Ивайло Мирчев: Готови сме от всички 12 хиляди секции да стриймваме видео при броенето

28.01.2021 09:54 Митьо Маринов
Ивайло Мирчев

В закона това не е разрешено, казва софтуерният специалист и
член на “Да, България”

Още акценти от интервюто:

Интерес към приложението на “Демократична България” имат малки партии у нас и от чужбина

“Ти броиш” е отворена надпартийна платформа, направена от доброволци на ДБ, която всяка партия може да клонира

- Г-н Мирчев, от “Демократична България” разработихте мобилно приложение “Ти броиш”, с което да направите паралелно преброяване на изборите. С него ще се снимат изборните протоколи, ще има възможност и за видео наблюдение. Съвсем готово ли е то?

- Сега трябва да бъде качено в Google App Store, процесът отнема 3-4 седмици, така че след около месец ще бъде налично там. Всеки български гражданин ще може да си го изтегли и да се регистрира в него.

- Как с приложението ще се осигурява и видео наблюдение на броенето на бюлетините?

- Готови сме технически от всичките 12 хил. секции в страната да стриймваме видео. Всеки, когато отиде на сайта “Ти броиш” след края на изборния ден, ще може да гледа видео как застъпникът в дадена секция снима чрез приложението броенето на бюлетините.

- Тоест чрез приложението ви може да се излъчват 12 хил. видеа едновременно на живо в сайта на “Ти броиш” в края на изборния ден?

- Точно така. Осигурили сме го технически. Проблемът е, че в закона не е разрешено. Имаме наш внесен законопроект за това и се надяваме депутатите да го припознаят и да променят Изборния кодекс. Ако не го променят, няма как да излъчваме. Най-вероятно застъпникът ни ще бъде изгонен, ако се опита да снима видео.

- Вицепремиерът Томислав Дончев каза на консултациите при президента, че ако нещо не е изрично забранено в закона, то най-вероятно е разрешено.

- Тази функционалност я оставяме в приложението ни със сигурност, но въпросът е дали ще можем да я използваме свободно. Ако г-н Дончев имаше желание да се гарантира честността на вота с видеонаблюдение, щяха да сложат едно изречение в ИК, за да не се тълкува двустранно тази възможност.

- Няма ли да се появят проблеми като например - някой от застъпниците не снима от подходящ ъгъл и не се вижда добре броенето на бюлетините? Или пък, че интернетът не е добър?

- Проблемът с интернета се разрешава много лесно. Дали сме на ЦИК точна технология, по която да се реши. Трябва да се ползват усилватели за джииесем клетки, които могат да се поставят в близост до секциите и да усилят сигнала там.

Ако някой не снима добре, не е проблем, защото може да има застъпници на 5 партии и всички те да излъчват едновременно. Готови сме технически и това да посрещнем. Освен това може видеото да не се излъчва в реално време, а да се запише и впоследствие да се качи за гледане на сайта. Става дума само за желание на законотворците да го позволят.

- Ще се ползва не само от застъпници, но и наблюдатели, нали?

- Точно така. Може да се ползва от застъпници от различни партии и наблюдатели от НПО. Ще може да се изтегли напълно безплатно.

Целта ни е “Ти броиш” да се превърне

в инструмент

за всички избори

в България Приложението ще е с отворен код, той ще бъде публикуван и ако някоя НПО иска да направи клонинг на “Ти броиш”, ще може да изтегли кода, да го даде на програмисти и те го клонират.

- Тоест давате на всеки свободно да си открадне приложението ви?

- Точно така. То е направено да гарантира честността на изборите. Имаме интерес максимално много партии да си го откраднат. То може да се използва само за това. В него има модули като директна връзка с юридическия ни екип, докладване на нередности, получаване на съобщения - например за удължаването на изборния ден. В приложението ще има пълната правна информация, която е нужна на застъпниците. Нещо като наръчник. Това наистина е надпартийна платформа.

