Кой развали чорбата?* Епизод пореден...

19.02.2021 10:38 Георги Банов

Фейсбук съвсем отрови атмосферата в българския футбол

В ЦСКА се развива поредната футболна драма. Не от тези на Петър Василев от рекламите, а съвсем реална.

Гриша Ганчев и Юлиан Инджов обявиха оттеглянето си от клуба. Заради уж една декларация на фенска фракция. Който вярва на това, е тотален оптимист.

Българският футбол отдавна е в отровна атмосфера. Дори някои го наричат клоака и са прави. То не са уредени мачове, натиск върху съдии и какви ли не още мръсни номера. Да се провали трансфер или пък да се попречи на такъв, е ежедневие. Българите са известни с това, че когато един чужд отбор си хареса играч от родното първенство, има поне петима, които звънят в клуба, за да обяснят какво куцо пиле се взема. Други пък правят мръсно на конкуренцията, когато се прицели към ново попълнение.

Всичко това под благосклонния поглед на държавата.

Някой сеща ли се за акцията на ГДБОП срещу съдийската комисия преди повече от година. Да са оповестени някакви резултати? Да са влезли в прокуратура, съд? Няма такова нещо. Смениха Йордан Сталев, той стана съдийски наблюдател и всички са ни лук яли, ни лук мирисали.

А в ерата на комуникациите пък стана съвсем страшно.

Всеки може да е

счетоводител,

треньор, играч,

вирусолог, имунолог, сексолог и да реализира всяка една своя мечта. И тотално отрови всичко. Не само в ЦСКА, а в целия български футбол. С изключение на тези отбори, които са създадени само заради удоволствието на шефовете си, но фенове няма.

Гришата е изкарал милиони от трансфери, какви ги върши? Малко ли са му парите от УЕФА? Никой обаче не задава въпроса колко им струва на двамата издръжката на отбора за един сезон. На кого му пука? Трябва да наливат! Че Панчарево беше змиярник, а сега е доста прилична база, на кого му пука? Те уредите във фитнеса сигурно са им ги подарили.

Новият стадион, който трябва да бъде построен, също струва милиони. Но феновете го искат, без да казват откъде да дойдат парите.

Социалните мрежи особено озлобиха футболните фенове, които достигнаха до върхове на оплюването. Заричат се, че ще напълнят стадиона, след което изчезват по-бързо от снега при южен вятър.

А тези на ЦСКА на всичко отгоре са и глорихънтърс. Когато отборът не върви, просто не ги търси. Няма да ги намериш.

Познавам лично човек, който се кълнеше, че

ще си отреже

мъжкото

достойнство,

ако Гриша Ганчев плати емблемата. Защото бил сигурен, че никога няма да го направи. Е, извадени бяха едни 8 милиона лева, но на него и мъжкото му достойнство бе запазено, пък и не стъпва на стадиона. Сега пее друга песен.

В сметката, която бе открита за закупуването на автобус, ако бъде платена емблемата, се оказаха цели 60 лева. Може би за постелката под краката на шофьора. За останалото нека ръководството се погрижи.

От виртуалните билети за евромачове и други поводи в полза на детско-юношеската школа бяха закупени 15 000. А парите са уж за тези, които са най-мили за феновете - откърмените с идеята на ЦСКА като Валентин Антов. Със сигурност цигарите, които са изпушени през това време, са за няколко милиона.

Защо всички инвеститори се бият като гламави да дават пари в английския футбол? Защото там всичко им е наред. Вярно, пискат от съдии, но не чак толкова. Фенмагазините се изпразват, след което се зареждат отново до тавана.

А в пандемията положението е още по-тежко, но на никого не му пука. Не се пита собственика дали му върви бизнесът.

Той е длъжен

да налива

И разбира се, откъде накъде, ще тръгне да продава централния нападател? Този, когото само преди няколко месеца си клел заради пропуснатата купа, като изпусна дузпа. И за изпусната титла заради онази, дето изпорти срещу “Лудогорец”. Сега обаче се оказа безценен.

Въпреки че в съвременният свят футболистът е стока. Със срок на годност. Тази на Али Соу бе до лятото на 2022 година. И

колкото повече

време минава,

толкова

повече

цената пада

И когато останат последните 6 месеца, става вече почти безплатна. А сега е 3 500 000 евро. 500 000 на момента и три през лятото. Защото руснаците признаха, че клаузата е за задължително откупуване.

Самите руснаци признаха, че заплатата му става 850 000 евро. При около 100 000 в България. Кой ще удържи на тези пари? Някой от феновете ли. Двойно да му дадат и ще забрави за предишната си работа. Но за футболистите е забранено.

Има едно чувство, че някои все още живеят в дълбокия социализъм. Когато футболистите не ги пускаха да излязат в чужбина. Докато не станат на 27. А договорите с МВР и МО бяха безсрочни. Това време обаче безвъзвратно изтече.

ЦСКА ще премине през последния си труден момент. Защото е бил разформирован, бил е 11-и заради прищевките на предшествениците на БФС, бил е във фалит, играл е във “В” група. И

нито един от

тези моменти

в историята му

не са били

срамни

Никога не е получавал стадион безвъзмездно и безплатно от държавата в разрез на всички закони, не е вземал пари за една седалка, камо ли за трибуна, като в Разград. Или пък директно нов стадион като в Пловдив.

ЦСКА за това е бил силен, защото си гледа своята работа. Въпреки другите. Врагове, приятели, всички.

Самият факт, че толкова хора всеки ден зариват социалните мрежи с глупости за отбора, диктуват на медии, как да го атакуват, плащат на фенове за да плюят играчите, означава, че организмът е жив.

---

* Това бе заглавието на един анализ на “24 часа” за ситуацията в ЦСКА преди повече от 25 години. Последваха още няколко епизода. За да дойде поредният.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>