Тръмп като никога е дискретен, обаче продължава да е силно влиятелен

27.01.2021 15:40 Елоди Кюзен от Франс прес
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

От луксозната си резиденция във Флорида бившият президент Доналд Тръмп продължава да упражнява силно влияние върху Републиканската партия като подкрепя свои съюзници в стремежа им към изборни длъжности и същевременно се опитва да потисне, в Сената, всяко желание да бъде осъден в процеса по импийчмънт.

Една от верните му привърженички в Конгреса, новоизбраната тръмпистка Марджъри Тейлър Грийн, беше отправила ясно предупреждение към колегите си в деня, в който той си тръгна от Белия дом.

"Преобладаващото мнозинство републикански избиратели, доброволци и дарители не са по-лоялни към Републиканската партия и кандидатите й само защото те имат буквата (Р) след името си. Лоялността им вече е към Доналд Тръмп", туитна тя на 20 януари.

Дори лишен от акаунта си в Туитър и от насоченото върху Белия дом внимание, милиардерът продължава да е водеща тема в американските новини с официалното започване в понеделник вечерта на историческия му процес за отстраняване от длъжност. И той присъства в съзнанието на сенаторите републиканци, които ще бъдат натоварени да го съдят през февруари.

През целия уикенд обкръжението на Доналд Тръмп редуваше предупреждения и контра-предупреждения, като всички показваха едно: че магнатът от сектора на недвижимите имоти и шокиращ победител на президентските избори от 2016 г., който обеща да се завърне "по един или друг начин", възнамерява да запази влиянието си.

Според в. "Вашингтон пост" той е подхвърлил идеята да учреди нова политическа формация, "Патриотичната партия". Това е била заплаха към консервативните сенатори, които се тревожат, че избирателите им ще се пренасочат натам.

Според "Политико" обаче той също така споменал, че няма да създава нова партия, а напротив, ще окаже трайното си влияние върху Републиканската партия. Което също е начин да сигнализира на тези, които биха желали да го осъдят, че ще насърчи техни опоненти да се явят срещу тях на следващите им първични избори.

Сенатори и съдебни заседатели

=======================

Вчера следобед стоте американски сенатори положиха клетва за този двойно исторически процес, който се открива на 9 февруари.

Бурният нюйоркчанин е обвинен в подстрекаване на смъртоносното нападение на някои от привържениците си над Капитолия на 6 януари, когато Конгресът гласуваше удостоверяването на победата на Джо Байдън на президентските избори.

Доналд Тръмп е първият президент на САЩ, срещу когото на два пъти е задвижена процедура за импийчмънт и ще е и първият, който е съден след излизането си от Белия дом.

Демократите вече контролират Сената със съвсем крехко мнозинство и ще им трябват 17 републикански гласа за осъждането му. Този брой днес изглежда много труднопостижим, както сам призна и Джо Байдън по Си Ен Ен в понеделник вечерта.

Въпреки че проявите на насилие дълбоко смутиха републиканците, малцина сред тях оправдават публично такъв процес.

Вчера Сенатът отхвърли предложението на сенатора републиканец от щата Кентъки Ранд Пол процесът по импийчмънт на бивш президент, какъвто вече е Тръмп, да бъде обявен за противоречащ на конституцията и да бъде прекратен.

Този обречен на неуспех вот обаче накара републиканците да се произнесат публично по целесъобразността на тази процедура.

След като направи всичко да защити оправдаване на 45-ия президент на САЩ в първия му процес за отстраняване от длъжност, влиятелният лидер на републиканците Мич Макконъл този път ще остави съпартийците си да гласуват по съвест.

В сензационно изказване този опитен бивш съюзник на милиардера, който обикновено внимателно претегля думите си, даде да се разбере, че не изключва да го осъди.

Един от редките открито критични гласове сред републиканците в Конгреса - сенаторът Мит Ромни защитава организирането на този процес, без обаче да съобщи как ще гласува.

Той е взет на мушка от привържениците на Доналд Тръмп, които го смятат за предател, и се изсмя в отговор на активист, който му предрече, че ще се сблъска с трудности на следващите първични избори за сенатор от своя щат Юта.

Бившият президент все пак доказа през уикенда, че все още може да окаже влияние върху изборите, като наклони везните в полза на вярната си поддръжничка Кели Уорд, която запази поста си на лидер на Републиканската партия в Аризона.

Така че одобрението на Доналд Тръмп остава ценно за много кандидати. Един от тях е бившата му говорителка Сара Сандърс, която ще се кандидатира за губернатор на Арканзас през 2022 г. и гордо пусна в Туитър изявление на Тръмп по този повод, под което написа: "Благодаря ви за подкрепата, г-н президент Тръмп."

(От БТА)

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>