Борисов в Брестовица: Ще ни бият с камъни, ако им унищожим лозята (видео)

27.02.2021 12:09 Радко Паунов
Премиерът Бойко Борисов и зам.-строителният министър Николай Нанков в Брестовица.
От днес започна изграждането на сондажните кладенци в Брестовица.
Областният управител Дани Каназирева запозна премиера Борисов с изграждането на кладенците.
Шефът на ВиК-Пловдив Спартак Николов докладва на премиера Бойко Борисов за новите кладенци на Брестовица.

Премиерът инспектира изграждането на новите кладенци за питейна вода в столицата на виното

Съпровождан от областния управител Дани Каназирева, премиерът Бойко Борисов огледа как се изграждат трите сондажни кладенци на пловдивското село Брестовица. Проблемът с мангана във водата е голям и това наложи да се вземат спешни мерки. 

До 29 март ще са изградени, увери го зам.-строителният министър Николай Нанков, който също е там. Багери, камиони, техника, работници завари министър-председателят на обекта.

Дани Каназирева му съобщи, че снощи е била на събрание в селото и е обещала на хората, че нито една лозичка няма да бъде изкоренена при прокарване на новата водопроводна мрежа. Шефът на ВиК-Пловдив Спартак Николов обясни, че дебитът на единият от кладенците ще е 18 литра в секунда. Той допълни, че водата ще се черпи от 26 м дълбочина.

"Ще ни бият с камъни, ако им унищожите лозята", предупреди Борисов.

За да няма риск от ново замърсяване, се прави новият главен водопровод, допълни Каназирева. Подменя се и цялата мрежа в селото, известно като столица на виното. 25 км ще са новите водопроводи на Брестовица.

"Благодарете на кмета на община "Родопи", че обяви бедствено положение и започна работата по новите кладенци", каза Борисов.

Загубите на вода в Брестовица ще бъдат сведени до минимум, а проблемът на хората с питейната вода ще бъде трайно решен с помощта на държавата. Вече започна изграждането на три дублиращи сондажни кладенци. Ще бъде построен също нов довеждащ водопровод и помпена станция, както и ще се подмени близо 25 километра водопроводна мрежа, стана ясно още от посещението на Борисов в Брестовица. „Хората да са спокойни, да имат и питейна вода, а и загубите по мрежата да са по-малко“, заяви министър-председателят.

Проблемът с водата в Брестовица ще бъде решен окончателно с изграждането на нов довеждащ водопровод и помпена станция, за които общината ще изготви технически проект. Заместник-регионалният министър Николай Нанков и областният управител на Пловдив Дани Каназирева докладваха на премиера, че ще се работи по специална технология, благодарение на която няма да бъдат засегнати лозята и имотите на хората.

Средствата за кладенците, водопровода и помпената станция ще бъдат осигурени от Българския ВиК холдинг. Прогнозната стойност към момента за строителството на всички нужни съоръжения е близо 22 милиона лева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>