Валери Йорданов: Вдъхновяват ме дъщерите ми

02.02.2021 19:03 Димитър Стайков
Валери Йорданов
В моноспектакъла "Караконджул"
Валери (в средата) в спектакъла "Опит за летене"
С дъщеря си Йована
Един снимачен ден
Подготовка за снимки

Малката пее страхотно, а голямата участва в 4 филма

В екшъна винаги се хвърлях сто процента, за да стане истинско

Може да се каже, че Валери Йорданов с ролята си на Бръчков от “Хъшове” на Александър Морфов се прехвърли от многолюдните екипи на постановките на Народния театър в дружината от звезди на тази сцена. Макар че - по незнайни причини - българските актьори не искат да ги наричат “звезди”. Неговото автентично искрено и дълбоко почувствано изпълнение в “Хъшове” бе отличено през 2005 г. с “Аскеер”. Актьорът постави статуетката до спечеления “Икар” за участието си в “Ничия земя”, също в Народния театър.

Валери е в академичната трупа от 2004 г., след като завършва НАТФИЗ в класа на Стефан Данаилов през 1996 г. и професионално начало в Младежкия театър. Понастоящем името му нашумя със сценичния живот на моноспектакъла му “Караконджул” по текст на Николай Хайтов. Представлението тръгна на малката сцена на 4-ия етаж, но поради големия интерес се премести в голямата зала. За “Караконджул” няма билети.

- Валери, какво точно хареса в разказа на Хайтов, че се захвана с него за първия си моноспектакъл?

- Ами... срещата ми с писателя. Живата среща. С неговите разкази се познавам от дете, но с г-н Хайтов се запознах точно след дипломирането си в НАТФИЗ. Бях малък, изглеждах несериозно и с дълга коса, а той дойде след представлението и ми каза (гласът му беше твърд и спокойно-неучтив): “Мойто момче... Като те видях на сцената - помислих, че ще ме разочароваш. Радвам се, че ме опроверга.”

Подаде ми ръка и стисна силно. Отговорих му със същото. После се срещахме, даде ми свои пиеси (непоставяни), говорехме за “разликите в поколенията”, за “паметта”, за “има ли ни, ако не знаем кои сме?” и т.н.

Николай Хайтов

почина две седмици

преди премиерата ни

по негови разкази

Спокоен съм, защото знам, че щеше да му хареса.

- Познаваш ли този род чешити, като родопчанина, твоя герой в “Караконджул”?

- Ако си забелязал, в тази нощ на “караконджула” се преминава през още няколко истории от живота му. Това са части от разкази, които съм писал за мои приятели. Всичките ми най-близки хора са по този начин устроени, сигурно затова сме се срещнали. Независимо къде и как живеят - това са хора, които обичат и познават планината, не страдат от самота, когато се шегуват, го правят, визирайки единствено себе си, а когато са наранени или нещо ги мъчи - никой не разбира, защото шегата и желанието им да помогнат на друг са по-важни.

Усмихнати са и в

болката си, и в

чуждото щастие

За мен това е и сила, и мъдрост, и смисъл, като се има предвид какво ни заобикаля.

- Смяташ ли, че ако пишеш пиеса, трябва да се идентифицираш с някого от героите?

- Това е задължително - историята да ми е близка! Да е лична, иначе защо да я разказвам? Сега довършвам втория си филм. Нарича се “Шекспир като улично куче”, много различен е от първия (“Кецове”) и не крия - да, доволен съм от резултата. И актьорите, и историята, и заснемането им са силни, изненадващо парадоксални и зрителите ще се забавляват и ще се замислят след това. Ще се провокират от парадоксите и екшъна, убеден съм, защото и животът ни е такъв. Като приключа с монтажа, ако имам шанс,

ще се опитам

да издам книга

с разкази,

които довърших през пандемията. Бих искал да включа в книгата и пиесата “Караконджул”, ако получа разрешение от децата на Хайтов, защото текстът е изключителен и заслужава да бъде игран и видян и в други български театри.

Да остане и като драматургичен вариант. За по-натам - не кроя планове, да сме здрави и да “мине чумата”...

- Какво очакваш да репетираш в Народния? Всъщност какво ти се играе?

- Не очаквам. Предпочитам като тръгна нанякъде, в работа или в пътуване, да нямам очаквания - така е много по-интересно. И не мечтая за бъдещи роли; каквото трябва да се случи - ще се случи.

- Какво те прави щастлив?

- Любопитството ми. И когато срещна неочаквано нечий талант. Особено ако е на млад човек.

- Имаш ли среда от приятели? Кои хора са ти интересни?

- Всички. Обичам да наблюдавам хората.

Всеки човек е като

филм или книга,

носи си своите драматични и комедийни моменти, независимо от битието и интелекта. И както и да живее човекът, животът му е “най-хитрият и неочакван сценарист”.

- Какъв човек никога не може да стане твой приятел?

- Няма такъв. Може би само ако настоява да ми бъде приятел.

- Гледах твое гостуване в Би Ти Ви и няма как да не засегна твоите травми, за които спомена - как стават, не ти ли пречат в представлението? Не трябва ли да си по-внимателен?

- Да, доста са. Богат ми е медицинският картон - и е разнообразен. Но както казва Странджата (в “Хъшове” го играе Руси Чанев), “Моите белези са моите ордени, на когото не се харесват - да не ги гледа.” Шегувам се.

Най-честата ми грешка през годините беше, че винаги се хвърлях сто процента, за да стане истинско. Екшън сцена, кадър, каскада - на кон, с кола, падане или ръкопашна схватка... Не харесвах да се усеща фалшив момент. Затова и

травмите се

случваха винаги

по време на работа

В личния си живот (а аз живея доста активно, с много движение), не се контузвам. През последните години много внимавам и в работата. Репетирам и обработвам каскадите, за да не се шегуват с мен моите приятели, лекарите.

- Намираш ли време за двете си момиченца?

- Ще започна с клишето от неправилния превод на една реплика в края на “Последният самурай” - “Прекрасни са!”. А реалният превод е: Те всички са перфектни! Моите перфектни са на 8 и 13 години. Буйни и спортуващи. Учат се добре. Саможиви са и обичат да ги водя на диви места за по-дълго време. С палатки, въдици и всичко, което човек може да измисли и измайстори в дивата природа.

Тренират карате

от петгодишни,

обичат книгите и киното и не се притесняват да изказват мнение или несъгласие, ако нещо ги вдъхновява или потиска.

Малката Яна пее страхотно. А голямата Йована участва в 4 филма, преди да започне да “отказва ангажименти”. Не им се бъркам. Животът си е техен. Мога само да ги подкрепям или съветвам в тяхната перфектност. Сега ще отговоря на предишния ти въпрос за вдъхновението. Те ме вдъхновяват!

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>