- Свързаха ли се с вас партии и НПО, които искат да я ползват на 4 април?

- Има няколко НПО и няколко партии, които се свързаха с нас. С част от тях направихме вече срещи и декларираха, че застъпниците им ще използват платформата.

- Кои са партиите, които ще ползват приложението ви?

- По-голямата част от партиите проявяват интерес. Те доста се успокоиха, като разбраха, че

може и

застъпник на

ГЕРБ, БСП, ДПС

да се регистрира

и да качи протокол. В това няма никаква пречка. В платформата се отбелязва кой е застъпникът. Регистрираните в “Ти броиш” получават индивидуално обаждане от нас, за да имаме информация за тях.

- Големите партии заявиха ли интерес да ползват приложението ви?

- Не. Големите партии не се вълнуват. Повечето малки опозиционни партии са проявили интерес. Но тук

не става дума

за коалиции

Поканили сме всички да се включат в паралелното броене с приложението ни. Те казват: “Ще помагаме, но не искаме това да се афишира публично.” Ние това го разбираме, защото интересът ни е гарантиране честността на изборите. Както ние, така и те имаме чувствителни избиратели, които могат да останат с впечатлението, че се коалираме.

- Мая Манолова, “отровното трио” и “Има такъв народ” на Слави Трифонов заявиха, че ще се кооперират в следенето за честни избори. От ДБ тогава отказахте.

- Не отидохме на срещата, защото тя беше с пиар ефект, ние работим по нашата платформа.

- Но Мая Манолова и “отровното трио” ще използват приложението?

- Да, те са едни от заявилите. Манолова това го каза и в интервю.

- Откъде е заимствана идеята за платформата?

- Няма подобна практика в чужбина, но вече има интерес от сродни чуждестранни партии към нея и сме готови да им я предоставим.

А откъде дойде идеята за нея? На първи тур на местните избори в София през 2019 г. не успяхме да осигурим застъпници във всяка секция. Видяхме страхотни аномалии на резултатите на десните на първи тур, сравнено с резултати от първи тур в предишни години. На втори тур имахме застъпници във всяка секция и резултатите рязко се промениха.

В секция, в която сме получили 6 гласа на първи тур, на втори имахме 250. Как става такава разлика? Затова решихме, че за парламентарните избори трябва да осигурим застъпник във всяка секция в страната и чужбина.

Това не е правено досега. Само в началото на 90-те от една НПО, но не в такъв мащаб. Така се амбицирахме да осигурим 12 хил. застъпници. Вече има 10 хил. Остана ни още малко време да намерим още 2 хил. плюс още 2 хил. резерва.

- Какво е нужно, за да се регистрирам в приложението ви?

- Достатъчно е да имате валиден имейл. Това е, ако сте наблюдател или от някоя друга партия. Ако сте регистриран като застъпник при нас, ще получите удостоверение, за което се изисква ЕГН. Никакви други лични данни.

Оттам нататък може от определена секция да се качи протокол и да му се направи снимка. Отбелязва се коя е секцията. Тази информация пристига в нашия преброителен център. Колегата, който брои, отива в базата данни за дадената секция и там може да има и 5 снимани протокола от различни застъпници и наблюдатели.

- Колко време отне разработването на тази платформа?

- Започнахме през март 2020 г. В началото на лятото започна писането на код от програмисти и беше завършено малко преди Коледа. Тестовете вървяха допреди десетина дни.

- Кой изработи приложението?

- По него работиха доброволци от “Демократична България”. Не сме търсили външни фирми. Ние имаме доста приложения направени вече - за електронно гласуване в рамките на “Да, България”, и всичко е правено от доброволци. Не е платена и една стотинка на някоя фирма.

Визитка:

Роден в Добрич на 6 май 1980 година

Завършва бакалавър в Стопанска академия “Д. А. Ценов” със специалност “Маркетинг” и магистратура “Финанси”

През 2015 година основава IT компания

Един от учредителите на “Да, България” и член на Изпълнителния съвет на партията

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>