Николай Димитров: Община Несебър обича Обзор – ние сме едно семейство!

24.02.2021 19:00 Димчо Райков

Обединението е по-силно от разединението, убеден е кметът преди референдума в неделя

- Г-н Димитров, защо се стигна до референдума Обзор да се отдели от Несебър? Вие сте една от финансово стабилните общини. В същото време селища от съседни общини искаха да се присъединят към Несебър.

- Община Несебър е една от успешно развиващите се в България. Дори за миналото лято, което бе трудно за туристическия отрасъл, според статистиката
общината е на първо
място по брой посетители
Част от съставните селища, сред които e и Обзор, са международни курортни дестинации.

Добрите показатели се дължат преди всичко на това, че сме обединени в усилията си да изградим и утвърдим добре структурирана и управлявана община, в която не се допуска разпиляване на публичен ресурс, а се инвестира в проекти с висока обществена и икономическа значимост.

Преди месеци група граждани заявиха желание за отделяне на град Обзор и селата Баня, Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница от община Несебър. Разходите по предстоящия референдум не се поемат от общината и ще струват на бюджета около 50 хил. лв.

- Какво говорят цифрите - в полза ли са, или не за отделянето на Обзор?

- Инвестираните от бюджета на община Несебър средства в периода 2008-2020 г. за благоустрояването и развитието на Обзор, за капиталови разходи, текущи ремонти, социални дейности, ток, вода и поддръжка на сграден фонд надхвърлят 38 млн. лева.

Акумулираните от Обзор и селата средства от местни данъци и такси за същия период са около 16 млн. лв. Разликата от приблизително 22 млн. лева е поета от общинския бюджет.

Данните показват значителен дисбаланс, който не може да бъде компенсиран със собствени приходи. Добре е тези, които тласкат Обзор към отделяне, да прегледат тези цифри и да осмислят последствията от действията си.

- Имат ли капацитета Обзор и 6-те села да образуват самостоятелна община?

- Община Несебър е една от малкото в България, които осъществяват активна социална политика. Обзор и близките селища са част от общината и техните жители, както и всички наши съграждани, се радват на ценни придобивки като 2000 лв. за новородено и финансова помощ за инвитро процедури.

Несебър дофинансира детската млечна кухня, звеното за социален патронаж, детските градини, училищата, читалищата, спортните клубове, сдружения с нестопанска цел, Центърa за обществена подкрепа.
Изцяло на бюджетна
издръжка са клубовете
на хората с увреждания,
пенсионерските клубове, Центърът за рехабилитация и интеграция и др. Подпомагат

се жители, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност. Еднократна финансова помощ за лечение се отпуска на нуждаещи се наши съграждани.

Обзор, както всички съставни селища, е със сметоизвозваща, сметосъбираща, сметообработваща и озеленителна инфраструктура в рамките на община Несебър.

Държавата превежда средства по делегираните дейности. Тези средства постъпват в приходната част на бюджета, но се превеждат на училища, детски градини и читалища.

Излишно е да коментираме, че държавата няма как изцяло да издържа една община. Особено пък черноморските, които формират бюджета си с 80% местни приходи. Общините работят по Закона за публичните финанси, който ясно регламентира формирането на приходно-разходните съотношения - не може с постъпления от една дейност да се запълват дефицити в бюджета.

- Привърженици на отделянето са убедени, че на бюджета на новата община може да се помага и с европроекти?

- За да се реализира проект по европейска програма, първо трябва ресурс и капацитет за изготвянето му до ниво, в което да получи одобрение. Средствата по тези програми са целеви – за конкретен проект, и не могат да бъдат ползвани извън дейностите за неговата реализация. Така че запълване на бюджетни дефицити с тях е немислимо.

Друг е въпросът, че община Несебър печели огромната част от проектите, по които кандидатства, като Обзор присъства във всяка инвестиционна инициатива с европейско финансиране.

И
всичко става с
мобилизация на
човешки ресурси
и експертиза, което означава и разходи.

- Какви интереси тогава стоят зад този референдум - политически, икономически, корпоративни?

- Аз се отнасям с голямо уважение към жителите на Обзор. Всичко, което е изградено и се изгражда, е резултат на съвместни усилия.
През изминалите десетилетия всякa местна администрация е работилa за развитие на общината съобразно конюнктурата и икономическите възможности на времето си.

Настоящата общинска администрация - централна и по кметствата, разработва собствени проекти, но не спира и да надгражда, разширява и обогатява наследеното. Защото наш основен принцип е приемствеността.

