Д-р Христиана Бацелова: Ако има трета вълна няма да е от раз

03.02.2021 19:15 Анелия Перчева

Затова е важно мерките да се отпускат постепенно

Пазим се от COVID-19 и така ни подмина грипна епидемия, казва епидемиологът в пловдивската УМБАЛ “Св. Георги”

Платнените маски пропускат аерозоли с вирус, най-ефикасни са респираторните

- Д-р Бацелова, вие сте един от лекарите, които отговарят на въпроси за ваксините на откритата телефонна линия на Националната пациентска организация. Какво най-често ви питат хората?

- Инициативата на пациентската организация е чудесна.
На безплатния телефон 0800 14 515 всеки може да разговаря с нас и да получи от първа ръка информацията за ваксините, която го интересува. Най-много се обаждат хора над 65-годишна възраст с различни придружаващи заболявания.

Най-често задаваният въпрос е коя ваксина би била по-безопасна за тях предвид състоянието им. Питат как могат да се запишат в списъците и кога ще им дойде редът.

Звънят и млади хора със здравословни проблеми. Сред тях са и такива, които в миналото са преболедували рак.

- Трябва ли хора с онкологични заболявания да си поставят ваксина?

- Онкологично заболяване в миналото не е противопоказание. Такива пациенти могат да бъдат ваксинирани с която и да е от трите ваксини, които са регистрирани в ЕС. Няма значение дали са преболедували рака преди 6 месеца или година, важното е да са в добро състояние.

Препоръчително е да си поставят инжекцията, защото иначе при тях съществува риск COVID-19 да протече по-тежко.

Трябва да се знае обаче, че ако са на химиотерапия и се ваксинират, би могло да се стигне до недобро изграждане на имунитет, но дори и в този случай по-добре да има някакъв, отколкото никакъв. Такива са и официалните препоръки на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC), от които се ръководят много държави по света.

- Как се обясняват случаите на заразени, които вече са били ваксинирани?

- За да се изгради имунитет, са необходими 2 ваксинални дози. Най-сигурно е, като минат поне 14 дни от втората.

Между първата и втората инжекция можем да се заразим, пътувайки с хора или от замърсени повърхности. А има вариант човек да е пипнал инфекцията и преди поставяне на ваксината. Затова за защитени се смятат тези, на които са поставени двете дози и са минали 2 седмици от последната.

- Необходимо ли е да проверяваме имунитета си, след като сме се ваксинирали?

- Не е задължително. Може да се направи, но имунолог трябва предварително да обясни какво точно да бъде изследвано. Не мога да кажа дали всяка лаборатория извършва подобно изследване.

За имунитета след COVID-19 оказват влияние много фактори. Един от тях е как е бил преболедуван вирусът. Колкото по-тежко е прекаран, толкова по-дълъг и траен е имунитетът. Оказа се, че жените изграждат по-трайна защита.

- Има ли грип в момента в страната и ваксините срещу коронавируса пазят ли от него?

- Не, не предпазват от грип, защото става въпрос за различни вируси. Има си специфични ваксини срещу грипните щамове този сезон.
Нормално е сега да циркулират, но епидемия няма, каквато в предишни години, защото стриктно се спазваха противоепидемичните мерки.

Учениците доста време бяха на дистанционно обучение, големите още не са се върнали в клас, в институциите се носят маски. Студентите също имат неприсъствени лекции.

Така че тези мерки срещу COVID-19 логично дават ефект и срещу грипа, защото и двата вируса са респираторни.

- Ефикасни ли са препаратите на “Пфайзер” и “Модерна” срещу британския и южноафриканския вариант на вируса?

- Има данни, че на “Пфайзер” ще предпазва от британската вариация, а на “Модерна” - от южноафриканската. Такива са научните данни.

Смята се, че и двете ваксини ще имат покритие за тези щамове, тъй като са изключително близки.

- Кога епидемиолозите казват, че е постигнат т.нар. стерилен имунитет?

- От епидемиологична гледна точка стерилен е имунитетът тогава, когато вирусът на COVID-19 навлезе в човешкия организъм, но бъде неутрализиран, преди да има възможност да се размножава.

Тогава самото ваксинирано лице не може да заразява. На този етап у нас нямаме категорични данни това да се случва. Няма как толкова бързо да се определи.

Надяваме се да се получи. В миналото се е определяло дали има стерилен имунитет, като умишлено са били заразявани ваксинираните хора, което в XXI век е неетично и изключено да се случи.

Затова трябва да мине повече време.

- Вие бяхте сред първите имунизирани в УМБАЛ “Св. Георги”. Появиха ли се странични реакции у вас или при колегите ви?

- Нямаше нищо различно от описаното в кратката характеристика на продукта на “Пфайзер”.

При някои колеги и при мен имаше 8-9 часа силна отпадналост. Други съобщиха за повишаване на температурата, главоболие, мускулни и ставни болки, но всичко беше в рамките на поносимото и изчезна за ден-два.

