Европейският съвет ще обсъди пандемията и въпросите по сигурността

25.02.2021 00:50
СНИМКА: Pixabay

Европейският съвет ще обсъди днес онлайн противодействията срещу пандемията от ковид, предаде БТА.

Предвижда се държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да обменят мнения за хода на имунизацията и приложението на удостоверенията за ваксинираните.

Засега в ЕС няма единодушие как удостоверенията да се прилагат, уточни високопоставен европейски дипломат. Той отбеляза, че Естония разработва съвместно със Световната здравна организация (СЗО) цифрово удостоверение, което да може да се признава навсякъде по света. Европейската комисия по-рано тази седмица предложи данните за имунизираните да се подават в общ световен регистър под надзора на СЗО.

Все още ЕС очаква отговор дали ваксинираните могат да бъдат преносители на вируса на новата болест. Засега няма решение и какви да бъдат изискванията спрямо хората, които не са получили ваксина, но са преболедували ковид и са придобили естествена имунна защита, уточни дипломатът.

По неговите думи краткосрочната задача е в ЕС да се осигури свобода на движението през вътрешните граници, когато е свързано с търговска дейност. Пътуванията за развлечение все още трябва да бъдат възпрепятствани, добави той.

Дневният ред на заседанието в петък ще бъде посветен изцяло на въпроси от областта на сигурността и отбраната. Предвижда се в част от заседанието на Европейския съвет да участва генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Други от От страната и света

В последните минути депутатите върнаха зеления рекет над големи проекти (Обзор)

Обжалването на екооценки отново пред две съдебни инстанции, така строежът на магистрали и новите ядрени блокове може да се отлага с години Предизборната борба между ГЕРБ и ПП-ДБ върна в последните

Росица Кирова: Априлската епопея бе дързък избор на българите за свобода

Априлската епопея бе дързък и непоколебим избор на българския народ за свобода и развитие, за собствена държава, за човешко и национално достойнство. Това заяви заместник-председателят на Народното

Ход с дами: Борисов води с Рая Назарян и Фандъкова в София, и Караянчева се връща

Лидерът първи и в Пловдив, Росен Желязков е в Благоевград, Даниел Митов във Варна, а от Смолян - синът на Тодор Батков Дамско дуо избра Бойко Борисов за битката в София

Министерският съвет отмени решението за частната детска болница

Министерският съвет отмени решението за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз", гр. София. По-рано днес премиерът Димитър Главчев разпореди незабавната отмяна на

Димитър Манолов: Статистически българинът живее по-добре

„Статистически българинът живее по-добре, но ако го питате самия него – не е по-добре. Имаме в себе си наслоен негативизъм и склонност към самоподценяване"

>