Новият сръбски патриарх е смятан за брилянтен богослов и дипломат

18.02.2021 18:34 Георги Милков

59-годишният митрополит на Загреб и Любляна Порфирий е новият патриарх на Сърбия. Той е смятан е за брилянтен богослов и един от най-видните съвременни сръбски духовници и интелектуалци. Често е определян и като изкусен дипломат, който владее английски, гръцки и немски.

Порфирий бе избран за патриарх от архиерейския събор на Сръбската православна църква чрез процедура с гласуване на трима кандидати, чиито имена се поставят в пликове в Светото Евангелие и от там се изтегля един - избор, който се вярва, че се прави с помощта на Светия дух. Тази система възпроизвежда избора, описан в първа глава от книгата Деяния на Светите апостоли.

Порфирий е роден на 22 юли 1961 г. и е кръстен от родителите си с името Първослав. Завършил е гимназия в Нови сад. Постриган е за монах в манастира Високи Дечани през 1985 г. от йеромонах Ириней Булович - сегашният Бачки епископ, който също бе сред кандидатите за патриаршеското було.

Новият сръбски патриарх е завършил православния богословски факултет в Белград през 1986 г. Ръкоположен е за йеродякон в манастира "Света Троица" в Мусутище от тогавашния епископ на Рашка и Призрен, а по-късно и сръбски патриарх Павле. Смята се, че Порфирий има добри връзки с Гърция, тъй като е завършил следдипломно си обучение в Атина между 1986 и 1990 г.

По-късно с благословията на своя духовен баща епископ Ириней става игумен на манастира "Свети Арахангели" в Ковил край Нови сад. Манастирът бързо става духовно средище за много млади интелектуалци. За помощ в светата обител идват и не малко хора с проблеми от Белград и Нови сад, заради което през 2005 г. Порфирий основава терапевтична общност "Земята на живите" - инициатива, призната за един от най-успешните проекти за лечение на наркозависими хора в Сърбия.

Между 2005 и 2010 г. Порфирий е важна част от държавния медиен регулатор на Сърбия, а след това отговаря и за църковната дейност в армията.

През 2014 г. е хиротонисан за митрополит на Загреб и Любляна в катедралния храм "Преображение Господне" в Загреб.

До неговия избор за патриарх се стигна, след кончината на патриарх Ириней на 20 ноември миналата година вследствие на усложнения от коронавирус. Тогава за местоблюстител на патриаршеския престол беше избран най-възрастният сред митрополитите - Хризостом.

След днешния избор на нов сръбски патриарх бяха отслужени благодарствени молитви в катедралния храм "Свети Сава" в Белград, а след това и във всички храмове на страната.

Други от От страната и света

Текущи улични ремонти започват в Горна Оряховица след празничните дни

На 30 април е подписан възлагателен договор за текущ ремонт на уличната мрежа в Горна Оряховица между общината и фирмата изпълнител. Ремонтите започват след празничните дни

Обновяват видеонаблюдението в Благоевград, за да помага на полицията

„С един наш сигнал има шанс да спасим една човешка съдба, животът на едно дете, което е напът да провали бъдещето си. Ако не успеем да помогнем, то ние сме длъжни да сигнализираме

Бивш кмет на Дупница осъди прокуратурата за незаконно обвинение

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев, който управлява общината от 2007 до 2011 г., осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди от незаконно повдигнато му обвинение за

Вече ще увеличават пенсиите с по-малък процент през следващите години

Пенсиите през следващите години ще се вдигат с по-малкът процент, отколкото през миналите години. Това става ясно от Конвергентна програма на Република България 2024 – 2027 г

Близо 3000 яйца бяха осветени навръх Велики Четвъртък в старата столица

В Катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица" великотърновският митрополит Григорий отслужи литургия и освети близо 3000 великденски яйца. Службата уважиха кметът на Велико Търново Даниел

>