Доц. Иван Чалъков, социолог: 1,5 млн. българи са между 20 и 40 г., те не могат да се откажат от удоволствията си

06.03.2021 21:06 Мила Гeшакова
Иван Чалъков

- На локдауните в пандемията им се носи славата предимно като на носещи поразии. Те обаче са причина и за нови практики. Вашите наблюдения какви са, доц. Чалъков?

- Покрай пандемията в последните месеци нашумя книгата “Голямото рестартиране” на основателя на давоския форум проф. Шваб. В нея той казва, че пандемията е ускорила промени, които, ако не беше тя, щяха да се случат в близките 3 до 5 години.

Епидемията ускори процес, в който ние ставаме все по-независими от мястото, на което сме. Мобилните телефони ни освободиха от закрепостяването край стационарния телефон. А свръхбързият интернет, с който се слави страната ни, улеснява контактите и образователните процеси, като ги пренася онлайн.

Впрочем България днес е сред първите 20 държави в света по качество и бързина на интернет, а дълго след началото на този век бе в челните десет.

Още през 90-те години на миналия век, когато Европа се опитва да наложи спазването на авторски права, клиентите у нас искат софтуер и да гледат музика и филми от кабелните телевизии. За това е нямало друг начин, освен да бъде усъвършенствана т.нар. LAN технология, която изобщо не е била предвидена за кабелна телевизия, а за компютърни игри. Най-напред сме експериментирали с нея в компютърен клуб, после в жилищен блок, след това на цяла улица, после в няколко съседни улици. След като тук дошли чуждестранни компании, видели, че местните туземци са по-напреднали от тях самите.

- В ограниченията потреблението ни е нараснало с 2%, но се питаме къде отиват парите, които българинът отделя за забавления, след като посещенията в театри, кина, концерти, ресторанти или са силно намалели, или са спрени напълно?

- Трябват социологически сондажи, за да назова точно кои са новите практики в това отношение, наложени от пандемията. Но въпреки протеста и оплакванията на ресторантьорите, които бяха засегнати,

все пак работиха

през цялото лято

Нощните заведения ги затвориха чак когато броят на заразените надмина 3000 дневно в средата на октомври. България имаше късмет, че не стигна нива на заболеваемост като в много други страни в Централна и Западна Европа. Това заедно с практиката да се въвеждат ограничения, след това да се разхлабват и пак да се затягат, доведе според мен до този ръст на потреблението, за който статистиката свидетелства.

Освен това при цялата ни безработица стойностите за България са около средните и не са чак толкова лоши. Доста хора запазиха ако не целите, то поне част от доходите си, само някои сектори пострадаха лошо, като например туризма. Но пък много българи напълниха родните плажове.

- Нова тенденция са зачестилите екскурзии до екзотични дестинации като Занзибар и Танзания например, където не се изискват сертификати за ваксинации, тестове и т.н.

- Също Сейшелските острови. Иначе чувам, че има няколко чартъра седмично от София до Занзибар. Заможните българи намериха вратичка да се забавляват. Не толкова заможните пък окупираха къщи за гости в околностите на малки градчета и откриха красотата на българските планини.

В родния ми Котел местен предприемач от няколко години прави ски писта, няма и километър, но става, както и във Вършец и други малки курортни градчета. Бях свидетел как тази зима тук хора от Бургас, Ямбол и от други градове на страната

напълниха паркингите

на къщите за гости

и хотелчетата. Тази тенденция - хората да потребяват локално, да заминават за няколко дни до близки дестинации, със сигурност ще се запази. На мнозина такава кратка почивка им действа като противоотрова на тежките мерки.

Има и друг тренд - работодателски фирми наемат къщи за гости за своите служители, за да могат да работят дистанционно и едновременно с това да са сред природата и на безопасна дистанция от големите градове. Самото преместване оттам на село променя съществено начина на живот.

- Ще услесни ли пандемията връщането на хората в българското село?

- Брокери на недвижими имоти споделят, че има нарастване на търсенето на селски имоти в радиус до 30 км от големите градове - София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас. Хората ги търсят за по-голяма безопасност в COVID кризата. Съответно

цените на такива

имоти са скочили

с 30-40%

Има задържане на цените на апартаменти в големите комплекси край морето. Отделно виладжиите се изтеглят от големите градове, където заразата дебне отвсякъде, и се пренасят във вилите си в крайградските зони.

- COVID-19 значително ограничи пътуванията. Имат ли те заместител?