Ние сме общност, затова гледам на Обзор като на част от едно семейство. Аз работя за обединение!
Когато общината
е сплотена, тя се
развива стабилно
Общинският съвет също излезе с единодушно становище против отделянето на Обзор, защото мисълта за разцепление е лишена от логика и противоречи на здравия разум.

Кой е в основата на абсурдната идея за разделение, можем само да предполагаме. Жителите на Обзор са наясно!

- А какво мислят жителите на Обзор по въпроса?

- Добрата комуникация с гражданите е от огромно значение при управлението на община Несебър. На всички е известно, че разумните и конструктивни мнения и предложения, които достигат до нас, намират отклик и много наши проекти са реализирани именно въз основа на идеи на местната общност.

Диалогът с жителите на Обзор и близките му селища никога не е прекъсвал. Той е важен, защото чрез него се осъществяват всички инициативи за развитие на населените места в община Несебър.

- А настроенията в Несебър за референдума какви са?

- Ние сме общност от хора, които не просто споделят територията на една община, но са и емоционално и духовно близки. Нашият стремеж е към обединение, защото то е по-могъщо от разединението. Това е мнението на жителите на Несебър. Тяхната позиция споделям и аз не само като кмет, но и като гражданин.

- Имат ли основание жителите на близките до Обзор села да се чувстват пренебрегнати от община Несебър, въпреки че цифрите показват сериозни инвестиции през последното десетилетие в облагородяване на тези селища?

- Селата на община Несебър са благоустроени, осветени и притежават добра инфраструктура.
Общината дофинансира
разнасянето на
храни и хляб
от Обзор до по-отдалечените селища. В малките села, които са с няколко десетки жители, нямаме големи капиталови обекти като изключим Баня, където изграждаме широка и модерна многофункционална сграда.

Средства изразходваме за текущи ремонти. Стараем се да откликваме на всяка нужда и предложение, което жителите отправят.
Важно е да се подчертае, че Несебър финансира с около 10 хил. лв. Центъра за спешна медицинска помощ - Варна (филиал Бяла), за осигуряване на дейността по обслужване на жителите на община Несебър, живеещи в Обзор и съседните села.

В Обзор център на Бърза помощ не може да има поради съществуващо изискване за брой жители. Общината е уредила договорните си отношения с ЦСМП-Бяла, и достъпът до спешна помощ за хората в Обзор и в близките селища е уреден така, както и за всички други жители на община Несебър.
Гражданите на Обзор и
съседните населени
места могат да подават
заявления
за всяка административна услуга, която желаят да ползват в кметство Обзор.

Община Несебър не е забравила никое селище. Всяко е важна и неделима част от нашата общност, за която се полагат системни и адекватни грижи. Нашите усилия и работа са насочени за осъществяване на политиките за подобряване на живота на гражданите на общината.

За всяко населено място съществува индивидуален проект за развитие, така че никое не изостава и всички са привлекателни и подредени.

- Какво бихте казали на жителите на Обзор преди референдума?

- Ние сме едно голямо семейство. Думата семейство описва отношението ми към тях - взаимно уважение, близост и съзнание, че всеки е дал най-доброто, на което е способен. Дума, която е свързана с избора да действаш в интерес на тези, с които споделяш пътя си.

Семейство, в което грижата, отговорността, правилният избор, сплотеността и разбирането са от изключително важно значение както за преодоляване на всяко предизвикателство и изпитание, така и за постигане на успехи във всяка област.

В условията на безпрецедентна световна пандемия и икономическа криза единствено обединението ще ни даде сили да преминем през трудностите, без да губим надежда в по-доброто бъдеще. И съм сигурен, че ще го изградим заедно, като едно голямо семейство.

Община Несебър съществува повече от 60 г. Всички тези години са време на възход, движение напред, непрекъснат просперитет. Няма по убедителен аргумент от фактите.

По-възрастните помнят какво представляваха селищата преди и виждат тяхното развитие днес. Това е благодарение на общите усилия, на обединената воля за промяна, на съвместната работа за благото на гражданите. Едва ли бихме постигнали тези резултати поотделно. Силни сме, защото сме заедно.

- Какъв резултат очаквате на 28 февруари?

- Вярвам в разума и мъдростта и благодаря на всичките си съграждани, от чийто опит ежедневно се уча. Жителите на Обзор и селата Баня Емона, Приселци, Раковсково, Паницово и Козница са доказали, че са с изявена и активна позиция, които осъзнават силата на свободния избор. Това е тест за нашето единство, който ще докаже, че сме една цялост – органично свързана и неделима.

Аз съм сигурен, че ще продължим да бъдем едно голямо семейство, в което заедно градим бъдещето си!

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>