Ако хората се притесняват от тези реакции, винаги могат да потърсят лекарска помощ. Обикновено за температурата се изписва антипиретик, а при главоболие - аналгин или друг медикамент, който да го облекчи.

- А колко души от персонала на болницата, в която работите, се ваксинираха?

- 694-ма досега, като следващата седмица ще се ваксинират нови желаещи. Голяма част от персонала са получили втора доза. Остават 3 дни, в които ще покриваме останалите. Има осигурени количества.

- Може ли да се очаква трета вълна на коронавируса и кога?

- Има такива притеснения поради факта, че в зимния сезон ще има струпвания на хора в закрити пространства.

По тази причина хората трябва да са още по-стриктни и да спазват мерките – да носят правилно маските с покриване на носа и устата, да си дезинфекцират ръцете и да спазват дистанция.

- Някои държави забраниха платнените маски с аргумент, че не предпазват добре. Според вас кои са най-надеждни?

- Аз лично не съм привърженик на платнените, защото през тях е нормално да минава аерозолът с вируса, но все пак е по-добре, отколкото никаква защита.
Най-надеждни са
респираторните
предпазни
средства
Те дават много висока протекция срещу вируси.

- Защо се получават фалшиви отрицателни резултати при вземане на тестовете, каквито случаи има?

- При вземане на PCR тест е важно да се знае как да се навлезе в назофаринкса, докъде да се стигне и как да се остърже лигавицата. Ако пробата не е взета правилно, може да се получи фалшив отрицателен резултат.

- Като епидемиолог одобрявате ли отхлабването на мерките? Ако има негативен резултат, след колко време ще проличи?

- Колкото по-малко хора се събират на едно място, толкова по-добре е. Но все пак обществото не може да се държи до безкрай затворено.

Затова постепенното разхлабване е разумен начин. Така постепенно се вижда дали има проблем, или нещата вървят на добре.

Относно въпроса за негативния резултат, теоретично той би могъл да се появи 14 дни след отпускане на мерките, колкото е инкубационният период. Обикновено, когато се заразят, хората проявяват клиника към 4-ия или 5-ия ден. Към 10-ия се влошават и търсят помощ.

Ако има трета вълна, няма да е от раз, затова е важно постепенно да се отпускат мерките, за да се вижда как влияе това върху заболяването.

- Има ли указания препаратът на “Астра Зенека” да не се поставя на хора над 55-годишна възраст?

- Това, че няма достатъчно включени хора над 65 г. в клиничните изпитания на “Астра Зенека”, не означава, че тя автоматично няма да е ефективна. Чакаме да видим какви ще са резултатите за тази ваксина при тази възрастова група.

Но това определено е една ваксина, която е ефективна и безопасна и не е правилно, че в момента има такава нагласа спрямо нея.

- Каква информация получавате от други страни относно ваксините на “Пфайзер” и “Модерна”, има ли смъртни случаи след поставянето им?

- Различните държави ваксинират с различни темпове. Израел и САЩ са бързи.

Досега не сме получавали съобщения за смъртни случаи след двете ваксини, нито пък за неочаквани реакции. И двете доказват своя профил на безопасност. Все повече хора по света желаят да си сложат инжекция, тъй като видяха, че милиони го направиха и нямат проблеми.

- Трябва ли да се имунизират децата?

- В момента при “Пфайзер” и “Модерна” тече изпитване при деца от 12 г. нагоре. Чакаме резултатите. Има уверения и от двете компании, че може би до месец ще публикуват резултатите.

Надяваме се до лятото да има определена безопасна доза и за децата от другите възрастови групи.

Смятам, че децата трябва да се ваксинират, не може да ги изолираме откъм превенцията. Нормално е те да пренасят вируса заради начина, по който контактуват помежду си - особено в зимните месеци. Важно е да ги предпазим, защото те не само разпространяват, но и боледуват от COVID-19.

Има случаи, в които инфекцията се прекарва асимптомно, но след 30-40 дни се оказва, че малките пациенти са с миокардит, с тромбози или засягане на кръвоносните съдове.

Така че по никакъв начин не бива да се подценява заболяването при децата.

В Израел вече обявиха, че ще ваксинират и по-малки от 16-годишни,
след като станат ясни резултатите от въпросните изпитвания.

- Препоръчва ли се имунизация за сърдечноболни и хипертоници?

- Да, стига да не са алергични към някоя от съставките на препарата. Другото условие е да са здрави в момента на ваксинирането – да не са с повишена температура или симптоми на остра инфекция.

Хроничните заболявания – сърдечносъдови или диабет, не са противопоказани за ваксините. Хората, които приемат обаче антикоагуланти (за разреждане на кръвта - б.а.), трябва да се консултират с лекуващия си лекар, за да се прецени предварително как да бъдат спрени за определено време.

В противен случай при въвеждане на иглата мускулно може да има кървене.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>