- Ако автомобилният транспорт не претърпя почти никакви удари в пандемията, същото не може да се каже за автобусния превоз. Виждам как се сринаха споделените пътувания между София и Пловдив или София и Бургас и Варна. Всеки се пази и никой не взема пътници.

- Понеже сме консуматорско общество, дали пазаруването онлайн ще замести удоволствието от шопинга на живо?

- Едва ли изцяло, но спасява донякъде това любимо на много хора занимание. Голяма част от парите на обичащите забавления българи бяха вложени в онлайн абонаменти за филми, музика, развлекателни програми през интернет. Пандемията умножи кулинарните точки, от които се купува домашна храна и се разнася по домовете. Впрочем кухните на повечето затворени в пандемията ресторанти се преориентираха тъкмо към такива доставки.

- Пандемията съсредоточи повечето дейности около дома - пазаруване, работа, спорт, срещи с приятели, гледане на филми, слушане на музика, гости. Любопитно, но има ръст и в онлайн хазарта. Защо?

- Имам впечатления на живо. Мои познати си съсипаха семействата, защото във всяко село има зали за залагания. В Слънчев бряг, в Калотина, в Свиленград и в Петрич е напълно достатъчно да има казина. Който иска, да ходи там. В останалите градове и села на страната защо? Хазартът преди пандемията години наред беше вкоренен, а пандемията само премести най-пристрастените към него в интернет. Разликата е, че вкъщи могат много по-лесно да бъдат спрени - имаме добра Икономическа полиция, директно може да се ударят тези сайтове, подобно на тези за детско порно например, и да се затворят.

- Домашните партита май набират скорост - дори персоналът на цели ресторанти бива ангажиран за обслужване на минитържества, даже със собствени чинии. За какво говори това на един социолог?

- Милион и половина са хората на възраст между 20 и 40 г. Част от тях не спазват особено стриктно мерките, други съвсем не ги спазват и се опитват да живеят както преди пандемията. Факт е, че

лесно намират

вратички

Например хотелските ресторанти работят, тези на къщите за гости - също. На 50%, но работят. Проверките може да уловят някой непозволен купон в големите градове, но в Пампорово или по-малките градове и селца край големите градове кой ще дойде да брои пет души ли е компанията, десет ли е, или са два пъти повече?

- Каква е логиката на такова поведение?

- Логиката е в неспособност да се откажеш от кефове, които в момента попадат в ограниченията. Такова поведение е опасно от гледна точка на предаването на заразата. От друга страна обаче, такива нарушители на правилата харчат пари, създават потребление и работни места. Когато сте под 50 г. и нямате хронични заболявания, коронавирусът за вас е просто един по-тежък грип. Когато боледуват най-младите пък, те по-скоро го карат леко или безсимптомно. За жалост, заразяват най-възрастните членове на семейството. Чувал съм вече за много случаи на деца, заразили своите баби и дядовци, които изпитват чувство на вина за това.

- Домашните партита сякаш заместват ходенето на кръчма. До 15 души на едно място май не са проблем и в другите страни, не мислите ли?

- Общуването е присъщо на хората, то не може да бъде заменено дори и онлайн, макар че често се прави. Домашните купони не са новост - имаше ги и преди. Това бяха събиранията на големи празници край трапезата. Ограниченията дойдоха от други страни, които посочваха например колко души могат да се съберат на масата на Коледа или Великден. Българинът е консервативен, трудно ще го спреш да сбере родата. Това е логиката, която е в основата на подобно поведение. А и не сме само ние. Свободният живот, на който сме свикнали, трудно може да бъде вместен в ограничителни правила. Видяхме колко трудно се наложи носенето на маски. Така е и с всичко останало.

- Повече са станали ремонтите у дома в пандемията. Това ли затваря кръга от новите практики?

- Не само ремонти, но и разширения на дома. Обяснявам го с увеличаването на работните онлайн места у дома. Епидемията срина още един бизнес - с офис сгради. В пъти се е свила работата в офиси на всички големи компании, повечето от тях, особено в IT сектора минаха на надомна работа. От една страна компанията пести от превключването на надомна работа, защото освобождава финансов ресурс от наема и има опция да увеличи малко заплатите на служителите си. Онези, които минават на надомна работа пък инвестират в дома си - правят ремонт, разширяват помещения, чувам и за такива служители, които купуват втори апартамент за работа наблизо. Или пък заменят по-малкия за по-голям, като доплащат.

 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>