-те години и никога не е спирал. Но ако една държава иска да се противопостави, да постигне своето, то най-малкото договорите трябва да са перфектни. Да спазват всички възможни закони, директиви, регулации и изисквания, дори и тези, които още не са измислени.

И най-важното е договорите да са прозрачни, за да може обществото да се убеди, че не го ограбват пак. А сега за “Южен поток” се говорят какви ли не легенди - щели сме да си харижем кажи-речи цялата енергетика на едно лице, което вече го нямало в депутатските листи. Така ли е, или не е така? Щом е скрито, сигурно е така. А ако е така, значи прави са американците - главната чума по нашите земи е корупцията. Ако погледнем на нещата обективно, съвсем нормално е Сенатът на САЩ да ни натрие носа партньорски. Ние сами си го изпросихме. Не лошите американци, французи и немци, а нашите си родни евродепутати от БСП и ДБ издействаха официална резолюция на Европейския парламент срещу корупцията в България. От този момент нашата държава е официално призната за гнила ябълка.

111-ото място по свобода на словото също наши грантоеди ни го изпросиха. Можехме да сме поне на 50-о. Съдебната система – също. Че не е в ред – не е, но ние сме единствената държава, която моли чужденците да ни оправят.

У нас се създаде цяла класа от брахмини, които молят чужбината да дойде и да ни оправи. За 31 години преход само 5 години не сме викали куманите на помощ - 4 при Костов и 1 при Филип Димитров. 25 години национален мазохизъм. Какво са ни виновни сенаторите? С техните уста говорят нашите кандидати за власт.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>